jamk.fi

Näiltä sivuilta löydät tietoa hajajätevesien käsittelystä ja vesiosuuskuntien koulutuksista.

JÄTEVESINEUVONTA ON PÄÄTTYNYT.

ISO KIITOS Keski-Suomen kuntien asukkaille, ympäristöviranomaisille ja kaikille yhteistyötahoille!

Näiltä sivuilta löydät edelleen tietoa hajajätevesien käsittelystä. Jätevesiasioissa Sinua auttavat jatkossa kiinteistösi sijaintikunnan ympäristö- ja rakennusvalvontaviranomaiset.

 

 

 

 

Vesiosuuskuntien koulutus- ja kehittämishanke Vesi-IPA

 

Vesiosuuskunnan laki-ja hallintopäivä  22.11.2019, kysy vapaita paikkoja!

Vesiosuuskunnan taloushallinto ja kirjanpito 13.12.2019

Tämän vuoden viimeisessä koulutuspäivässä on taloushallinnon asioiden lisäksi luennot myös henkilötietosuojasta, vesiosuuskunnan ostopalveluista ja niiden kilpailuttamisesta sekä VEETIstä. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu 29.11. mennessä.

HUOM! HUOM! Oletko kiinnostunut lähtemään yhteiselle opintomatkalle Turkuun, Valtakunnallisille vesiosuuskuntapäiville 30.1.-1.2.2020? Kysy lisätietoja Mirjalta ja varaa paikkasi. Tutustu tarkemmin kutsusta.

 

Vesi-IPA -hankkeen tiedottamista varten voit päivittää vesiosuuskuntasi ja omat yhteystietosi tämän linkin kautta.

Vesi-IPAn rahoitus: Keski-Suomen ELY-keskus, Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020

Lisätietoja: Mirja Hurskainen, puh. 040 768 6250

 

Lue lisää vesiosuuskunnista

Omatoiminen jätevesilietteen käsittely

Saostus- ja umpisäiliölietteiden omatoiminen käsittely ja hyödyntäminen - Selvitys Sydän-Suomen jätelautakunnan alueella 2018

Selvityksen raportti on luettavissa tästä linkistä.

 

 

Ajankohtaista

Ympäristöministeriön rahoittama jätevesineuvonta on päättynyt. 

Jätevesijärjestelmän uusimisen määräaika 31.10.2019 koski pohjavesialueella tai enintään 100 metrin etäisyydellä vesistöstä sijaitsevia rakennuksia. Kunnostustoimiin on edelleen ryhdyttävä, jos jätevesien käsittely ei täytä lainsäädännön  vaatimuksia.

 

Jätevesineuvonnan vuosi 2018

Alueellista jätevesineuvontaa tarjottiin neljässä kunnassa yhteensä kuudella alueella. Alueiden valinnan teki kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Kiinteistöille lähetettiin ennen käyntiä kirje, jossa ehdotettiin aikaa jätevesineuvojan käynnille. Käynnin sai halutessaan muuttaa tai peruuttaa kokonaan.

Neuvontakäyntejä tarjottiin Hankasalmella Kuuhankaveden ranta-alueella, Jämsän Länkipohjassa, Toivakan Nisulassa ja Paloskylässä sekä Uuraisilla Tehlon ja Kyynämöisen ranta-alueella. Näillä alueilla tehtiin yhteensä 139 neuvontakäyntiä. Lisäksi eri puolilla maakuntaa tehtiin 69 asukkaan itsensä pyytämää käyntiä.

Kaiken kaikkiaan neuvontakausi oli jonkin verran vilkkaampi kuin edellinen. Kiinteistöjen omistajat ottivat varsin runsaasti yhteyttä puhelimitse ja sähköpostilla kysyäkseen oman jätevesijärjestelmänsä riittävyyttä. Useiden lomakiinteistöjen kohdalla neuvot ja arvio voitiinkin antaa puhelimessa. Joitakin pyydettyjä neuvontakäyntejä jätettiin odottamaan uutta ja viimeistä neuvontakesää 2019.

Hajajätevesien lainsäädännön muutokset

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn säädösmuutokset tulivat voimaan 3.4.2017. Ympäristönsuojelulain hajajätevesiä koskevia säädöksiä muutettiin ja samalla annettiin uusi "hajajätevesiasetus".

Lainsäädännön soveltamisen tueksi on julkaistu ympäristöopas 2017, Haja-asutuksen jätevedet - Lainsäädäntö ja käytännöt. Opas löytyy täältä.

Jätevesisuunnittelija - ilmoita yhteystietosi

Jätevesineuvontahanke on koonnut listan Keski-Suomen alueella toimivista jätevesisuunnittelijoista. Lista on päivitetty 6.11.2019 ja se on jaettu myös kuntiin. Jos haluat yhteystietosi listalle, ota yhteyttä Mirja Hurskaiseen 040 768 6250, etunimi.sukunimi@jamk.fi.

Jätevesisuunnittelijoita