Restonomi Tiina Paavola, Kaustinen

Haluan edistää suomalaista ruokatuotantoa

"Minulle ruoan alkuperä on ykkösasia, ja toivon, että meillä on jatkossakin saatavilla kotimaisia elintarvikkeita. Haluan omalla työlläni edistää suomalaista ruokatuotantoa."

Kaustisella asuva Tiina Paavola aloitti restonomikoulutuksen syksyllä 2014. Edellisestä opiskelusta, opistotason agrologitutkinnosta, oli jo parikymmentä vuotta.

”Kauan mietin, että jotain pitäisi opiskella, mutta en heti tiennyt mitä se voisi olla. Ja lasten ollessa pienempiä, ei aikakaan oikein riittänyt”, kertoo Tiina. 

Kun työtilanne alkoi näyttää heikolta, päätös opiskelusta kypsyi. Restonomikoulutuksen vaihtoehtona Tiinalla mielessä kävi myös agrologi (AMK).

”Halusin jotain, joka liittyisi maatalouteen, mutta en kuitenkaan halunnut samaa, mihin olin jo kouluttautunut. Restonomikoulutuksen kestävä gastronomia tuntui sopivalta”, kertoo Tiina.

Ruokaketjun alkupää on Tiinalle entuudestaan tuttu, nyt häntä kiinnosti perehtyä aiheeseen kokonaisvaltaisemmin. Tiina on kotoisin maitotilalta, ja hänen miehellään on sikatila. Tiina itse on työskennellyt maaseudun kehittämiseksi muun muassa Maaseutukeskuksella, A-tuottajissa, Maatalouden tiedonvälityshankkeessa ja Green Care -hankkeessa.

"Olin harjoittelussa Pirityiset ry:llä, ja harjoittelun päätyttyä olen jatkanut siellä osa-aikatyössä. Neuvon hankehakijoita, kuten vaikkapa kyläyhdistyksiä ja yrityksiä. On ollut ilo huomata, miten aktiivisia ihmiset ovat kehittämään asuinympärisötään. Osa-aikatyö jättää sopivasti aikaa myös opiskelulle."

Opiskelijaksi pitkän tauon jälkeen

 ”Opintojen aloitus oli pienoinen shokki”, hymyilee Tiina.

 ”Tiedonhaku on erilaista. Ennen opiskelussa oli muutama valmiiksi nimetty kirja ja opettajan materiaali. Nyt tietoa on tarjolla paljon ja se pitää hakea ja löytää itse. Toki netin kautta kohtuullisen helposti löytää kaikkea; vinkkejä, aiheita, materiaalia.”

 ”Vaikka olinkin tottunut työn puolesta kirjoittamaan, olivat esseet, omien ajatusten ja kokemusten pukeminen tekstiksi, aluksi vaikeita", muistelee Tiina.

Tiina on tehnyt toistaiseksi muutaman opintojakson verkko-opintoina.

”Verkko-opinnot ovat pitkämatkalaisille sopiva menetelmä, aikaa säästyi matkustamiselta. Opintojaksolla oli selkeä rakenne ja siinä oli helppo edetä. Seurasimme verkkoluentoja ja osallistuimme verkkokeskusteluun, mutta hieman jäin kaipaamaan vertaistukea ja suullista keskustelua."

Uutta virtaa! 

”Olen saanut uusia tuttavuuksia, hirveästi uutta virtaa ja puhtia kaikkeen tekemiseen".

"Oppiaineista moni on tuntunut hyödylliseltä, erityisesti markkinointiin ja johtamiseen liittyvät opinnot. Myös englanninkieliset opintojaksot ovat mieluisia”, iloitsee Tiina.

Suomalaisia tuotteita jatkossakin

"Ryhmässä on paljon ammattikokkeja, baarimikkoja ja muita alan ihmisiä - itselläni ei ole sellaista ravitsemisalan kokemusta, enkä edes ole mikään himokokkaaja. Minulle ruoan alkuperä on ykkösasia, ja toivon, että meillä on jatkossakin saatavilla kotimaisia elintarvikkeita. Haluan omalla työlläni edistää suomalaista ruokatuotantoa", pohtii Tiina.

”Voisi sanoa, että nyt on lähiruokabuumi. Ihmisten kiinnostus lähiruokaan, ruoan alkuperään ja tuotantotapoihin on hyvä asia. Lähiruokaa tärkeämpää on, että ruoka on tuotettu Suomessa. Kaikki eivät voi olla lähituottajia, vaan tarvitsemme myös ruokateollisuutta ja isompiakin yrityksiä.”

Haastattelun päätyttyä Tiina jatkaa lehtori Kimmo Ahon pitämälle viinikurssille. Edessä on kahden päivän lähiopetusjakso Jyväskylässä.

 

 

Restonomiksi Voit opiskella päiväopintoina tai joustavassa aikuiskoulutuksessa Lue lisää
Takaisin