Restonomi, ravintolakokki Teemu Vertanen, Loisto Catering Oy

Ruokaelämyksiä niin 2500 hengen juhliin kuin kuningasparin vierailulle

"Työssäni minua innostaa itse ruoanlaitto ja se, että olen päässyt näin arvostettuun paikkaan ja korkeatasoisten ammattilaisten kanssa töihin. Täällä saan paljon hyvää oppia ja pääsen kehittämään ammattitaitoani. Koko ajan tulee uusia menuideoita vastaan, uusia asioita mitä opetella."

Kokiksi valmistuttuaan jyväskyläläinen Teemu Vertanen haki JAMKiin ja valmistuu tänä vuonna restonomiksi. Harjoittelu- ja työpaikka ovat vieneet hänet Helsinkiin, jossa hän nykyään toimii ravintolakokkina arvostetussa Loisto Catering Oy:ssä.

"Ravintolakokkina tehtäviini kuuluu ruokatuotteen esivalmistaminen, ruoan oikea säilyttäminen, sen kuljettaminen tapahtumapaikoille ja siellä esille laitto. Ja kun tilaisuus on ohi, niin pakkaamme ja kuljetamme tarvikkeet takaisin", kuvaa Teemu työtään.

"Vuoden 2012 keikka Joensuun Areenalle oli ensimmäisiä ja suurimpia keikkoja, missä olen ollut. Laitoimme ruoat noin 2500 henkilölle, kertoo Teemu. Koska tapahtuma oli Joensuussa, ruoka esivalmisteltiin ennakkoon Helsingissä, mutta viimeinen kypsentäminen ja muu viimeinen silaus tehtiin paikan päällä. Tällaiset isot tilaisuudet vaativat ulkopuolisten apua ja hyvää organisointikykyä! Tilaisuudessa oli töissä myös restonomiopiskelijoita Jyväskylästä sekä extraajia paikan päältä."

”Olen ollut kahtena vuonna Neste Rallissa baarimikkona Loisto Cateringin kanssa. Tänä vuonna olemme mm. tehneet ruoat Ruotsin kuningaspariskunnan vierailulle Lappeenrantaan ja järjestäneet ruokailut Helsingin yliopiston 375-vuotisjuhlaan.”

Isojen buffet-tarjoilujen lisäksi Loisto Catering tarjoaa toki myös istuvia illallisia a la carte –annoksilla pienemmillekin ryhmille.

Innostavaa on ruoanlaitto ja huipputason ammattilaiset

"Työssäni minua innostaa tietenkin itse ruoanlaitto. Lisäksi mulla on hyvä fiilis siitä, että olen päässyt näin arvostettuun paikkaan ja korkeatasoisten ammattilaisten kanssa töihin. Täällä saan todella paljon hyvää oppia ja pääsen kehittämään ammattitaitoani. Kokoa ajan tulee uusia menuideoita vastaan, uusia asioita mitä voisi opetella", hehkuu Teemu.

 Teemun työ tarjoaa paljon kontakteja alan toimijoihin. Loisto Cateringin huippuammattilaisten lisäksi Teemu on tehnyt yhteistyötä niin Savoyn keittiöpäällikkö Kari Aihisen kuin Michelin-palkitun ravintola Demon Tommi Tuomisen kanssa.

Mihin hyvä kokki tarvitsee restonomikoulutusta?

Restonomikoulutuksella oli minulle käsittämätön arvo! Tiimityö, osuuskunnassa toimiminen ja yhdessä tekeminen oli arvokasta ja merkitsi minulle eniten. Osuuskunnassa toimiminen oli paras koulu myös itseni kanssa. Tiimityöhön mahtui konflikteja ja ristiriitoja – ja niiden ratkomista. Se pisti katsomaan itseään peiliin. On tutkittava itseään kriittisesti, aina ei voi ajatella olevansa itse oikeassa.

Restonomiopintojen alkuvaiheessa Teemu työskenteli osuuskunta Hamarassa, joka tarjosi asiakkaille catering-palveluja ja vastasi RavintolaIdean toiminnasta.

Opinnäytetyössään Teemu kehittää nykyistä työpaikkaansa

Vaikka Loisto Catering on jo maineikas ja osaava, on yritys halukas kehittämään toimintaansa. Teemu kartoittaa opinnäytetyössään kehittämiskohteita, joilla tuottavuutta ja toimintaympäristöä voidaan parantaa. Toimintatutkimuksessaan hän hyödyntää mm. Helsingin yliopiston 375-vuotisjuhlilla hankkimaansa aineistoa, jolla kuvaa operatiivista toimintaa ja havainnoi kehittämiskohteita. Työn on määrä valmistua syksyllä 2015.

Teksti Paula Pasanen

Opiskele restonomiksi Matkailu- ja palveluliiketoiminta Lue lisää
Takaisin