Pelaten osalliseks -hankkeen tavoitteena on mielenterveyskuntoutujien palvelujen uudistaminen ottamalla käyttöön moderneja, innovatiivisia ja osallistavia menetelmiä. Arkipäivän pelaamista pyritään aktiivisesti hyödyntämään kuntoutumisessa.

Tervetuloa tutustumaan Pelaten osalliseks -hankkeeseen! 

Tutustu pelikatalogiin

Nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveyskuntoutujien määrä on jatkuvasti kasvussa ja siihen liittyvä työkyvyttömyys ja sosiaalinen eristyneisyys ovat lisääntyneet. Myös digipelaaminen yleistyy ja nuoret mielenterveyskuntoutujat elävät arkeansa yhä enemmän Internetissä. Samanaikaisesti sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset pitävät pelaamista usein negatiivisena asiana eikä pelillisyyteen liittyvää potentiaalia näin ollen hyödynnetä riittävästi (lue lisää Pelaten terveeks -hankkeen loppuraportista). Tästä syystä mielenterveyskuntoutujien palveluita on uudistettava ottamalla käyttöön moderneja, innovatiivisia ja osallistavia menetelmiä.

Pelaten osalliseks -hankkeen tavoitteena on mielenterveyskuntoutujien arkipäivän pelaamisen aktiivinen hyödyntäminen kuntoutumisessa. Hankkeen tavoitteena on myös Keski-Suomen alueen kokemusasiantuntijoiden käyttö kuntoutuspalveluiden kehittämisessä ja sitä kautta heidän työ- ja toimintakyvyn parantaminen. Samalla vahvistetaan eri ammattilaisten saumatonta yhteistyötä kokemusasiantuntijoiden ja kuntoutujien kanssa sekä tuetaan kaikkien osallistujien digiosaamisen kehittymistä sekä osallisuuden kokemusta.

Hankkeen aikana kootaan pelikatalogi jo olemassa olevista terveys- ja hyötypeleistä sekä järjestetään studiosessioita, joissa testataan ja käyttöönotetaan jo olemassa olevia digitaalisia terveys- ja hyötypelejä yhdessä eri toimijoiden kesken. Hankkeen tuloksena syntyy My life -toimintamalli pelillisyyden ja hyötypelien käyttöön mielenterveyskuntoutumisessa. Studiosessioihin osallistujien kokemuksia kerätään systemaattisesti ja tuloksia esitellään koko hankkeen ajan sekä hankkeen lopuksi järjestettävässä valtakunnallisessa Pelaten osalliseks – konferenssissa.

Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR) Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY) kautta ja toteuttajana toimii Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Hanke toteutuu 1.8.2015 – 31.12.2017 ja sen kohderyhmänä ovat nuoret ja nuoret aikuiset mielenterveyskuntoutujat, kokemusasiantuntijat sekä mielenterveyskuntoutuksen palveluita tarjoavat toimintayksiköt.

Pelaten osalliseks -blogi

Katsaus menneeseen ja keula kohti tulevaa
23.8.2017 15:03

Katsaus menneeseen ja keula kohti tulevaa

Mihin tämä aika oikein katoaa…? Kevät meni hujauksessa, kesä melkein yhtä nopeasti ja Pelaten osalliseks – hanke on ollut aktiivisesti mones...
Liikuttavaa terveyttä…
24.3.2017 12:27

Liikuttavaa terveyttä…

… vai terveyttä liikkumalla? Viime keväänä meillä oli ensimmäinen Terveys haltuun pelaamalla – Studiosessio ja tänä keväänä sama...
Arjesta, peleistä ja onnellisuudesta…
25.1.2017 18:10

Arjesta, peleistä ja onnellisuudesta…

Tammikuun Studiosessiossa otettiin taas arkea haltuun pelaamalla. Aluksi sessiolaiset haastettiin kisailemaan marshmallow challenge – tehtäv...
Näytä lisää

 

Projektipäällikkö

Kokkinen Katja

Kokkinen Katja

Lehtori, Senior Lecturer
HYVI T&K, Research and Development
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358400976767