Päätösseminaarissa 25.1.2016 kuultiin arvioita ja tuloksia korkeakouludiplomikokeilun toteutuksesta sekä koulutusmallin toimivuudesta. Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitos (KTL) suosittaa seuranta- ja arviointitutkimuksen loppuraportissa, että vastaavien koulutuskokonaisuuksien suunnittelua ja tarjontaa jatketaan osana avoimen korkeakoulun toimintaa. Myös seurantatutkimukseen osallistuneet opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä koulutusten tasoon ja toteutustapoihin. Erityisen tärkeässä roolissa ovat olleet riittävä ohjaus ja vertaistuki sekä mahdollisuus sovittaa opinnot yhteen muun elämän kanssa.
KTL toteaa, että korkeakouludiplomi on koulutuksen mallina vaihtoehto tutkintoperustaiselle ajattelulle, sillä diplomeilla tähdätään osaamisen kehittämiseen ja päivittämiseen. Koulutuskokonaisuuksia voidaan laatia joustavasti melko nopeallakin aikataululla työelämän tarpeiden pohjalta.
Erityisenä haasteena nostettiin työttömien mahdollisuus osallistua pitkäkestoisiin, työllistymistä edistäviin koulutuksiin. Työttömien oikeutta opiskeluun on rajoitettu ja päätökset voivat vaihdella joskus virkailijakohtaisesti. Avoimen korkeakoulun opiskelijat eivät myöskään saa opintososiaalisia etuuksia. Lisäksi työttömät tarvitsevat esimerkiksi mahdollisuuden harjoitteluun, joka tukee työelämäyhteyksien muodostumista.
Varsinaisille eurooppalaisen mallin mukaisille lyhyttutkinnoille ei KTL näe toistaiseksi tarvetta, eikä näitä tutkintoja esitetty myöskään OKM:n muistiossa Monipuoliset ja sujuvat opintopolut, jonka perusteella korkeakouludiplomikokeilu käynnistettiin.
Opetusneuvos Petri Haltia opetus- ja kulttuuriministeriöstä totesi päätösseminaarissa, että korkeakouludiplomeille tai vastaaville osaamiskokonaisuuksille näyttää olevan selkeä tarve. Haltia kannusti ammattikorkeakouluja ja mahdollisesti myös yliopistoja yhteistyössä määrittelemään korkeakouludiplomin tai vastaavan osaamiskokonaisuuden reunaehdot.
Kokeilun päätösseminaarissa jaettiin Suomen ensimmäiset korkeakouludiplomit
Korkeakouludiplomikokeilun päätösseminaarin yhteydessä jaettiin myös ensimmäiset korkeakouludiplomit ja nostettiin maljat valmistuneiden kunniaksi. Seminaarissa kuultiin KTL:n ja OKM:n puheenvuoron lisäksi kokemuksia pilottikoulutusten toteutuksesta ja merkityksestä kouluttajien ja opiskelijoiden kertomana . Tilaisuudessa käytiin antoisaa keskustelua korkeakouludiplomeista, kiitos kaikille osallistujille!