jamk.fi

Oletko ruuasta kiinnostunut muutoksen tekijä? JAMKin matkailu- ja palveluliiketoiminnan ohjelmassa voit erikoistua kestävään gastronomiaan. Nyt voit suorittaa koko tutkinnon verkossa!

Kestävä gastronomia

Oletko utelias ruuasta kiinnostunut muutoksen tekijä? Näiden opintojen aikana pääset kokemaan ruokaketjun pellolta pöytään. Opit ymmärtämään ruokakulttuuria, ruuan laatua ja vaikutusta hyvinvointiin, tuotantotapoja, bisnestä.

Katsot ruokaa sekä paikallisesta että maailmanlaajuisesta näkökulmasta. Huomaat, että vastuullisuus on tärkeää sekä kuluttajalle että tuottajalle ja se voi olla kilpailuvaltti yrittäjälle. Elintarvikeala on myös isoa globaalia bisnestä.

Opiskeltavia aiheita

 • kuluttajakäyttäytyminen
 • ruokakulttuuri ja trendit
 • ruuan ja raaka-aineiden tuotantopolut
 • ruuan ja palvelun laaduntekijät
 • ympäristötekijöiden vaikutus alan kehitykseen
 • ruoka- ja elintarvikealan johtaminen

Aiheita tarkastellaan sekä kotimaisesta että globaalista näkökulmasta.

Opinnot tavoitteidesi mukaan

Taustasi ja tavoitteidesi mukaan voit tähdätä ammattikeittiöiden asiantuntijaksi tai vaikkapa palvelupuolen johtamistehtäviin.  Jos olet yrittäjä tai kiinnostunut yrittäjyydestä, tarjoamme sinulle sparrausta ja valmennusta liikeideasi kehittämiseen. Vapaavalintaisilla opinnoilla, harjoittelulla ja opinnäytetyön aiheen valinnalla voit suunnata osaamistasi. Meillä on tarjolla opintoja myös käyttäjälähtöiseen tilasuunnitteluun ja toimitilapalvelujen kehittämiseen.

Opiskelu perustuu henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaan. Aiempia opintoja ja työkokemusta voidaan lukea hyväksi tutkintoon. Opinnot on mahdollista suorittaa 2 - 4 vuodessa. Voit opiskella joustavasti työn ohella tai kokoaikaisesti päiväopiskeluna, jolloin olet oikeutettu hakemaan opintotukea.

Opinnoista 30 opintopistettä suoritetaan englanninkielellä. Näin saat valmiudet toimia kansainvälisessä toimintaympäristössä.

Restonomitutkinto 210 op

 • perusopinnot 50 op
 • ammattiopinnot 90 op
 • vapaasti valittavat opinnot 25 op
 • harjoittelu 30 op
 • opinnäytetyö 15 op

Tutustu opetussuunnitelmaan ja opintojen rakenteeseen.

Koulutuspäällikkö kertoo

Koulutuspäällikkö Minna-Maaria Hiekkataipale esittelee restonomiksi verkossa -koulutustamme.

Voit katsoa videon myös täältä »

Food media, kirja-analyysi

Restonomien verkko-opinnoissa lukukokemukset voidaan jakaa vaikkapa videoina. Esimerkkinä opiskelija Vesa Brunin kooste kirjasta Rousseau, Signe. 2012. Food Media. Celebrity Chefs and the Politics of Everyday Interference. 

Kirja-analyysi oli osa Food and consumer -opintojaksoa, jossa pohdittiin ruuan kuluttamista ja  kuluttajaviestintää ruuasta.

Voit katsoa videon myös täältä »

Restonomiopiskelija, järjestelmäasiantuntija Heli Petrow

"Tämä on ihan toisenlaista kuin tutkinnon opiskelu 20 vuotta sitten. Täällä opiskelija pääsee luomaan hyödyllisiä verkostoja. Riemastuttavinta on, että olen oppinut pois vanhoista tottumuksistani. Huomaan muuttuneeni."

Lue lisää

Restonomi Tiina Paavola, Kaustinen

"Minulle ruoan alkuperä on ykkösasia, ja toivon, että meillä on jatkossakin saatavilla kotimaisia elintarvikkeita. Haluan omalla työlläni edistää suomalaista ruokatuotantoa."

Lue lisää

Restonomiopiskelija Salme Suominen

"Tulevaisuudessa kenttäsairaalan lisäksi voidaan avustusoperaatioihin toimittaa myös kenttäkeittiö, ja teen tähän liittyen ruokalistasuunnittelua."

Lue lisää

Restonomi Elina

"Mieti mitä haluat ja toteuta haaveitasi opiskelun kautta. Minä halusin Aasiaan, joten lähdin vaihtoon Etelä-Koreaan, Ajou Universityyn. Aikuisopiskelijat harvemmin lähtevät vaihto-opiskelijaksi, mutta se on mahdollista!"

Lue lisää

Pääsyvaatimukset ja hakeminen

Ennakkomateriaali

Matkailu- ravitsemis- ja talousalan AMK-tutkintojen valtakunnalliseen valintakokeeseen liittyvä ennakkoaineisto on saatavilla 21.5.-5.6.2018. 

Työkokemus

Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutuksen monimuotototeutuksen haussa saa pisteitä työkokemuksesta. Huomioon otetaan vain 18-vuotiaana tai sen jälkeen hankittu työkokemus, joka on kertynyt viimeistään 31.7. mennessä. Työkokemus voi olla miltä tahansa alalta. Sen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua. Työkokemuksen määrä on pystyttävä osoittamaan työtodistuksin, jotka tarkistetaan opiskelijaksi valituilta. Lisätietoa työkokemuksen laskemisesta.

Päivätoteutus

Jos elämäntilanteesi mahdollistaa opiskelun päivisin, voit hakea myös matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutuksen päivätoteutukseen.

Restonomit Facebookissa

Kiinnostuitko?
Jätä meille sähköpostiosoitteesi ja pidämme sinut ajan tasalla matkailu- ja ravitsemisalan koulutukseen liittyvissä asioissa.

Lisätietoja koulutuksesta

Hiekkataipale Minna-Maaria

Koulutuspäällikkö, Head of Department
Matkailu ja palvelut sekä YAMK, Tourism and Service Business and Master´s Degrees
Liiketoiminta, School of Business
+358400698174