Vastaanottotoiminnan tavoitteena oli kokonaisvaltainen terveyden edistäminen. Palvelut painottuivat ennaltaehkäisyyn sekä omatoimisuuden tukemiseen. Vastaanottotoiminnan tarkoitus oli myös herätellä asiakkaita ottamaan hankalia asioita puheeksi. Tässä apuna toimivat esimerkiksi erilaiset riskitestit ja mini-interventiot kuten AUDIT.
Sairaanhoitajan vastaanotolla oli:
- eniten 50-59 -vuotiaita
- alle 30-vuotiaita 8%
- naisia 57%, miehiä 43%
- vain 10% oli ollut alle 12 kk työttömänä
- yli 10 vuotta työttömänä olleita 10%.
Yleisimmät käyntisyyt:
- Sairauksien ehkäisy (terveydentilan arviointi terveysmittauksilla) ja siihen liittyvä ohjaus ja neuvonta
- uniongelmat
- ravitsemus ja painonhallinta
- stressi ja masennus (naiset)
- alkoholin käyttö (miehet)
Terveysmittauksia tehtiin sairaanhoitajan vastaanotolla reilun kahden vuoden kioskitoiminnan aikana noin 1150 ja näistä noin 20 % oli löydöksiä, jotka koskivat kohonnutta verenpainetta, verensokeria tai kokonaiskolesterolia. Asiakkaat ohjattiin jatkotutkimuksiin omalle terveysasemalle tai kontrollikäynnille kioskille. Lisäksi kioskin asiakkailla oli hoitamattomia, aiemmin todettuja sairauksia, kuten esim. diabetes tai verenpainetauti.
Riittävän matala kynnys ja ennaltaehkäisevä työtapa saattavat edistää kansansairauksien kuten verenpainetaudin ja diabeteksen sekä sydän -ja verisuonitautien varhaista toteamista. Asiointikynnystä madalsi maksuttomuus ja asiakkaiden luo jalkautuminen sekä mahdollisuus tulla ilman ajanvarausta, palvelutarpeen arviointia tai kiireellisyyden määrittelyä. Työelämän ulkopuolella olevien ja riskiryhmään kuuluvien henkilöiden tavoittaminen on ennaltaehkäisemisen ja vaikuttavuuden kannalta merkittävää.
Teksti: Essi Heimovaara-Kotonen
Lue lisää Hyvinvointikioskin loppujulkaisusta.