Opettele tunnistamaan digihuijaukset, suojautumaan niiltä ja kerro vinkit myös muille. Sivuilta löydät tietoa niin kotiin, konttoriin kuin vapaa-aikaan. Kaikki sivustoilta löytyvä materiaali on vapaasti käytettävissäsi - hyödynnä ja lataa talteen!

Näin meitä huijataan - tunnista huijareiden keinot ja suojaudu

 

Yleisimmät kysymykset ja vastaukset

Miten tietovuodosta kertovaan uutiseen kannattaisi reagoida?

Tietovuodoksi kutsutaan tilannetta, jossa luottamuksellista tai yksityiseksi tarkoitettua henkilökohtaista tietoa vuotaa esimerkiksi tietomurron seurauksena julkisuuteen. Lue lisää kuinka kannattaisi toimia, jos mediassa uutisoidaan tapahtuneesta tietovuodosta.

Tutustu

Mitä tietojenkalastelulla tarkoitetaan ja miten voin välttyä siltä?

Tietojenkalastelu on verkossa tapahtuvaa tietojesi urkintaa, jossa rikollinen esittää jotain luotettavaa tahoa. Lue lisää, mistä tietojenkalastelussa kyse ja suojaudu.

Tutustu

Mitä henkilötietoihini kohdistuva tietoturvaloukkaus tarkoittaa?

Tietoturvaloukkaus tarkoittaa sitä, että henkilökohtaisiin tietoihisi on päässyt käsiksi osapuoli, jolla ei ole oikeutta tietojesi käsittelyyn. Lue lisää, mistä tietoturvaloukkauksessa on kyse ja miten sinun kannattaisi toimia, jos joudut kohteeksi.

Tutustu

Tietokoneeni on lukittu ja minulta vaaditaan lunnaita – mitä teen?

Olet voinut saada koneeseesi kiristyshaittaohjelman esimerkiksi sähköpostitse lähetettävien haitallisten linkkien tai liitetiedostojen kautta. Lue lisää, mistä kiristyshaittaohjelmissa on kyse ja miten sinun kannattaisi toimia, jos joudut hyökkäyksen kohteeksi.

Tutustu

Minut on ilmeisesti hakkeroitu. Miten tulisi menetellä?

Jos epäilet joutuneesi nettirikollisten hyökkäyksen kohteeksi, lue mitkä voivat olla mahdollisen hakkeroinnin tunnusmerkit ja vinkit miten kannattaisi toimia seuraavaksi.

Tutustu

Millä yksinkertaisilla keinoilla voi suojautua digimaailman kommelluksilta?

Vahvat salasanat käytössä, aina ajantasaiset päivitykset ja säännölliset varmuuskopioinnit - näillä pääset jo pitkälle. Katso tarkemmat ohjeet ja suojaa digitaalista selustaasi.

Tutustu
 

Oppaat

digiturvaopas-teaser.jpg

Digiturvallisuusopas yrityksille ja organisaatioille

Kuinka tunnistaa digihuijaukset ja suojautua niiltä?

Lataa  nettiversio 

Lataa painoversio

turvaa-pelaamiseen-teaser.jpg

Turvaa pelaamiseen - vinkkejä vanhemmille

Hyviä vinkkejä vanhemmille pelien hankintaan ja nuorten pelaamiseen

Lataa  nettiversio

Lataa painoversio

digiturvaopas-terveydenhuolto-teaser.jpg

Yleisopas terveydenhuollon ammattilaisille

Sote-ammattilaisille suunnattu opas yleisimmistä digihuijauksista.

Lataa  nettiversio

Lataa painoversio

Peliturvallisuus

Tietoa ja ohjeita digitaalisten pelien turvallisuudesta

Pelaaminen ja pelaamiseen liittyvät ilmiöt kasvattavat suosiotaan ja pelaajien sekä pelien määrä maailmassa jatkavat kasvuaan. Pelaaminen on arkipäiväistynyt ja muuttunut yhteisöllisemmäksi ajanvietteeksi pelaajan iästä ja sukupuolesta riippumatta. Pelialan kehitys ja kasvu ovat luoneet myös uusia ilmiöitä ja moderneja haasteita pelien ja pelikulttuurin ympärille. Haasteiden ymmärtäminen on tärkeää sekä pelaajille itselleen että pelaajien lähipiirille.

Oppaassa käsittelemme pelaamista, pelaamisen monimuotoisuutta ja pelaamiseen liittyviä riskejä eri näkökulmista. Opas on tarkoitettu kaikille, joita pelaaminen ja siihen liittyvät ilmiöt sekä mahdolliset turvallisuushaasteet mietityttävät.

Lataa opas

 

Infokortit - tunnista huijaus ja suojaudu

Tiedon lähteitä:
https://www.ncsc.gov.uk/