Mitä ovat polkuopinnot?

Polkuopinnot soveltuvat sinulle, mikäli tähtäät tutkinto-opintoihin. Polkuopintoihin on koottu yleensä koko ensimmäisen tutkintovuoden opinnot ja opiskelu tapahtuu useimmiten tutkinto-opiskelijoiden kanssa samassa ryhmässä. Joillakin aloilla on myös omia erillisryhmiä avoimen AMK:n opiskelijoille. Jos sinulla on jo aiempia opintoja alalta, sinulle voidaan räätälöidä myös oma polku.

Polkuopintojen kautta aloittamalla voit valmistua yhtä nopeasti kuin suoraan tutkintokoulutuksessa aloittanut!

Kenelle?

Polkuopinnot sopivat sinulle, joka

 • tähtäät tutkintokoulutukseen, mutta et vielä ole saanut tutkintopaikkaa
 • haluat käyttää välivuoden hyödyksesi
 • olet valmis opiskelemaan AMK-opintoja päätoimisesti ja tiiviillä tahdilla vuoden ajan
 • haluat opiskella koko vuoden saman ryhmän kanssa
 • haluat vuoden päästä jatkaa tutkintokoulutuksessa suoraan kakkosvuodesta
 • tavoittelet hakua avoimen väylän kautta

Avoin tulevaisuus? Vietä välivuosi avoimessa!

Voit katsoa videon myös täältä »

Polkuopinnoista hyötyä tutkintokoulutukseen

 1. Polkuopinnoissa voit kerryttää opintoja niin paljon, että voit hakea avoimen väylän kautta ja päästä tutkintokoulutukseen jopa ilman valintakokeita (sekä AMK- että YAMK-tutkinto-ohjelmat). Lue lisää avoimen väylästä.
 2. Tekemäsi opinnot hyväksiluetaan JAMKiin, mikäli myöhemmin haet ja pääset tutkinto-opiskelijaksi. Pääset hyppäämään suoraan seuraavaan opintovuoteen!
 3. Voit testata, tuntuuko ala ja ammattikorkeakouluopiskelu omalta.
 4. Mikäli sinulla ei ole muutoin hakukelpoisuutta hakea ammattikorkeakouluun, saat sen suorittamalla avoimen väylän edellyttämät opinnot.
 5. Opintojen avulla valmistaudut mahdollisiin valintakokeisiin. Opinnot kertovat myös motivaatiostasi ja opiskelutaidoistasi, joten ne kannattaa tuoda esiin mahdollisessa haastattelussa.

 HUOM! Avoimen opinnot eivät vaikuta ensikertalaisuuteen korkeakouluhaussa.

Suunnitteletko polkuopintoja? Huomioi nämä!

 1. Polkuopinnot vaativat sitoutumista - löytyykö sinulta sitä? Polkuopinnot edellyttävät usein mahdollisuutta opiskella päiväsaikaan arkisin (tarkista oman polkusi aikataulu). Polkuopinnot ovat myös laajoja kokonaisuuksia ja vaativat aikaa (1 opintopiste tarkoittaa keskimäärin 27 tuntia opiskelijan työtä).
 2. Varmista, että sinulla on riittävät opiskeluvalmiudet ja että sosiaali- ja terveysalalle erityisvaatimukset täyttyvät. Tarkista vaatimukset ennen ilmoittautumista.
 3. Selvitä mahdolliset työttömänä opiskelun kysymykset aina oman TE-toimistosi kanssa hyvissä ajoin ennen opintoihin hakeutumista! Opiskelu lasketaan päätoimiseksi, mikäli opintoja on keskimäärin yli 5 op / kk. Tällöin et ole oikeutettu työttömyysetuuteen. Sen sijaan sinulla voi olla mahdollisuus opiskella työttömyysetuudella tuettuna (yli 25-vuotiaat). 
 4. Avoimen ammattikorkeakoulun opiskeluun et voi saada valtion myöntämää opintotukea tai opiskelija-alennuksia, ellet ole muiden opintojesi perusteella siihen oikeutettu.
 5. Useissa poluissa on vain muutama opiskelupaikka ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, joten kannattaa toimia heti ilmoittautumisen alkaessa. Myös varasijalle kannattaa ilmoittautua! Katso ohjeet ilmoittautumiseen.
 6. Tee suunnitelma, milloin aiot hakea tutkintokoulutukseen. Kun on aika, muista tehdä hakemus.

Mirva Tynkkynen, liiketalous

"Minun tarinani on kulkenut parturi-kampaajasta merkonomiksi ja sitten myynnin ammattitutkintoon. Tein avoimessa AMK:ssa lähes 90 opintopistettä ja pääsin avoimen väylän kautta suoraan tutkintokoulutukseen. Tulevana syksynä valmistun tradenomiksi JAMKin liiketalouden ohjelmasta. "

Lue lisää
 

Polulta tutkinto-opintoihin väylän kautta

 
76 %
sai tutkintopaikan

Keväällä 2019 avoimen väylän kautta hakeneista 76 % sai AMK-tutkintopaikan. Ensisijaisia hakukelpoisia hakijoita oli 112, hyväksyttyjä 85. Vain neljässä koulutuksessä tehtiin karsinta avoimen opintojen keskiarvon perusteella.

Katso tarkempi koonti koulutuksittain

Mikä väylä? Mikä polku?

Avoimen väylä on tapa hakea tutkinto-opintoihin, kun sinulla on tehtynä 55 op AMK-opintoja tai 20-30 op YAMK-opintoja. Kyseiset opinnot voivat koostua polkuopinnoista, opintokokonaisuuksista tai yksittäisistä opintojaksoista - kunhan ne ovat tutkinto-ohjelmaan soveltuvia. Lyhyesti sanottuna: polku on matka, väylä on hakutapa ja portti tutkintokoulutukseen.

Tutkintokoulutukseen voit päästä joko yhteishaun tai avoimen AMK:n väylän kautta. Tekemällä avoimessa AMK:ssa riittävästi opintoja voit päästä tutkinto-opiskelijaksi ilman pääsykoetta.

"Hienoa on se, että pystyn avoimen kautta pääsemään tutkinto-opiskelijaksi."

Opiskelijapalaute

 

Ilmoittautuminen syksyn polkuopintoihin alkaa 3.8.

Klikkaa auki itseäsi kiinnostava polku ja odota ilmoittautumisen alkamista. Kyseiselle sivulle tulee ilmoittautumisen alkaessa pinkki painike "Ilmoittaudu koulutuskokonaisuuteen". Muista päivittää selaimesi, jotta painike näkyy! Lue ilmoittautumisohjeet.

Syksyn 2020 ilmoittautuminen alkaa 3.8. klo 9.00, klo 10.00 sosiaali- ja terveysala.

Vaihtoehto polkuopinnoille Mikäli et pääse polkuopintoihin, voit aloittaa matkasi kohti tutkintokoulutusta myös yksittäisillä opintojaksoilla. Katso koko tarjonta