Innovative Village - Kekseliäät kylät 2012-2014

Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Maaseudun Kehittämisyhdistys Viisari ry:n ja JyväsRiihi ry:n yhteisessä LEADER-hankkeessa on etsitty ratkaisuja maaseudun katoavien palveluiden ongelmaan ja kehitetty kylälähtöisiä palveluita yhdessä kyläläisten kanssa. Hankkeessa ovat olleet mukana Pylkönmäki, Konginkangas ja Sumiainen Viisari ry:n alueelta sekä Kangashäkki, Vesanka ja Säynätsalo JyväsRiihi ry:n alueelta.

Innovative Village on ollut kansainvälinen Leader-hanke, jossa Jyväskylän ammattikorkeakoulu on toiminut Leader-ryhmien kanssa Suomessa, Virossa ja Pohjois-Irlannissa.

Kekseliäät kylät -hankkeen loppuraportit 

Kansainvälisen hankkeen loppuraportti esittelee partnerit ja kylät, kertoo mitä on tehty ja arvioi onnistumisia ja epäonnistumisia - tämä kaikki kolmella kielellä eli suomeksi, englanniksi ja viroksi.

Kotimaan hankkeen loppuraportti kertoo Jamkin, Viisari ry:n ja JyväsRiihi ry:n hankkeesta Keski-Suomessa ja sen kuudessa kylässä: Pylkönmäellä, Konginkankaalla, Sumiaissa, Kangashäkissä/Uuraisilla, Vesangassa ja Säynätsalossa. 

INNOVATIVE VILLAGE -KYLÄTORI 16.5.2014

InnovativeVillage

Kylän palvelujen kehittämistä, kyläaktivisteja, hyviä käytäntöjä, hankkeen aikana tapahtunutta... kaikkea tätä ja vähän muutakin, mm. irlantilaista tanssia, tapahtui Jamkin Tarvaalan kampuksella 16.5. Innovative Village -hankkeen kylät Virosta, Pohjois-Irlannista ja Keski-Suomesta esittäytyivät ja kertoivat toiminnastaan. Katso mitä tapahtui YouTubesta: 

Kuvaus ja leikkaus: Jani Pyykkönen, JAMK. 

Tapahtumia

Syyskuussa 2014 kolme Jamkin opiskelijaryhmää ryhtyi ratkomaan kylien tarjoamia käytännön kehittämiskohteita yhdessä kyläläisten kanssa. Kehittämisen alla ovat olleet Säynätsalon joulutapahtuma, Sumiaisten bussiryhmäpaketti ja Pylkönmäen kylänraitin kehittäminen. Kaikki ryhmät ovat saaneet työnsä hyvin päätökseen. Kiitos hyvästä yhteistyöstä! 

Opinnäytetyöt ovat tekeillä Konginkankaan maaseutupankista, Pylkönmäen terveysasemasta ja Sumiaisten kestävästä kylätapahtumasta.

Hankkeen viimeiset tapahtumat 2014: 

 • 6.11. Innovative Village -kirja valmis
 • 10.11. klo 18  Vesangan kyläkokous Rientolassa ja Innovative Village -yhteenveto
 • 12.11. klo 8.30  Säynätsalon joulunavauksen koordinointipalaveri Juurikkasaaressa
 • 17.11. klo 18  Pylkönmäen kyläilta vanhassa pappilassa, Innovative Village -yhteenveto ja opiskelijoiden kylänraitti-ideoiden arviointia
 • 18.11. klo 18 Sumiaisten matkailupalaveri valtuustosalissa 
 • 20.11. klo 18 Uuraisten kylien ilta kunnantalon valtuustosalissa teemana Uuraisten kylien tilanne ja tulevaisuus. Innovative Village -kirjojen lahjoittaminen.  
 • 25.11. klo 18 Sumiaisten kyläilta,  sumiaistaulujen ja bussiryhmäpaketin esittely  sekä Innovative Village -yhteenveto Tiitelän alakerrassa
 • 28.11. Konginkankaan joulunavaus, iPad-elokuvan ensi-ilta ja Innovative Village -yhteenveto Kongin Kulumalla
 • 29.11. Säynätsalon joulunavaus ja Innovative Village -kirjan lahjoittaminen toimijoille Juurikkasaaressa
 • 15.12. hankkeen ohjausryhmän kokous Jamkilla.
 • Innovative Village logo   

Opintomatkat ovat osa kansainvälistä hanketta

Opintomatka ja työpajat Tartossa 10.-13.9.2014

10.-13.9.2014 Etelä-Virossa kaikkien hankkeen partnereiden edustajat tekivät tilinpäätöstä: mitä hanke on saanut aikaan ja mitä kylät ovat hankkeesta hyötyneet. Samalla tutustuimme mm. Sibulateehen, Sipulireittiin. Lue matkaraportti.  

Toukokuussa 2014 partnerit Viisari ry:n kylissä

Mielenkiintoinen kylätoiminnan opinto-ohjelma eli 14.5.2014 Sumiainen ja Konginkangas, 15.5. Pylkönmäki ja 16.5. kaikkien hankekylien kylätori Tarvaalassa Saarijärvellä. Järjestämämme ohjelma on saanut hyvää palautetta - suomalaiset ovat innovatiivisa ja "vähän omituisia (quirky)"!

Helmikuussa 2014 Pohjois-Irlannissa

25.2.-2.3. tehtiin 13 keskisuomalaisen voimin opintomatka Pohjois-Irlantiin. Meillä oli erittäin mielenkiintoinen ohjelma. Lue matkaraportti!

Kuvia ja uutisia Innovative Village -facebookissa.

Juttuja hankkeen teemoista Turbinaattori-blogissa.

Yhteystiedot

Outi Raatikainen
Projektipäällikkö
Innovative Village – Kekseliäät kylät
Puh. 050 4120491
Email etunimi.sukunimi(at)jamk.fi

Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Liiketoimintayksikkö, T&K&I

Käyntiosoite:
Rajakatu 35, C224, Jyväskylä
Postiosoite:
PL 207
FI-40101 Jyväskylä, Finland

EU maaseudun kehittämisen maatalousrahasto

Leader

Innovative Village - Kekseliäät kylät Facebook:ssa

Hankkeessa tapahtunutta

Innovative Village Fair toukokuussa 2014 

Partnerien yhteinen esittäytyminen asian ja hauskanpidon merkeissä. Katso YouTubesta videot!

Maaseudun pankkipalvelut -teema

Johdantoesitys ja  muistio maaseutupankkikeskustelusta Konginkankaalla 11.12.2013. Anne Hokkasen ja Mikko Vuohelaisen Maalaispankki-opintotyö.

Syyskuussa 2013 partnerit JyväsRiihi ry:n kylissä

8 virolaista ja 8 pohjoisirlantilaista Innovative Village -ihmistä niin Leader-toimintaryhmistä kuin hankkeen kylistäkin kiersi tutustumassa Keski-Suomeen ja JyväsRiihen rahoittamiin Leader-hankkeisiin. Mukana oli väkeä myös meidän omista kylistä ja organisaatioista. Kiitos kaikille kyläläisille, jotka esittelivät toimintaansa. Reissu oli mahtava elämys. Lue vierailun raportti ja katso YouTube-video!

Opintomatka Viroon 2013

Teimme opintomatkan eteläiseen Viroon 2013 - lue matkaraportti! Matkalla tutustuimme etelävirolaisiin aktiivisiin kyliin ja partnerimme Tartumaa Arendusseltsin Yellow Window -projektiin. 

Osuuskuntaopintoretki 2013

Joukko sumialaisia ja konginkankaalaisia kävi tutustumassa kyläosuuskunnan toimintaan. Osuuskuntaopintoretki Hokan kylälle - muistio

Kyläbusiness-iltapäivä

Kyläbusiness-iltapäivä 26.1.2013 - työryhmien muistiot/aineistot

 • Tienaaminen - yhdistyksen varainkeruu
 • Työllistäminen - yhdistys työllistäjänä
 • Osuuskunta: Ritva Kivistön kalvot ja työryhmän muistio - maaseudun palvelu-/työ-/kyläosuuskunta
 • Nuoret - nuorten mahdollisuudet toimia ja tienata maaseudulla
 • Tiedotus - kyläyhteisön verkostoituminen, tiedottaminen ja markkinointi

Hankkeen aloitusseminaari Pohjois-Irlannissa 2012

Työteliäs, mutta antoisa opintomatka ja hankkeen aloitusseminaari Pohjois-Irlannissa lokakuussa 2012 - lue matkaraportti!

Hankkeen aloitus kylillä - ideaillat

Konginkankaan ideaillan alustus (vastaavat pidetty myös mm. Pylkönmäellä ja Sumiaisissa)