Restonomi-opiskelija Johanna Uskali, Vammala

Restonomi-opiskelija (monimuoto) Johanna Uskali

"Verkkototeutus on ollut jo tähän mennessä uskomaton kokemus. Webinaarit ja skype-keskustelut mahdollistavat työskentelyn pidemmänkin matkan takaa. Meidän ryhmästä yksi opiskelija asuu jopa ulkomailla. On hienoa, että voimme työskennellä toistemme ja monien muidenkin eri alojen opiskelijoiden kanssa ryhmässä, vaikka emme olisi ikinä tavanneetkaan toisiamme kasvotusten. "

Olen aina ollut hyvin päättäväinen ja pysynyt omien valintojeni takana. Päätin jo pienenä, että minusta tulee opettaja. Yläasteelle mennessäni ihastuin kuitenkin kotitalouteen ja päätin, että ravitsemusala on minun juttuni. 

Yhdeksännellä tein valintani catering-puolelta, mutta ammattilukiona. Samaan aikaan äitini hankki minulle keikkatyön paikalliselta leipomo-pitopalvelulta, jossa aloitin 16-vuotiaana. Ammattilukioni aikana tapasin nykyisen aviomieheni ja päädyimme jäämään kotikaupunkiimme Vammalaan. Halusin jatkaa opiskelujani, joten hain takaisin Vammalan ammattikouluun erikoistumaan ravintolakokiksi. 
Ravintolakokki-puolelta menin työharjoitteluun keväällä 2010 Vammalan Seurahuoneelle, jossa olen työskennellyt siitä lähtien. Kesällä tulee jo kahdeksas vuosi täyteen saman yrityksen palkkalistoilla. 

Hain ravintolapuolen jälkeen vielä kertaalleen Vammalan ammattikouluun leipuri-kondiittori linjalle jonka aikana työskentelin samalla iltoja ja viikonloppuja Vammalan Seurahuoneella. Syy, miksi hain leipuriksi, oli se, että suunnittelimme mieheni kanssa pientä kotileipomoa Vammalaan. Vielä se on pysynyt haaveena, mutta pidämme silmät ja korvat kuitenkin koko ajan avoinna.
Leipuripuolen jälkeen pidin välivuoden opiskeluistani ja keskityin työntekoon. Vuoden jälkeen opiskeluhammasta alkoi kolottamaan ja hain Tampereen ammattikorkeakouluun restonomilinjalle. Pääsin sisään, mutta silloisen elämäntilanteeni vuoksi päätin olla aloittamatta päiväopiskelua. Sen sijaan löysin oppisopimusmahdollisuuden. Päädyin opiskelemaan majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkintoa Vammalan Seurahuoneella ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa. Koulutus kesti 1,5 vuotta ja antoi hyvät eväät tulevaisuutta varten. 

Kuten itsekin itseäni ”tituleeraan”, olen ikuinen pieni koululainen. Hain vuoden 2016 yhteishaussa jo sekä tähän Jyväskylän verkko-opiskelu toteutukseen sekä uudelleen Tampereen ammattikorkeakouluun monimuoto-opetukseen. Hain myös mielenkiinnosta ammatinopettajan koulutukseen Tampereelle ja Hämeenlinnaan, mutta vastauksena oli, että minulta puuttuu AMK-tutkinto. Nykyaikana vaatimuksena on koulutuksen osalta amk-pätevyys ennen kuin pääsee ammatinopettajaksi opiskelemaan.  Jyväskylään en vuonna 2016 päässyt, mutta Tampereelle kylläkin. Päätin olla menemättä Tampereelle, sillä olin aivan ihastunut tähän Jyväskylän tarjoamaan opiskelutapaan. Kaikki tuttavani pitivät minua aivan hulluna, kun haen 200 kilometrin päähän kouluun, vaikka olisin päässyt Tampereelle, vajaan tunnin ajomatkan päähän. Hain uudelleen keväällä 2017 Jyväskylään ja sitten tärppäsi! 

Parasta Jyväskylän tarjoamassa verkossa toteutuvassa opetustarjonnassa on se, että pystyn opiskelemaan omaa tahtiani samalla kun teen kokoaikatyötä omalla kotipaikkakunnallani. Jokainen opiskelija tekee itselleen jo opintojen alussa oman HOPSin, jota noudattaa omassa tahdissaan.  Vaikka koulu onkin 200 kilometrin päässä kodistani, käyn mielelläni kontaktipäivillä 2-3 kertaa vuodessa. Meillä on todella mukava ryhmä erilaisissa ravitsemusalan työtehtävissä työskenteleviä rautaisia käytännön ammattilaisia ympäri Suomen maata. Meillä on myös ihanat opettajat, jotka välittävät meistä. Jyväskylä on kaupunkina todella kaunis ja ihmiset ovat ystävällisiä. 

Verkkototeutus on ollut jo tähän mennessä uskomaton kokemus. Webinaarit ja skype-keskustelut mahdollistavat työskentelyn pidemmänkin matkan takaa. Meidän ryhmästä yksi opiskelija asuu jopa ulkomailla. On hienoa, että voimme työskennellä toistemme ja monien muidenkin eri alojen opiskelijoiden kanssa ryhmässä, vaikka emme olisi ikinä tavanneetkaan toisiamme kasvotusten. Minulla on ollut nyt kaksi kurssia, joissa tein ryhmätyöt täysin minulle vieraiden ihmisten kanssa, mutta kommunikointi sujuu moitteettomasti hyvien työkalujen ansiosta.
Opiskelukavereiden kanssa olemme huomanneet, että huono puoli tällaisessa verkossa tapahtuvassa koulutuksessa on se, että jäämme kaipaamaan toistemme vertaistukea opiskeluissa. Pidämme yhteyttä koulutehtävien lomassa ja vaihdamme kuulumiset, mutta tietynlainen kontakti jää uupumaan, koska emme tapaa kasvokkain usein. Mutta toisaalta, tämä koulutusvaihtoehto on ollut meidän valintamme. 
 

Avainsanat

Jaa

Takaisin