Yrittäjän terveiset matkailu- ja ravitsemisalan opiskelijoille

Yöpuu-yhtiössä tulevaisuus nähdään mielenkiintoisena ja haastavana

"Miltä näyttää tulevaisuus hotelli- ja ravintola-alan yrittäjän silmin? Miten Jamkin restonomiopiskelijat voivat hakeutua harjoitteluun ja töihin yhtiön yrityksiin? Sitä kävimme kysymässä Yöpuu -yhtiön toiselta yrittäjältä Katriina Pilppulalta. "

Katriina Pilppula

Vuonna 2006 syntynyttä Yöpuu Yhtiö Oy:tä luotsaavat yrittäjät Ari Pärnänen ja Katriina Pilppula, joilla on hotelli- ja ravintola-alasta useamman kymmenen vuoden kokemus. Molemmat ovat metsätalousinsinöörejä taustaltaan, mutta elämä on yllättänyt ja kuljettanut nykyiselle alalle.
Yhtiön toimintaan kuuluu kaksi hotelliravintolaa: maineikkaat boutique-hotelli Yöpuu ja fine-dining ravintola Pöllöwaari sekä vuonna 2016 avattu Hotelli- ja Baari Verso. Pariskunnan johdolla yksityisen hotelliravintolan liikeideaa on hiottu ennen kaikkea suomalaisena yrityksenä, kansainväliselle asiakaskunnalle.

Henkilökunnan määrä on noin 70. Yrityksen menestys perustuu korkeaan laatuun, erinomaiseen palvelutasoon ja asiantuntevaan henkilökuntaan. Vahva keittiöosaaminen, palvelukulttuuri ja asiakkaan kuunteleminen ovat myös toiminnan kulmakiviä.

Alan kehittymisen seuraaminen olennaista

Pilppula iloitsee siitä, että hotelli- ja ravintola-ala on täynnä mukavia ihmisiä ja asiakaskohtaamisia, ja kaiken kaikkiaan alalla on myönteinen pöhinä ja meininki päällä. Jyväskylän kaupungissa tehdään hyvässä yhteistyössä töitä sen eteen, että ala elää ja porskuttaa hyvin. Toimialan kapasiteetti on kasvanut tasaisesti, yritysten investoidessa mm. sekä majoitus- että kokoustiloihin.
- Oman osansa kehityksessä ottaa myös airbnb-toiminnan lisääntyminen, se on entistä ammattisempaa ja haastaa perinteiset majoitusmuodot.

Erottautuminen ja oman asiakkaan tunnistaminen ovat entistä tärkeämmässä roolissa. Jyväskylä on vilkas tapahtumakaupunki, mutta kuluneena vuonna isoja kansainvälisiä tapahtumia on omasta mielestäni ollut tähän mennessä ehkä vähän vähemmän kuin aiemmin.

Pilppula seuraa aktiivisesti myös alan kansainvälisiä kehitystrendejä ja tekee jatkuvasti benchmarkkausta. Pohjois-Euroopan kaupungeista ja mm. Saksasta saa usein hyviä ideoita kotiin tuotavaksi. Hän kannustaa myös muita yrittäjiä ja opiskelijoita tutustumaan laajasti alan kenttään.

Hän toteaa myös, ettei nykytilaan voi liikaa tuudittautua:
- Digitalisaatio ja robotiikka tulevat näkymään alalla yhä enemmän. Japanissa on jo vuodesta 2015 asti toiminut robottihotelli, jossa työskenteli 243 robottia. Vuoden 2019 alussa puolet roboteista tosin irtisanottiin, koska ihmiset kaipasivat oikeaa ihmistä palvelemaan, mutta silti, tuo on tulevaisuutta!

Alan toimenkuvat ja ammatit tulevat siis varmasti muuttumaan, mutta miten, se jää nähtäväksi.

Opiskelija: ole innostunut ja hanki laaja-alaista kokemusta!

Pilppula iloitsee siitä, että ravintola- ja majoitusalaa voi opiskella laajasti Jyväskylässä. Alan opiskelijoille hänellä on selkeät terveiset:
- Kannattaa opiskella mahdollisimman laaja-alaisesti ja monipuolisesti! Hyviä osaajia tarvitaan aina monenlaisissa paikoissa. Suosittelen ehdottomasti myös tekemään opintoja ulkomailla, siellä saa aivan uudenlaista näkökulmaa asioihin ja oppii myös ymmärtämään eri kulttuureista tulevia ihmisiä.

Pilppulan oman tytär on opiskellut alaa ulkomailla ja he ovat todenneet, että opetus on todella korkealaatuista. Siellä on mm. hyvä tapa perehdyttää kaikki laajasti talon töihin ja tapoihin. Jokainen oppii siihen, että yrityksessä ei ole sellaista tehtävää, jota ei voisi tehdä, esimerkiksi johtajakin siivoaa tarvittaessa tupakantumppeja hotellin edustalta. Vahva sitoutuminen yrityksen menestykseen korostuu tällaisillakin keinoilla.

Pilppula kannustaa Jamkin restonomiopiskelijoita hakemaan rohkeasti Yöpuu -yhtiöön töihin ja harjoitteluun:
- Meillä on loistava tilaisuus tehdä omaa opintopolkua, eli hakea ensin vaikka harjoitteluun ja kesätöihin, joiden myötä saattaa varsinainen työkin löytyä. Meillä on paljon Jamk-taustaisia työntekijöitä. Aito innostus alaan on kuitenkin kaikkein tärkeintä.

Yhtiön henkilökunta pitää omaa osaamistaan yllä myös työssä. Perehdyttämiseen kiinnitetään yhtiössä paljon huomiota, samoin sisäiseen koulutukseen. Moni suorittaa työn ohella Yamk-opintoja, ja Jamkin tarjoamia viinikoulutuksia kehutaan loistaviksi.

Jos tämä ei ole menestyksen resepti, niin mikä on?

Jamkilla ja Yöpuu-yhtiöllä on kumppanuussopimus, johon kuuluvat mm. asiantuntijapalvelut, luennoitsijavierailut sekä aktiivinen opiskelijayhteistyö.

Jaa

Takaisin