Pääkaupunkiseudulta Tarvaalaan agrologiopintojen pariin

Mikä saa nuoren hakeutumaan agrologiopintojen pariin maalle?

"Järvenpääläinen Minna Laitala aloitti syksyllä 2013 agrologiopinnot Saarijärven Tarvaalassa. Lue mikä sai nuoren naisen jättämään pääkaupunkiseudulle niin perheenjäsenet kuin ystävätkin!"

Tänä päivänä nuorten trendi on ollut hakeutua opiskelemaan suuriin kaupunkeihin. Kaikki on lähellä ja kiirettä sekä melua riittää. Muuttuuko suuntaus tulevaisuudessa marginaalisempaan suuntaan ja nuori valitseekin ”heti mulle kaikki” -vaihtoehdon sijaan vihreitä vaihtoehtoja; yhteisöllisyyden, inhimillisyyden, puhtaan luonnon ja asumisen edullisuuden?

Minna hurahti tuotantoeläimiin

”Kun lähdin aikanaan suorittamaan maatalousalan perustutkintoa ajatuksenani oli valmistua, saada paperit ja suunnata suoraan töihin. Koulutuksen aikana hurahdin kuitenkin tuotantoeläimiin niin palavasti, että valmistumisen jälkeen oli päivän selvää jatkaa opintoja ja kehittyä alan asiantuntijaksi.

Järvenpää on aika pieni paikka Helsingin lähellä eikä siellä ollut minua mikään pidättelemässä. Poikaystäväni oli samassa tilanteessa eli pian valmistumassa ja uudet tuulet olivat olleet molempien mielessä jo jonkin aikaa. Halusin kuitenkin opiskella eteläisemmässä Suomessa, joten laitoin hakupaperit myös JAMKiin.

Agrologiopinnoissa minua kiinnostaa tuotantoeläimet ja erityisesti niiden rakenne ja jalostus. Opintojen edetessä myös biotalous on alkanut kiinnostamaan. Opinnot ovat vastanneet tähän asti hyvin odotuksiani ja toiveitani. Unelma-ammattini olisi jalostusneuvoja ja aion suunnata opintopolkuni tukemaan haavettani.

Tulevaisuuden suunnitelmani ovat vielä hivenen auki, mutta tällä hetkellä pidän jatko opiskelua mahdollisena. Katsotaan sitten parin vuoden kuluttua miten kova hinku on jo töihin!”

Noin 25 % JAMKista valmistuneista agrologeista tulee yrittäjiä

Ensimmäinen ajatus agrologin työstä on useimmiten emäntä tai isäntä. Koulutus antaa kuitenkin mielikuvaa paljon laajemmat työllistymismahdollisuudet. Agrologiksi valmistunut voi toimia maaseudun kehittäjänä maatilalla, maaseutuasiamiehenä, tuotantovastaavana, maitotila-tai kasvintuotantoneuvojana, EU-tarkastajana tai perinteisesti isäntänä tai emäntänä.

Agrologi Opiskele biotalouden osaajaksi - nyt myös monimuotona Lue lisää
Takaisin