artikkeli

Monipuolisuus motivoi tulevia toimintaterapeutteja

Teksti
Petra Thurén
Kuva
Inka Sopanen (pääkuva)

Kaakkois-Suomen alueelle valmistuu ensi kevääseen mennessä parikymmentä uutta toimintaterapeuttia. Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja LAB ammattikorkeakoulun järjestämään työvoimakoulutukseen valituilla opiskelijoilla on hyvin erilaiset taustat, mutta yhteistä on kova tahto ja opiskelumotivaatio. 

värikkäitä legopalikoita ja kädet

Imatralainen Janni Väkevä ja lappeenrantalainen Anni Särkelä ovat tulevia toimintaterapeutteja. He urakoivat parinkymmenen kaakkoissuomalaisen opiskelijan porukassa, tavoitteenaan AMK-tutkinto parivuotisessa työvoimakoulutuksessa.

Väkevä on opiskellut kulttuurialaa ja psykologiaa, kun taas Särkelä on aiemmalta koulutukseltaan metsätalousinsinööri. Molemmilla oli kiinnostus ja suunta kohti ihmisläheistä ja käytännöllistä ammattia.

“Toimintaterapeutin koulutus ja erilaiset suuntautumisvaihtoehdot ovat yllättäneet positiivisesti. Opiskelu on ollut intensiivistä, mutta todella mielekästä”, opiskelutoverit kertovat.

Työvoimakoulutus vastaa osaajapulaan

Työvoimakoulutus perustuu väliaikaiseen lakimuutokseen, joka mahdollistaa TE-palveluiden asiakkaalle korkeakoulututkinnon suorittamisen kahdessa vuodessa. Opiskelu toteutetaan Jamkin toimintaterapeuttien opetussuunnitelmaan mukaisesti, ja se on täysipäiväistä ja ympärivuotista. Opinnot koostuvat itsenäisestä opiskelusta, vuorovaikutteisesta opetuksesta verkossa, ryhmätyöskentelystä, lähipäivistä ja työharjoittelusta.

Työvoimakoulutukseen valituilla opiskelijoilla on jo ennestään korkeakoulutason opintoja tai tutkintoja, joita on soveltuvin osin voitu lukea hyväksi.

“Opiskelijavalinta tehtiin hakemusten ja haastattelujen kautta. Aiempi kokemus työelämästä ja korkeakouluopiskelusta on tärkeää, koska tahti on tiukka ja opiskelu hyvin itseohjautuvaa - siinä ei jää aikaa opetella opiskelutaitoja. Valmistuessa kaikilla on sama osaaminen”, kuvailee lehtori Mari Kantanen Jyväskylän ammattikorkeakoulun Kuntoutusinstituutista.

Kantasen mukana opiskelijoiden motivaatio on todella kova - kaikki ovat ensimmäisen vuoden jälkeen edenneet opinnoissa henkilökohtaisen suunnitelmansa mukaisesti.

Lisäksi opiskelijoita on jo kosiskeltu töihin esimerkiksi harjoittelupaikkoihin, joten työtilanne näyttää suorastaan erinomaiselta valmistumisen jälkeen.

”Kaakkois-Suomessa toimintaterapeuteille on kysyntää. Alueella ei ole enää koulutusta, joten yhteistyökoulutus on käytännöllinen ja taloudellinen tapa saada alueelle kiinnittyneistä osaajista työvoimaa”, toteaa lehtori Tuula Hämäläinen LAB-ammattikorkeakoulusta.

“Toivon todella, että hallituksen suunnitelmat, jotka hankaloittavat aikuis- ja täydennysopiskelua, vielä muuttuvat. Meillä on tässä konsepti, joka todella toimii ja jolla saadaan osaavaa työvoimaa sinne, missä sitä tarvitaan”, Kantanen lisää.

Työvoimakoulutus sopii moneen elämäntilanteeseen

Janni Väkevä ja Anni Särkelä ovat olleet todella tyytyväisiä opintoihinsa tähän saakka.

“Itseohjautuvuus ja aikataulun järjestely sopii minulle perheellisenä todella hyvin. Lisäksi on ollut mukava tavata muita opiskelijoita lähipäivissä ja ryhmätehtävissä, joita olemme tehneet täällä kotikaupungeissamme, eli Lappeenrannassa, Imatralla, Kouvolassa ja Kotkassa”, Särkelä kertoo.

Sekä opiskelutoverit että opettajat Jamkissa ja LAB:issa saavat kiitosta.

“Yhteistyö opettajien kanssa on toiminut todella hyvin. Olemme ihan ällikällä lyötyjä siitä, kuinka pohtivaan ja fiksuun porukkaan on saanut tutustua - on rikkaus, että meitä on niin monelta eri alalta. Muilta on saanut paljon oppia ja uusia näkökulmia”.

Tulevat toimintaterapeutit odottavat jo innolla valmistumista ja siirtymistä työelämään. Kaksikosta hieman aiemmin valmistuva Janni Väkevä toivoo löytävänsä mielekkään, vakituisen työpaikan.

“Ensimmäistä kertaa on sellainen luottavainen ja rauhallinen olo, että olen todella valmis uusiin töihin. Tällä tutkinnolla vaihtoehtoja ja polkuja on vaikka kuinka paljon!”

Mikä työvoimakoulutus?

  • Jamkin tarjoama toimintaterapeutin (AMK) työvoimakoulutus perustuu väliaikaiseen lakimuutokseen, joka mahdollistaa ELY-keskukselle tai TE-toimistolle myös korkeakoulutuksen hankkimisen tarpeen mukaisesti.
  • Tässä jutussa esitelty toimintaterapeuttikoulutus on Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen rahoittamaa työvoimakoulutusta.
  • Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhan alaisille yli 20-vuotiaille työnhakijoille, jotka ovat suorittaneet oppivelvollisuutensa.
  • Työvoimakoulutuksen tavoitteena on suorittaa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinto tai näiden osia. Monille eri aloille järjestetään jatko- ja täydennyskoulutusta.
  • Lakia sovelletaan opintoihin, jotka päättyvät viimeistään 30.6.2024.

Lähteet: TE-palveluiden verkkosivut, Finlex.

Tämä artikkeli on julkaistu ensin Toimintaterapeutti-lehdessä 03/2023.