artikkeli

Ajatus ja juttu kulkee

Teksti
Petra Thurén
Kuva
Jiri Halttunen

Fysioterapiaopiskelijoiden juoksuporukassa puhutaan elämästä ja opinnoista, huumoria unohtamatta. Tulevat ammattilaiset toivovat työelämän olevan jatkossa joustavaa ja hyvinvointiin kannustavaa. 

Fysioterapiaopiskelijat lenkillä Lutakossa

Maaliskuinen aurinko kurkkii koleana, kun joukko toisen vuoden fysioterapiaopiskelijoita starttaa juoksulenkille yhdessä lehtori Lari Lautamäen kanssa. Oppitunti on hetkeä aiemmin päättynyt.  

Siiri Immonen ja Antti-Pekka Juvani kuuluvat noin kymmenen hengen porukkaan, joka on vuoden alusta säännöllisesti yhdistänyt yhteisen lenkin lähiopetuspäiviin. 

“Se parantaa energiatasoa, toimintakykyä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tulee minäpystyvyyden tunteita. Lisäksi opettaja on tullut tosi tutuksi ja häntä on helpompi lähestyä kaikissa asioissa”, Immonen ja Juvani kertovat.   

Aloite lähti opiskelijoilta itseltään. Lenkin kesto, pituus ja vauhti riippuu päivästä ja ne sovitetaan niin, että kaikki pysyvät mukana.  

“Liikunnan yhdistäminen osaksi päivää on maailman paras keino lisätä vireystilaa ja palautumista. Se on toimintamalli ja ideologia, jonka mielelläni juurrutan opiskelijoille”, tutoropettajana toimiva Lautamäki toteaa.  

Lenkit ovat kaikille vapaa-aikaa. Juostessa käsitellään luontevasti opinnoissa meneillään olevia aiheita ja pohditaan myös tulevaa työelämää. Pääasia on kuitenkin kohentaa jaksamista. 

“Sovimme alussa, että vitsien täytyy olla huonoja ja aiheiden sekalaisia. Meillä opettajilla on rajallisesti aikaa käytettävissä opiskelijoiden ohjaukseen, joten koen saavani lisäarvoa ja syvyyttä työhöni”, Lautamäki perustelee. 

Parin vuoden päästä opiskelijat siirtyvät työelämään. Viemisinään heillä on tuoreen ammattiosaamisen lisäksi työelämässä tarpeellisia hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden taitoja.  

“Toivottavasti tulevaisuudessa yhä useampi työnantaja kannustaa työntekijöitä liikkumaan. Sillä on niin iso ja kokonaisvaltainen vaikutus työhyvinvointiin.” 

26.4.2024