Kasvata digiturvallisuuttasi ja kerro parhaat vinkit myös läheisillesi. Kaikki sivuston materiaalit ovat vapaita hyödynnettäväksi ja ladattavaksi.

Digirikolliset eivät lepää laakereillaan - siksi tarvitaan tietoisia ja osaavia ihmisiä

Huijausten tunnusmerkkejä ja suojautumiskeinoja

Lue miten voit välttyä identiteettivarkauksilta ja tietojenkalastelulta, minkälainen on verkossa väijyvä haitallinen mainos ja mitä toimitusjohtajahuijaus tarkoittaa. Kunkin aiheen takaa löydät myös pdf-muotoisen, huijausten tunnusmerkkejä ja suojautumiskeinoja sisältävän infokortin, jonka voit ladata tai tulostaa itsellesi talteen.

Katso myös nämä vinkit

Infokortit

Tulitko huijatuksi? Kuluttajaliiton maksutonta puhelinneuvontaa 09 454 22140 (pvm/pvm) ti-ke klo 10-12 ja to klo 17-19 Huijausinfo

Miten tietovuodosta kertovaan uutiseen kannattaisi reagoida?

Tietovuodoksi kutsutaan tilannetta, jossa luottamuksellista tai yksityiseksi tarkoitettua henkilökohtaista tietoa vuotaa esimerkiksi tietomurron seurauksena julkisuuteen. Lue lisää kuinka kannattaisi toimia, jos mediassa uutisoidaan tapahtuneesta tietovuodosta.

Tutustu

Mitä tietojenkalastelulla tarkoitetaan ja miten voin välttyä siltä?

Tietojenkalastelu on verkossa tapahtuvaa tietojesi urkintaa, jossa rikollinen esittää jotain luotettavaa tahoa. Lue lisää, mistä tietojenkalastelussa kyse ja suojaudu.

Tutustu

Mitä henkilötietoihini kohdistuva tietoturvaloukkaus tarkoittaa?

Tietoturvaloukkaus tarkoittaa sitä, että henkilökohtaisiin tietoihisi on päässyt käsiksi osapuoli, jolla ei ole oikeutta tietojesi käsittelyyn. Lue lisää, mistä tietoturvaloukkauksessa on kyse ja miten sinun kannattaisi toimia, jos joudut kohteeksi.

Tutustu

Tietokoneeni on lukittu ja minulta vaaditaan lunnaita – mitä teen?

Olet voinut saada koneeseesi kiristyshaittaohjelman esimerkiksi sähköpostitse lähetettävien haitallisten linkkien tai liitetiedostojen kautta. Lue lisää, mistä kiristyshaittaohjelmissa on kyse ja miten sinun kannattaisi toimia, jos joudut hyökkäyksen kohteeksi.

Tutustu

Minut on ilmeisesti hakkeroitu. Miten tulisi menetellä?

Jos epäilet joutuneesi nettirikollisten hyökkäyksen kohteeksi, lue mitkä voivat olla mahdollisen hakkeroinnin tunnusmerkit ja vinkit miten kannattaisi toimia seuraavaksi.

Tutustu

Millä yksinkertaisilla keinoilla voi suojautua digimaailman kommelluksilta?

Vahvat salasanat käytössä, aina ajantasaiset päivitykset ja säännölliset varmuuskopioinnit - näillä pääset jo pitkälle. Katso tarkemmat ohjeet ja suojaa digitaalista selustaasi.

Tutustu
Tulitko huijatuksi? Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta saat seikkaperäiset ohjeet miten toimia, jos olet joutunut huijatuksi - tee ilmoitus mahdollisimman pian Lue lisää

Tiedon lähteitä:
https://www.ncsc.gov.uk/