JAMKin ensimmäisessä e-urheiluvalmennuksen kesäkoulussa hiottiin kilpapelaamisen taitoja

tyttö pelaa koneella

"Motivaatio on kaikkein tärkein. Se oma tahto kehittyä ja pärjätä. Kun itse tietää, missä haluaa kehittyä ja lähtee sitä myös kehittämään, on mahdollisuus päästä pitkälle."

Jyväskylän ammattikorkeakoulu järjesti tänä kesällä 2019 ensimmäistä kertaa e-urheiluvalmennuksen kesäkoulun peruskoulun 3.-9. luokkalaisille lapsille ja nuorille. Kesäkoulussa pelattiin suosittuja Overwatch ja Fortnite-verkkopelejä valmennuksen kera.

Valmennuksessa keskityttiin mm. pelaajien analysointiin, joukkuetyöskentelyyn, päätöksentekoon ja johtamiseen sekä tietenkin pelaajien väliseen dynamiikkaan ja kommunikaatioon.

– Täällä harjoitellaan sitä, miten esimerkiksi joukkueessa toimitaan, miten kommunikoidaan ja minkälaista se kilpapelaaminen on, kertoo kurssilaisia valmentanut Leevi Vaikkola.

Vaikkola toimii Overwatch-valmentajana suomalaisessa InCoach –valmennusyrityksessä sekä Nyyrikki e-sports –joukkueessa. Kurssi oli hänellekin positiivinen kokemus, josta oppi paljon myös omaan työhön pelivalmentajana.

– Täällä kanssapelaajat näkee kasvotusten, eikä olla vain tietokoneen välityksellä puhumassa. Silloin pystyy saamaan valmennettavasta paremmin kaiken irti. Samalla kehityn itse valmentajana, kun täällä pitää ottaa huomioon monia ihan nuorison ohjaamiseen liittyviä asioita.

Vaikkola arvelee kehittyneensä 24 ala- ja yläkoululaisen täyttämän valmennuskurssin aikana myös ihmistuntijana.

– Tosi paljon on eroja tämän ikäisten pelaajien välillä. Kaikki persoonat ovat erilaisia. Valmennus pyritäänkin suuntaamaan jokaiselle pelaajalle kehittäväksi. Koen, että jokainen pelaaja on kurssilta jotain saanut.

Vanhemmatkin kannustavat

Kurssille osallistunut 14-vuotias Veera Jäsberg kuuli e-urheiluvalmennuksen kesäkoulusta äidiltään, joka oli nähnyt kurssista ilmoituksen ja kysyi, haluaisiko hän osallistua. Veera on pelannut Overwatchia vuodesta 2016 ja lähti innokkaana mukaan kurssille, jossa pelin saloja avataan valmennuksen muodossa.

– Vanhemmat tietää, että mä tykkään pelaamisesta paljon ja niiden mielestä se on varmaan ihan hyvä asia, kun ne tietää myös sen, että harrastan muutakin eikä pelaamiseen mene kaikki aika, Veera arvelee.

Kesäkoulun valmennus on ollut Veeran mielestä hyödyllistä. Kurssin aikana kävi myös ilmi, että hänellä on taipumusta ja kykyä tiimin johtamiseen. Joukkuetoverit äänestivätkin hänet joukkueensa kapteeniksi.

Myös 11-vuotiaan Anton Jämsän perheessä pelaamiseen suhtaudutaan kannustavasti, kunhan se ei vie kaikkea aikaa. Pelaamisen lisäksi Anton harrastaakin mm. laskettelua ja judoa.

– Isä on sitä mieltä, että ei pelaaminen mitenkään pahaksi ole. Se on vain hauskanpitoa. Äiti on samoilla linjoilla, mutta muistuttaa kyllä, että ei kannata pelata koko ajan. Enkä minä kyllä pelaakaan, Anton kertoo.

Anton kokee, että valmennuskurssi on opettanut todella paljon tiimipelaamisesta. Hän näkeekin joukkueena pelaamisen ja kommunikaation kilpapelaajan tärkeimmiksi taidoiksi.

– Ei voi olla niin, että jos tiimin kapteeni sanoo jotain, niin joku haluaakin tehdä eri tavalla. Jos kapteeni sanoo jotain, niin silloin tehdään niin. Itse yritän tehdä kaikkeni tiimityössä, Anton sanoo.

Entä mitä ajattelee valmentaja? Mikä on kilpapelaajan tärkein ominaisuus?

– Motivaatio on kaikkein tärkein. Se oma tahto kehittyä ja pärjätä. Kun itse tietää, missä haluaa kehittyä ja lähtee sitä myös kehittämään, on mahdollisuus päästä pitkälle, Leevi Vaikkola kiteyttää.

Jatkoa luvassa

Vaikka e-urheiluvalmennuksen kesäkoulu järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa, täyttyi kurssi todella nopeasti ja tulijoita olisi ollut enemmänkin. Kurssia pystyttämässä olleen JAMKin projektiasiantuntija Tuomas Rauhansalon mukaan se kertoo alan suosiosta ja siitä, että e-urheilun mahdollisuudet tunnistetaan jo laajasti.

– Näissä pyritään tekemään yritysten kanssa yhteistyötä ja näyttäisikin, että e-urheilu aletaan nähdä yrityksissä tehokkaana markkinointikanavana, Rauhansalo arvioi.

Rauhansalo kertoo, että suuren suosion vuoksi jatkoa kesäkoululle on jo mietitty.

– Kesäkouluja tullaan varmasti järjestämään myös jatkossa. Sen lisäksi lähdemme nyt miettimään toteutusvaihtoehtoja myös syksylle. JAMKissa haluamme tietenkin olla mukana tukemassa alan kehittymistä, mutta odotan mielenkiinnolla myös muiden korkeakoulujen ja oppilaitosten e-urheilutoiminnan edistymistä.

Tradenomiksi Tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelma Lue lisää
Takaisin