Jarkko Vehmas | insinööri, hyvinvointiteknologia

Jarkon tarina: Elämäni paras seikkailu

"Vieraassa maassa opiskelu opetti erittäin paljon paikallisesta kulttuurista ja sen toimintatavoista. Opin selviytymään täysin tuntemattomassa yli 10 miljoonaan asukkaan kaupungissa ja sain rohkeutta puhua vieraalla kielellä tuntemattomien ihmisten kanssa. Nykyisessä työssäni joudun viikoittain käyttämään muuta kuin äidinkieltäni, ja vaihto-opiskelulla on varmasti positiivinen vaikutus tähän."

Jarkko Vehmas  lähti JAMKilta kolmen opiskelukaverinsa kanssa vaihtoon Bangkokiin, Thaimaahan. Vaihdosta tuli elämän paras seikkailu, joka opetti paljon myös kulttuurista. Lue Jarkon tarina.

Maapallon toiselle puolle tutussa porukassa

Ensimmäisenä opiskeluvuotenani JAMK:ssa kuulin vanhempien opiskelijoiden olleen vaihdossa Thaimaassa, ja he olivat saaneet kokea jotain sellaista, jota en ollut koskaan edes unelmoinut. Opiskeluiden ohella he olivat muun muassa päässeet sukeltamaan, surffaamaan ja kokeneet muutenkin mahtavia elämyksiä täysin erilaisessa ympäristössä ja kulttuurissa. Myös toinen opiskelukaverini kiinnostui, ja päätimme yhdessä lähteä selvittämään, miten vaihto onnistuisi.

Toisena opiskeluvuotena haimme vaihtoon ja saimme houkuteltua mukaan myös kaksi muuta ennestään tuttua opiskelukaveria. Kaikki meistä neljästä hyväksyttiin vaihto-opiskelijoiksi Thaimaan Bangkokiin King Mongkutin Teknilliseen Yliopistoon (King Mongkut's University of Technology Thonburi). Lähes maapallon toiselle puolelle vaihtoon lähteminen tuntui turvalliselta tutussa porukassa.

Kolmantena opiskeluvuotena opintosuunnitelmassa oli viiden kuukauden harjoittelujakso, ja varsinaista opiskelua oli näin vain muutaman kuukauden ajan. Harjoittelu oli mahdollista suorittaa kesällä, joten vaihto-opiskelu ei pidentänyt edes opiskelujen valmistumista. Kaikin puolin oli täydellinen hetki lähteä vaihtoon lokakuussa 2010, kuudeksi kuukaudeksi King Mongkut's University of Technology Thonburiin.

Suoritimme kolmannen opiskeluvuoden vaihdossa

Koulutusohjelmaksi valitsimme Industrial and Product Design:n, joka ei täysin vastannut JAMKin silloista hyvinvointiteknologiaa. Se sisälsi paljon kursseja, jotka sopivat opintoihimme ja joilla saimme korvattua kolmannen opiskeluvuoden kurssit.

Opintojaksot valittiin alustavasti aikaisemmin samassa paikassa olleiden vaihto-opiskelijoiden suositusten mukaan. Pääsimme näitä kuitenkin hieman päivittämään vielä paikan päällä, kun saimme eri opintojaksojen aikataulut selville. King Mongkutin koululla oli yksi suomalainen opettaja, joka auttoi meitä valitsemaan opintojaksot tavoitteidemme mukaisesti.

Opiskelu Thaimaassa oli edullista

Taloudellisesti vaihto-opiskelujakso Thaimaassa oli erittäin halpa. Sain koululta tukea vaihto-opiskeluun, joilla sain lennot sekä rokotukset maksettua. Kelalta sain kuukausittain korotettua opintotukea, joilla Thaimaan hintatasossa pärjäsi erittäin hyvin. Saimme Kelalta saman verran tukia kuin koulussa ollut suomalainen opettaja palkkaa. Minulla oli myös hieman aiempia säästöjä, joiden avulla pystyi viikonloppuisin matkustelemaan muun muassa Thaimaan naapurimaihin. Myös omat vanhempani hieman tukivat minua Suomessa olleen vuokra-asunnon kuluissa, johon avopuolisoni jäi asumaan vaihdon ajaksi.

Asuimme koko vaihto-opiskelu jakson huoneistohotellissa Bangkokin keskustan tuntumassa. Huone maksoi noin 200 € / kk ja sisälsi sähkön, veden ja siivouksen. Saimme vinkin kyseisestä huoneistohotellista aikaisemmin vaihdossa olleilta. Huoneet varattiin vaihtokoulun puolesta muutamaksi ensimmäiseksi yöksi, kunnes päätimme jatkaa majoitusta vaihdon loppuun asti. Myös koulun kampukselle olisi päässyt majoittumaan erittäin huokeaan hintaan, mutta koulu sijaitsi hyvin kaukana kaikesta ja koululla oli paljon rajoituksia muun muassa vieraiden suhteen.

Vietimme paljon aikaa saksalaisten vaihto-opiskelijoiden kanssa

Vaihto-opiskelijoita koulussa oli vain 12, jonka takia jouduimme olemaan paljon paikallisten kanssa tekemisissä. Tutustuminen paikallisiin oli kuitenkin melko hankalaa, koska koululla oli vain muutamia jotka puhuivat sujuvaa englantia. Tapasimme kuitenkin muutamien paikallisten perheitä ja kävimme heidän kotipihoillaan, mutta emme kuitenkaan tutustuneet niin hyvin, että olisimme jälkeenpäin pitäneet yhteyttä. Pääosan ajasta vietimme saksalaisten vaihto-opiskelijoiden kanssa, joita oli myös neljä.

Normaalisti koulun jälkeen kävimme vain syömässä läheisessä katukeittiössä, jossa maittavan annoksen sai juomineen reilulla eurolla. Joskus kerkesimme myös liikkumaan ja käymään paikallisten kuntosalilla keskellä hautausmaata. 

Koulupäivät olivat pitkiä, mutta ei niin pitkiä kuin paikallisilla

Koulupäivät Thaimaassa saattoivat venyä välillä hyvinkin pitkiksi, kun koulumatkoihin meni noin 45 minuuttia suunta, ja välillä joutui myös odottelemaan bussia jopa tunnin. Nämä olivat hyvää aikaa hoitaa koulutöitä. Työmoraali paikallisilla oli erittäin kova. Osa opiskelijoista jopa yöpyi koululla ja teki koulutehtäviä läpi yön. Me vaihto-opiskelijat taas keskityimme lähinnä vain olennaiseen ja teimme työmme tehokkaasti suomalaiseen tapaan.

Kouluviikot saattoivat kuitenkin olla lyhyitä. Thaimaassa oli paljon pyhäpäiviä, jolloin koulua ei ollut. Jos pyhäpäivä tai -päivät sattuivat viikonlopulle, vapaat siirrettiin maanantaille ja tiistaille. Teimme lukujärjestyksemme siten, että perjantai oli aina vapaa. Näin pääsimme pitkinä viikonloppuina retkille hieman pidemmälle. Kävimme muun muassa Vietnamissa ja Kambodzassa. Lisäksi teimme retkiä Thaimaan sisällä muun muassa Hua Hiniin ja Pattayalle.

Opinnäytetyön aihe, opinnäytetyö ja työpaikka käyttöliittymien parissa

Vaihto-opintojen päätyttyä paluu Suomeen oli helppo, koska Thaimaassa lukukausi päättyi maaliskuun loppuun, jolloin kesä oli Suomessa alkamaisillaan. Tavoitteenani oli suorittaa kesän aikana viimeinen osa harjoittelua, jotta en jäänyt opintosuunnitelmasta jälkeen. Harjoittelupaikkaa ja kesätöitä aloin etsiä jo vaihdossa ollessani. Sain harjoittelupaikan pienestä insinööritoimistosta, mihin todennäköisesti vaihto-opiskelujakso vaikutti.

Vaihto-opiskelu Thaimaassa auttoi myös saamaan opinnäytetyön aiheen, joka liittyi käyttöliittymien suunnitteluun ja kehitykseen. Opinnäytetyöhöni kuului myös käyttöliittymien vertailu eri kulttuureissa ja maanosissa. Opinnäytetyö onnistui hyvin, ja pääsin oppisopimuksella samaiseen yritykseen töihin heti opintojeni päätyttyä. Nyt työvuosia samassa yrityksessä takana jo yli neljä. Töissä olen käyttänyt paljon juuri vaihdossa oppimiani taitoja.

En sukeltanut, enkä surffannut, mutta selvisin miljoonakaupungissa

Vaikka en päässytkään vaihto-opintojeni aikana sukeltamaan tai surffaamaan, se oli varmasti elämäni paras seikkailu, ja tulee pysymään mielessäni ikuisesti. Vieraassa maassa opiskelu opetti erittäin paljon paikallisesta kulttuurista ja sen toimintatavoista. Opin selviytymään täysin tuntemattomassa yli 10 miljoonaan asukkaan kaupungissa lähes yksin ja sain rohkeutta puhua vieraalla kielellä tuntemattomien ihmisten kanssa. Nykyisessä työssäni joudun viikoittain käyttämään muuta kuin äidinkieltäni, ja vaihto-opiskelulla on varmasti positiivinen vaikutus tähän. Muistot Thaimaasta ovat erittäin lämpimät, ja vielä jonain päivänä aion palata noihin maisemiin.

Insinööriksi? Tutustu konetekniikan tutkinto-ohjelmaan Lue lisää
Takaisin