Tutkija Katri Lahtinen, IPR University. Valmistunut JAMKin Music and Media Management -ohjelmasta 2009.

Nuorena opinnot eivät kiinnostaneet – nyt tekeillä väitöskirja patenttilisensoinnista Usa:n markkinoille

Katri Lahtinen

"En olisi tässä, jos elämä olisi lukion päättötodistuksesta kiinni. Opiskeluintoni heräsi paljon myöhemmin. En olisi todellakaan 10 vuotta sitten osannut kuvitella itseäni tekemässä väitöskirjaa. Työssäni tutkin patenttilisensiointia ja tarkoituksena on auttaa suomalaisia yrityksiä USA:n markkinoille. Vahvuuteni on liiketoimintaosaaminen ja amerikkalaisten käytäntöjen tunteminen."

On vaikeaa tietää 18-vuotiaana, mitä haluaa tulevaisuudelta ja millä alalla tulee uransa tekemään. Tämän tietää Riihimäeltä kotoisin oleva Katri Lahtinen, joka jätti aikoinaan lukion kesken, koska lukeminen ei kiinnostanut. Katri hakeutui parturi-kampaajaopintoihin, mutta ei kokenut sitä ammattia omakseen. Nyt, vuosien kuluttua, JAMKista 2009 valmistunut Katri kävi luennoimassa kansainvälisen liiketoiminnan opiskelijoille USA:n patenttioikeuksista ja patenttiliiketoiminnasta. Työn alla on väitöskirja Helsingin yliopistossa. 

"En olisi tässä, jos elämä olisi yhdestä päättötodistuksesta kiinni. Opiskeluintoni heräsi paljon myöhemmin," kertoo Katri.

 Katri valmistui JAMKin Music and Media Management -ohjelmasta vuonna 2009.

 "Ennen JAMKin opintoja opiskelin vähän aikaa Seinäjoen amk:ssa kulttuurituotantoa ja vietin myös vuoden Englannissa. JAMKin englanninkielinen koulutus houkutti kuitenkin Seinäjoelta Jyväskylään."

 JAMKissa Katri kiinnostui tekijänoikeuksista ja immateriaalioikeudesta, joita Music and Media Management -opintoihin kuului. Bachelor-tutkinnon jälkeen hän opiskeli Hankenissa Master-tutkinnon Intellectual Property Law -ohjelmassa taloustieteen tiedekunnassa. Master-tutkinnon jälkeen hän muutti Amerikasta kotoisin olevan miehensä kanssa Kalifornian Piilaaksoon. 

 "Tuttavani Piilaaksossa ehdotti minulle työpaikkaa lakitoimisto Weil, Gotshal & Mangesin patenttilitigaatio-osastolta, jossa käsitellään patentteihin liittyviä oikeusriitoja. Epäilin kykyjäni - ajattelin, että täytyisi olla insinööri", nauraa Katri. 

 Katri kuitenkin tarttui tarjoukseen. Hän työskenteli kuusi vuotta nimikkeellä Paralegal eli avusti lakimiehiä oikeusriitaprosesseissa. 

 "Tiimi oli ihana ja työ mukavaa. Päivät tosin olivat toisinaan hyvin pitkiä, ja elämäni pyöri aika lailla työn merkeissä. Vähäinen vapaa-aika meni alueeseen tutustuessa, uusiin ihmissuhteisiin ei juuri tullut panostettua."

"Yhden oikeudenkäynnin aikana tuli viikossa 120 työtuntia. Ei se toki aina sellaista ollut!", muistelee Katri.

 Lapsen syntymä 2014 vaikutti työhön suhtautumiseen.

 "En halunnut, että minulta menee oman lapsen lapsuus ohi niin, etten sitä ehtisi huomata", havahtui Katri.

Kaliforniassa työntekijäsuojat ovat hieman muuta USAa paremmat, mutta Suomen kaltaisia pitkiä äitiyslomia ei ole, ja jopa 3 kuukauden ikäisiä lapsia viedään päiväkotiin.

 "Olin lapsen syntymän aikoihin kaiken kaikkiaan 7,5 kk pois töistä. Onneksi meillä oli mummo lapsenhoitoapuna", kertoo Katri.

 Katri palasi miehensä kanssa Suomeen tänä syksynä ja toimii nyt väitöskirjatutkijana IPR University Centerissä Helsingissä. Katrin väitöskirja-aihe hyväksyttiin Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen, jossa yleensä väitöksiä tekevät lähinnä oikeustieteellisen maisteritutkinnon omaavat henkilöt.

 "Tutkin patenttilisensiointia suomalaisyritysten näkökulmasta. Työni tarkoituksena on auttaa suomalaisia yrityksiä USA:n markkinoille."

 "Tunnen lakikontekstin ja oikeustoiminnan toimintaympäristön, vaikka en ole taustaltani juristi. Minun vahvuuteni on liiketoimintaosaaminen ja USA:n käytäntöjen tunteminen."

 "En olisi todellakaan osannut 10 vuotta sitten kuvitella itseäni tekemässä väitöskirjaa."

 Katri kiittää suomalaista koulutusjärjestelmää, ja toivoo että jatkossakin joustavuus säilyy.

 "Suomalainen koulutusjärjestelmä sallii, että voi ottaa harha-askelia ja kokeilla. Se on hieno juttu. Ei tarkoita, että nuori ei halua tehdä mitään, jos hän ei vielä tiedä mitä tehdä. Itse olen kokenut, että oman polun löytäminen vie aikansa."

 Katri kannustaa tulevaisuuttaan pohtivaa tarttumaan tilaisuuksiin.

 "Kun tulee mahdollisuuksia, tartu niihin. Heittäydy käyttämään taitojasi ja sitä tietoa, jota koulusta ja muualta olet oppinut."

Teksti ja kuva: Paula Pasanen

Lue lisää JAMKin englanninkielisestä koulutuksesta

Takaisin