Sherrykouluttaja, lehtori Kimmo Aho

Sherryoppia Espanjasta

"Jerez de la Fronteran alueella, jossa koulutus järjestettiin, viinituotanto on taloudellisesti, imagollisesti ja matkailun kannalta merkittävää. Opin valtavasti sherryn historiasta, tuotannosta ja ominaisuuksista. Jaan mielelläni näitä oppeja nyt kaikille kiinnostuneille!""

Sherry on väkevöity viini, jota valmistetaan andalusialaisessa Jerez de la Fronteran kaupungissa ja sen ympäristössä. Sherry on alueelle taloudellisesti, imagollisesti ja matkailun kannalta erittäin merkittävä. Sherry on espanaksi jerez.

Kouluttautua sherrykouluttajaksi juuri sherryn syntysijoilla on harvinainen tilaisuus.

Siirappinen tai kuiva - sherryä tilanteen mukaan

Sherryasiantuntijoiden koulutukseen osallistui n. 20 alan ammattilaista, mm. viinikirjan kirjoittajia, toimittajia, opettajia. Osallistujia oli mm. Brasiliasta, USA:sta, Japanista, Pohjoismaista, Irlannista, ja Kiinasta. Sherry kiinnostaa kansainvälisesti ja sopii monenlaiseen ruokapöytään.

"Sherry on monipuolinen ruokajuomanakin, koska sitä on niin monenlaista. Eri tyyleistä jokainen viinin ystävä löytää omansa; sherryjä on siirappisen makeita sekä äärimmäisen kuivia – ja kaikkea siltä väliltä", kertoo Aho.

"Suomalaisessa keittiössä perinteisesti valitaan juoma sen mukaan, mistä ruoka on tehty: onko tarjolla lihaa vai kalaa. Aasialaisessa keittiössä mausteet vaikuttavat juoman valintaan enemmän kuin itse ruoan pääraaka-aine. Suomessakin aasialainen ruoka on pitkään ollut ruokatrendi, mutta aasialaiselle ruoalle voi olla vaikea yhdistää juomia totutulla kaavalla. Sopiva sherry on kuitenkin löydettävissä myös aasialaisen ruoan oheen", tietää Aho.

"Vaikka yleensä suomalaisten graavilohen, silli- ja silakkaherkkujen kanssa viiniä ei nautita, on sherry tässäkin suhteessa poikkeuksellinen, sillä näihinkin tarjoiluihin sherry sopii loistavasti", jatkaa Aho.

Sherry on lähtöisin Espanjasta, josta myös tapas-kulttuuri on peräisin. Ei siis yllätys, että sherry istuu myös tapas-pöytään.

Sherryn suurimmat markkinamaat ovat Espanja, Hollanti ja Britannia.

Sherryopit käyttöön 

Kolmipäiväisen koulutuksen järjesti Espanjan vanhin viinituottajien järjestö Consejo Regulador.   

Koulutukseen oli haasteellista päästä, ja kaikilla osallistujilla oli näyttöjä viiniasiantuntijuudestaan.

”Aiemmin suorittamani brittiläiset WSET-koulutukset (Wine & Spirit Education Trust) toimivat näyttönä, jotta ylipäänsä pääsin osallistumaan”, kertoo Aho.

Lopputentti koostui teoriaosuudesta sekä kuuden sherryn sokkotastingista. ”Tentissä tuli tietää mm. sherryn historiaa, tuntea käytettävät rypäleet, viljely- ja kypsytysmenetelmät sekä lainsäädäntöä. Sherrytiedon lisäksi sain arvokkaita kontakteja ja uusia yhteistyömahdollisuuksia", iloitsee Aho.

Kimmo Aho soveltaa oppejaan välittömästi: restonomiopiskelijoille jaetaan sherryosaamista jo ensi viikolla, ja alkuvuodesta Aho kouluttaa Jyväskylän Viiniklubilaisia. Sherrykoulutus sopii mainosti myös työhyvinvointipäivän ohjelmaksi, harrastusryhmien illanviettoon tai vaikkapa pikkujouluihin.

Lisää aiheesta Kimmon blogikirjoituksessa

Teksti: Paula Pasanen

 

Takaisin