E-oppiminen | Artikkeli: 5 vinkkiä verkko-ohjaukseen

Mission possible vai impossible? 5 vinkkiä verkko-ohjaukseen

"Edessä verkkokurssin toteutus ja pallo vielä vähän hukassa? Verkossa kouluttaja tarvitsee monenlaisia taitoja. Kokosimme avuksesi muutaman kohdan vinkkilistan, joiden avulla vältät joitakin sudenkuoppia."

Verkko-opiskelu ja etäohjaus ovat tainneet tulla maailmaamme jäädäkseen. Digiloikkaa ottavien oppilaitosten lisäksi aihe on ajankohtainen erilaisissa työyhteisöissä, joissa henkilöstöä koulutetaan verkon välityksellä.

Verkko-ohjauksella tarkoitamme verkossa järjestettävän koulutuksen ja osallistujien oppimisprosessin ohjaamista. Kaikki tämä pitää tietysti tapahtua verkon mahdollisuuksia hyödyntäen. Verkossa kouluttajan rooli on erilainen kuin lähiopetuksessa.

Nykyaikainen etäopiskelu ei ole yksinäistä puurtamista, vaan päinvastoin: verkko on mahdollisuus yhä yhteisöllisempään toimintaan. Verkosta on tullut vuorovaikutuksellinen areena. Ohjaaja tarvitsee osaamista voidakseen aktivoida osallistujia verkossa. Ryhmäytyminen ja yhdessä tekeminen verkossa eivät saisi olla ”mission impossible”. Eikä näin tarvitsekaan olla.

Verkko-ohjaajan taidot

Verkko-ohjaajan tulisi ymmärtää, millainen verkko on oppimisympäristönä: miten oppimisprosessi rakentuu verkossa ja mitä keinoja verkko-ohjaajalla on käytössään. Lisäksi tarvitaan teknisiä taitoja, organisointikykyä, sisällöllistä asiantuntijuutta sekä valmiuksia tukea oppijoita.

Hyvä verkko-ohjaaja on ennen kaikkea avoin oppimaan uutta, siitä pitää huolen nopeasti kehittyvä digimaailma. Tututkin laitteet ja sovellukset päivittyvät aika ajoin ja uusistakin tuulista pitää pysyä kärryillä, etenkin jos ne ovat oppijoille tuttuja.

Parhaiten oppii tietysti käytännössä tekemällä ja kokeilemalla. Verkko-ohjauksessa vertaistuki on tärkeää etänä tai miksei ihan siitä vierestäkin. Jokaisessa organisaatiossa on suunnannäyttäjiä, joita kannattaa nykäistä hihasta.

Oletko jo verkko-ohjaaja tai onko sellainen rooli tulossa osaksi työnkuvaasi? Kokosimme pienen vinkkilistan avuksesi. Vinkit ovat antaneet Ryhmänohjaus verkossa -täydennyskoulutusta vetävät kouluttajamme Eila Burns ja Seija Mäkinen. Kyseinen koulutuksemme pyörii muuten parhaillaan ja missäpä muuallakaan kuin verkossa.

5 vinkkiä verkko-ohjaajalle

 1. Tutustu ja testaa.
  Sinun on hyvä osata antaa osallistujille myös teknistä tukea.  Helpotat omaa työtäsi testaamalla tarvitsemiasi välineitä ja sovelluksia etukäteen. Pyydä rohkeasti apua organisaatiosi omilta osaajilta. Testaa eri toimintoja vaikka kollegoidesi kanssa, näin voit saada myös uusia ideoita koulutuksen toteutukseen. Tekemällä oppii!

 2. Aseta selkeät tavoitteet.
  Tavoitteellisuus auttaa suunnittelemaan ja seuraamaan koulutuksen onnistumista. Muista miettiä tavoitteita monikanavaisesti ja hyödynnä erilaisia tapoja – kirjoita, kuvaa, puhu. Verkko-ohjaus

 3. Aloita verkostoituminen ennakkoon.
  Tee jo ennen koulutuksen alkua vaikkapa lyhyt video itsestäsi ja kokonaisuuden sisällöistä. Lähetä se osallistujille etukäteen. Näin kaikki tietävät, mitä on luvassa sekä tutustuvat sinuun ja aiheeseesi jo ennen koulutuksellista osuutta.

 4. Anna osallistujille tukea.
  Mieti, millaisin ohjauksen muodoin ja välinein voisit verkossa parhaiten tukea ryhmän oppimista. Käytä sekä reaaliaikaisia että ajasta riippumattomia ohjauksen muotoja ja välineitä. Voit esimerkiksi ohjata chat-keskustelussa ja toisaalta koota myös selkeitä ohjeita osallistujien ulottuville verkko-oppimisympäristöön.

 5. Älä pelkää teknisiä ongelmia – niitä tulee joka tapauksessa.
  Ole valmis hyväksymään epäonnistumiset ja hyödynnä ne oppimiseen. Ongelmanratkaisutaidot kehittyvät ongelmia kohdatessa ja ratkoessa.

Eli rohkeasti vaan verkko-ohjausta tekemään. Mikäli olet valmis perehtymään asioihin, niin varmasti saat homman haltuun. 

E-oppiminen ja uudet oppimisen tilat on muuten myös täydennyskoulutustemme pääteemoja. Verkko-oppimiseen voi siis kanssamme tutustua varsin monin eri tavoin, jos aihealue kiinnostaa sinua. Tarjolla on niin OPH:n rahoittamia koulutuksia kuin räätälöitäviä tilauskoulutuksiakin.


Teksti: Sonja Rahkonen | Kuvat: istockphoto.com

 

Ota meihin yhteyttä

Haluaisitko tietää lisää täydennyskoulutuksistamme? Oletko kiinnostunut teemaan liittyvistä tilauskoulutuksistamme, jotka räätälöidään organisaatiosi ja alueesi tarpeisiin?

Yhteystietomme on tarkoitettu juuri sinun käyttöösi. Ota rohkeasti yhteyttä suoraan koulutussuunnittelijoihimme tai laita sähköpostia yhteiseen osoitteeseemme aokk(at)jamk.fi.

Jaa

Takaisin