Laboratorioympäristömme tarjoaa erilaisiin opiskelu- ja simulaatiotarpeisiin monipuoliset koneet ja mahdollisuudet. Lisäksi eri koneet erilaisine valmistusmenetelmineen sekä ohjelmistoineen ja ohjelmineen tarjoavat kattavat mahdollisuudet monenlaiselle valmistukselle sekä tutkimukselle. Tuotannon automatisoinnin erilaiset simulaatiomahdollisuudet tarjoavat mahdollisuuksia tutkia ja oppia tuotannon automatisointia.

Laboratorioympäristömme rakentuu CNC-ohjattujen työstökeskuksen ja sorvin ympärille. Laboratoriota palvelee myös Fanucin 6-nivelinen robotti sekä ainetta poistaville valmistusmenetelmille vastakohdan tarjoava ainetta lisäävää valmistusta edustava 3D-tulostimemme. Valmistuksen automatisointia tukevat erilaiset käytössämme olevat suunnittelu- ja mallinnusohjelmistot kuten SolidWorks, Inventor, AutoCAD ja Catia.

Laboratorioympäristön palvelut toteutetaan oppilaitoksen asiantuntevan henkilökunnan toimesta, toki myös yrityksen edustajat voivat olla läsnä tai vuokrata osaa laboratorioympäristöstämme tilavuokrausperiaatteella. Yritysten toimeksiannot voidaan yhdistää myös opiskelijoiden projekti- tai harjoitustöihin, jolloin palvelut toteutetaan yhteistyössä opiskelijoiden, yrityksen ja oppilaitoksen henkilökunnan kanssa. Laajempia laboratorioympäristöä hyödyntäviä kehitysprojekteja voidaan tarjota opiskelijoille myös opinnäytetöiksi.

 

Tuotantoautomaatiolla parannat yrityksen kilpailukykyä

Laboratorioympäristössämme yritys voi esimerkiksi tutkia, kehittää tai optimoida omaa tuotantoaan tai sen automatisoinnin erilaisia mahdollisuuksia ja vaikutuksia. Konekantamme tarjoaa mahdollisuuden myös erilaisten valmistusmenetelmien ja arvojen tutkimiseen erilaisissa työstötilanteissa. Hyödyntämällä laboratorioympäristöämme yrityksen oma konekanta voi palvella yrityksen tuotantoa täysipainoisesti mutta arvokasta tutkimus- ja kehitystyötä voidaan suorittaa silti tehokkaasti yrityksen kehittymiseksi.

Tuotantoautomaatiolaboratoriomme tukee insinöörien teoriaopetusta tarjoamalla laadukkaat puitteet tuotannon automatisoinnin sekä koneiden tietokoneohjattavuuden käytännön oppimiselle. Opiskelijat tutustuvatkin laboratorioympäristössämme tuotannon automatisoinnin, eri valmistusmenetelmien sekä CNC-ohjelmoinnin ja 3D-mallintamisen perusteisiin, lisäksi ympäristö ja sen laitteet ja ohjelmistot ovat opiskelijan käytettävissä myös erilaisissa ympäristöön liittyvissä projekteissa, opinnäytetyössä tai jopa opiskelijan yrittäjyyspolun alkumetreillä.

 

Sovelluksia sekä tehtyjä projekteja

 • Erilaiset opintojaksojen harjoitustyöt, nc-ohjelmointi, robotin ohjaus, jyrsintä, sorvaus, kappaleenvaihdon automatisointi jne.
 • Erilaiset opiskelijaprojektit yritysten toimeksiantoihin
 • Opiskelijaprojektina tuotettu järjestelmä, jossa konenäköjärjestelmä ohjaa Fanuc-robotin tarttujaa kulkemaan kappaleen reunoja pitkin. Konenäköjärjestelmällä on mahdollista tunnistaa kappaleen muoto ja ilmaista reunojen koordinaatit, joiden avulla voidaan ohjata robottia liikkumaan kappaleen reunan mukaisesti. Järjestelmän avulla olisi mahdollista suorittaa esim. kappaleen hiontaa linjastolla. Lisäksi konenäöllä on mahdollista tunnistaa kappaleen mittoja, reunojen kaaren sädettä, pinta-alaa ja kulmatietoa jne. Konenäköjärjestelmällä olisi mahdollista myös tunnistaa jäyste ja suorittaa hionta vain, jos se on tarpeellista.
 • Robotin erilaiset ohjaukset ja sovellukset. Robotin CNC-sorviin liittämisen hyötyjen mittaus ja tutkiminen. Robotti vs. koneistaja
 • Kappaleiden digitointiprojekteja eli käänteistä suunnittelua kappaleesta malliksi.
 • Erilaisia 3D-tulosteita asiakkaiden tarpeiden mukaan. Esim. hajonneen osan korvaaminen uudella digitoimalla ensin osa, mallintamalla tämän jälkeen puuttuva tai hajonnut kohta uudelleen ja lopuksi uuden ehjän osan tulostaminen.
 

Laitteistojen tekniset tiedot

Famup mcx 600 työstökeskus

 • Heidenhain TNC 415-ohjaus
 • akselien liikematkat: X=600 mm, Y=400 mm, Z=400 mm

Doosan Puma 240M sorvi

 • Fanuc CNC-ohjaus
 • 12 työkalun revolveri
 • max. nopeus 4500 rpm
 • akselien liikematkat: X=205 mm, Z=508 mm

Fanuc M16iB / 20 Robotti

 • 6-nivelinen
 • max. kuorma 20 kg
 • toimintasäde 1,6 m
 • Ohjaus: ohjaimella robotin luona tai tietokoneella etänä
 

Hinnoittelu

Laboratorioympäristön palvelut hinnoitellaan tapauskohtaisesti riippuen palvelun toteuttamismuodosta. Kysy lisätietoja tai pyydä tarjous laboratorion yhteyshenkilöiltä.

 
Kivistö Hannu

Kivistö Hannu

Lehtori, Senior Lecturer
Teollisuustekniikka, Industrial Engineering
Teknologia, School of Technology
+358400972692
Näytä lisää