jamk.fi

Koskeeko jätevesijärjestelmän uudistaminen sinua? Jätevesineuvoja antaa vinkkejä jätevesiremontin eteenpäin viemiseen!

Jätevesineuvontaa on vielä saatavissa! Jos ette tavoita jätevesineuvojaa puhelimitse, hän voi olla asiakaskäynnillä. Voitte jäättää viestin, niin otamme teihin yhteyttä vapauduttuamme.

 

 

Neuvojien yhteystiedot

 

Vesiosuuskuntien koulutus- ja kehittämishanke Vesi-IPA

Vesiosuuskunnan häiriötilanne- ja desinfiointikoulutus 27.-28.9.2019

Perjantaina 27.9.2019 klo 12-19 käydään läpi vesihuollon erilaisia häiriötilanteita teoriapäivässä Tarvaalassa. Lauantaina 28.9.2019 klo 9-16 keskitytään vesiverkoston desinfiointiin Viitasaarella, Löytänän kylätalolla. Päivään sisältyy sekä teoriaa että käytännön harjoituksia. Ilmoittautuminen 23.9. mennessä Mirjalle. Tarkemmat tiedot luettavissa tästä linkistä.

Syksyn koulutuskalenteri on päivitetty. Voit tutustua koulutustarjontaan tästä.

Oletko kiinnostunut lähtemään yhteiselle opintomatkalle Turkuun, Valtakunnallisille vesiosuuskuntapäiville 31.1.-1.2.2020? Kysy lisätietoja Mirjalta tai varaa jo paikkasi (alustava varaus).

 

Vesi-IPA -hankkeen tiedottamista varten voit päivittää vesiosuuskuntasi ja omat yhteystietosi tämän linkin kautta.

Vesi-IPAn rahoitus: Keski-Suomen ELY-keskus, Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020

Lisätietoja: Mirja Hurskainen, puh. 040 768 6250

 

Selvitys vesiosuuskuntien ostopalveluista

Suomen kuntaliiton koordinoima Maaseudun INFRA -työryhmä on teettänyt selvityksen maaseudun infran (tie, vesihuolto, ojitus) operointi- ja isännöintipalveluista, niiden kehittämisestä ja koulutuksen kehittämisestä palveluita ajatellen.

Liitämme raportin tähän, kun se on julkaistu.

 

 

Lue lisää vesiosuuskunnista

Omatoiminen jätevesilietteen käsittely

Saostus- ja umpisäiliölietteiden omatoiminen käsittely ja hyödyntäminen - Selvitys Sydän-Suomen jätelautakunnan alueella 2018

Selvityksen raportti on luettavissa tästä linkistä.

 

 

Ajankohtaista

Jätevesijärjestelmän uusimisen määräaika 31.10.2019 koskee pohjavesialueella tai enintään 100 metrin etäisyydellä vesistöstä sijaitsevia rakennuksia. Kunnostustoimiin on ryhdyttävä, jos jätevesien käsittely ei täytä lainsäädännön  vaatimuksia.

Ympäristöministeriö rahoittaa jätevesineuvontaa mainitun määräajan loppuun myös Keski-Suomessa. Neuvontakausi kiinteistöillä on alkanut. Neuvontaa saa myös puhelimessa ja sähköpostilla. Kaikki neuvonta on maksutonta ja puolueetonta.

Jätevesineuvonnan vuosi 2018

Alueellista jätevesineuvontaa tarjottiin neljässä kunnassa yhteensä kuudella alueella. Alueiden valinnan teki kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Kiinteistöille lähetettiin ennen käyntiä kirje, jossa ehdotettiin aikaa jätevesineuvojan käynnille. Käynnin sai halutessaan muuttaa tai peruuttaa kokonaan.

Neuvontakäyntejä tarjottiin Hankasalmella Kuuhankaveden ranta-alueella, Jämsän Länkipohjassa, Toivakan Nisulassa ja Paloskylässä sekä Uuraisilla Tehlon ja Kyynämöisen ranta-alueella. Näillä alueilla tehtiin yhteensä 139 neuvontakäyntiä. Lisäksi eri puolilla maakuntaa tehtiin 69 asukkaan itsensä pyytämää käyntiä.

Kaiken kaikkiaan neuvontakausi oli jonkin verran vilkkaampi kuin edellinen. Kiinteistöjen omistajat ottivat varsin runsaasti yhteyttä puhelimitse ja sähköpostilla kysyäkseen oman jätevesijärjestelmänsä riittävyyttä. Useiden lomakiinteistöjen kohdalla neuvot ja arvio voitiinkin antaa puhelimessa. Joitakin pyydettyjä neuvontakäyntejä jätettiin odottamaan uutta ja viimeistä neuvontakesää 2019.

Hajajätevesien lainsäädännön muutokset

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn säädösmuutokset tulivat voimaan 3.4.2017. Ympäristönsuojelulain hajajätevesiä koskevia säädöksiä muutettiin ja samalla annettiin uusi "hajajätevesiasetus".

Lainsäädännön soveltamisen tueksi on julkaistu ympäristöopas 2017, Haja-asutuksen jätevedet - Lainsäädäntö ja käytännöt. Opas löytyy täältä.

Jätevesisuunnittelija - ilmoita yhteystietosi

Jätevesineuvontahanke etsii Keski-Suomen alueella toimivia jätevesisuunnittelijoita. Suunnittelijoiden yhteystietoja kerätään listalle, jota jaetaan hankkeen toiminnan yhteydessä asiakkaille. 

Suunnittelijoita pyydetään ilmoittautumaan Tuija Manerukselle 050 413 5322, etunimi.sukunimi@jamk.fi.