Kotopaikka-hanke, Johanna Pitkänen

Monikulttuurisen osaamisen vahvistaminen varhaiskasvatuksessa

"Lapselle ja vanhemmalle suunnatut kuvakortit, kuvitettu leikkitaulu, toimintaohjeet ja päiväohjelma helpottavat kommunikointia maahanmuuttajaperheen kanssa. "

Äänekoskella varhaiskasvattajat valmistautuivat kohtaamaan kuntaan saapuvat kiintiöpakolaisperheet 29.8.2018 järjestetyssä Valmiina kohtaamaan – Monikulttuurisen osaamisen vahvistaminen varhaiskasvatuksessa-koulutuksessa. Jyväskylän ammattikorkeakoulun ammatillisen opettajakorkeakoulun lehtorin Helena Anttilan kanssa valmentamassa oli Äänekosken kaupungin kotouttamisen palveluohjaaja Noora Dal Maso, joka kertoi maahanmuuttajaperheiden kanssa työskentelyssä varhaiskasvattajalta vaadittavan kielimuurin, kulttuurien törmäämisen ja omien asenteidensa kohtaamisen vuoksi kärsivällisyyttä, rohkeutta olla avoin sekä yhteisiä pelisääntöjä. Kielen oppiminen ja kehittäminen nousevat merkityksellisiksi osaamisen kehittämisen kohteiksi maahanmuuttajalasten kanssa.

Asioita, joita Noora Dal Mason mukaan kannattaa ottaa puheeksi maahanmuuttajaperheen kanssa, ovat lapsen päivälepo ja sen käytänteet, terveys, pukeutuminen ja ulkoilu, ruokailu, leikkiminen sekä uskontoon liittyvät asiat. On hyvä keskustella myös varhaiskasvatuksen ryhmätuokioista, joissa kieltä ymmärtämättömän lapsen keskittyminen voi vaikeutua. Hänen kokemuksensa mukaan kommunikointia helpottavat omat kuvakortit lapselle ja vanhemmille. Kuvitettu reissuvihko, leikkitaulu ja toimintaohjeet sekä kuvallinen viikko- ja päiväohjelma helpottavat myös kommunikointia maahanmuuttajaperheen kanssa.

Varhaiskasvatuksen kuvakortteja esimerkiksi päiväohjelmaan ja ruokailuun liittyen.

Kuvat: Noora Dal Maso 2018

Kirjoittaja: Johanna Pitkänen

Artikkeli on tuotettu Kotopaikka -ESR-hankkeessa.

 

 Jyväskylän kristillinen opisto         Jyväskylän palvelualan opisto     HUMAK Humanistinen ammattikorkeakoulugradia-logo-musta-verkko 150 kork.pngJAMK

Jaa

Takaisin