Ohjelmistosuunnittelija, konsultti Niko Kettunen, Reaktor. Tradenomi, tietojenkäsittely.

Ongelmat eivät aina ratkea koodaamalla

Niko Kettunen

"On tärkeää ymmärtää asiakasta ja omata tunneälyä. Siitä on hyötyä asiakastilanteissa. Ongelmat eivät aina ratkea koodaamalla."

”Kun aloitin tietojenkäsittelyn opinnot, ei minulla ollut kokemusta ohjelmoinnista. Ajatus koodin naputtelusta tuntui jopa vieraalta, vaikka olin kyllä kiinnostunut tekniikasta ja tietokoneista. Ja bisneksestä", kertoo vuonna 2012 tradenomiksi valmistunut Niko Kettunen.

Niko oli lukuvuoden vaihto-opiskelijana Southamptonissa Software Engineering -linjalla. Koulutus ei juuri sisältänyt liiketoimintaopintoja, vaan enimmäkseen ohjelmointia. Sen vuoden aikana Nikon ajatukset työstä ohjelmoinnin parissa vahvistuivat.

Juankoskelta kotoisin oleva Niko toimii nykyään Helsingissä Reaktorilla ohjelmistosuunnittelijana ja konsulttina.

Aina ei kannata tehdä niin kuin muut

Reaktorilla on asiakkainaan tunnettuja yrityksiä kuten Finnair, Supercell, Nasdaq. Yrityksellä on työn alla myös sähköisen ylioppilaskirjoituksen kehittäminen, joka tullaan ottamaan asteittain käyttöön syksyllä 2016.

 Niko on ehtinyt olla monissa projekteissa itsekin.
 
”Aloitin työni Reaktorilla vuonna 2014. Hyppäsin liikkuvaan junaan, kun pääsin mukaan Hello World Open - koodauksen mm-kisojen järjestelyihin. Tällä hetkellä asiakkaanani on Yle, jolle työskentelemme monialaisessa tiimissä, johon kuuluu asiantuntijoita eri yrityksistä.

 Reaktor on saanut monia ”paras työpaikka” -palkintoja. Vuonna 2000 perustettu yritys työllistää kansainvälisesti 340 työntekijää. IT-alan notkahduksesta huolimatta yritys on pystynyt kasvamaan ja kehittymään.

" Kyseenalaistamme asioita, mietimme puhtaalta pöydältä. Aina ei kannata tehdä niin kuin muut tekevät", kertoo Niko.

Reaktor panostaa työntekijöihinsä, tukee start-up yrittäjiä ja kouluttaa alan osaajia.    

 ”Meillä ei ole esimiehiä. Kenenkään ei tarvitse taistella ylennyksestä tai yrittää olla jotain muuta kuin on. Kulttuuri on sellainen, että satsaamme kollegoiden auttamiseen. Haluamme että kollega onnistuu, ja ihmiset voivat hyvin. Silloin Reaktorkin onnistuu", kuvaa Niko työyhteisöä.

”Minulla on tunne, että minuun luotetaan ja voin vaikuttaa merkittäviin asioihin sekä tehdä itsenäisiä päätöksiä asiakasprojekteissa. Näen työni tulokset käytännössä ja pystyn oikeasti auttamaan asiakasta - sellainen on mielekästä työtä”, toteaa Niko.

Uutta oppii, kun on avoin uusille asioille

Ohjelmointialalla on paljon opittavaa, eikä kukaan pysty hallitsemaan kaikkea. Reaktorissa tiimit kootaan niin, että joukossa on konkareita ja uusia oppijoita. Näin osaaminen siirtyy luontevasti.

 ”Parhaiten oppii, kun menee mukaan projekteihin, jotka menevät oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Toki jonkun verran luen alan kirjallisuutta ja testailen erilaisia teknologioita vapaa-ajallakin. Mutta kyllä vapaa-ajalla ehtii harrastaakin”, vakuuttaa Niko.

 Tärkeintä ei ole pelkästään opiskella tietotekniikan alaa vaan ylipäänsä olla avoin uudelle.
 
”Tykkään lukea esim. psykologian kirjoja, nekin ovat tällä alalla hyödyllisiä.  Sen alan tieto on sitä paitsi pysyvämpää kuin ohjelmointikirjojen lukeminen, joissa tieto vanhentuu nopeasti. On tärkeää ymmärtää asiakasta ja omata tunneälyä. Siitä on hyötyä asiakastilanteissa. Ongelmat eivät aina ratkea koodaamalla.”

”Joka vuosi meillä on paljon kesätyöntekijöitä, jotka ovat piristysruiske. He ovat innokkaita, tietävät paljon ja opettavat meillekin uusia asioita. Auttavat organisaatiomme pysymään nuorekkaana”, naurahtaa Niko.

Ohjelmointia, käyttöliittymäsuunnittelua -  ja paljon muuta

Vuosien saatossa Reaktorin palvelut ovat muuttuneet pelkästä ohjelmoinnista konsultoivaan ja kokonaisvaltaisempaan suuntaan.  Nykyään Reaktorin toimintaan kuuluu ohjelmoinnin lisäksi esimerkiksi käyttöliittymäsuunnittelu, visuaalinen suunnittelu ja data-analyysi. Tänä vuonna toimintaa on tullut uutena robotiikka. Lapsille suunnatussa Reaktorin Koodikoulussa osallistujat oppivat liikuttamaan robottia.

Bisneksen ja teknologian tasapaino

Opintoihinsa JAMKissa Niko on tyytyväinen.

"Tietojenkäsittelyn koulutuksessa bisneksen ja teknologian tasapaino on kohdillaan. Asiakasprojekteissa ja harjoittelussa pääsi kokeilemaan, suuntautumaan ja syventymään asioihin, joihin raamit oli kerätty opintojen alussa. Se on mielestäni todella tärkeää."

Teksti: Paula Pasanen
Kuva: Niko Kiviaho

 

Tradenomiksi Tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelma Lue lisää
Takaisin