Mitä ovat polkuopinnot?

Polkuopinnot soveltuvat sinulle, mikäli tähtäät tutkinto-opintoihin. Polkuopintoihin on koottu yleensä koko ensimmäisen tutkintovuoden opinnot ja opiskelu tapahtuu useimmiten tutkinto-opiskelijoiden kanssa samassa ryhmässä. Joillakin aloilla on myös omia erillisryhmiä avoimen AMK:n opiskelijoille. Jos sinulla on jo aiempia opintoja alalta, sinulle voidaan räätälöidä myös oma polku.

Polkuopintojen kautta aloittamalla voit valmistua yhtä nopeasti kuin suoraan tutkintokoulutuksessa aloittanut!

Kenelle?

Polkuopinnot sopivat sinulle, joka

 • tähtäät tutkintokoulutukseen, mutta et vielä ole saanut tutkintopaikkaa
 • haluat käyttää välivuoden hyödyksesi
 • olet valmis opiskelemaan AMK-opintoja päätoimisesti ja tiiviillä tahdilla vuoden ajan
 • haluat opiskella koko vuoden saman ryhmän kanssa
 • haluat vuoden päästä jatkaa tutkintokoulutuksessa suoraan kakkosvuodesta
 • tavoittelet hakua avoimen väylän kautta

Avoin tulevaisuus? Vietä välivuosi avoimessa!

Voit katsoa videon myös täältä »

Polkuopinnoista hyötyä tutkintokoulutukseen

 1. Polkuopinnoissa voit kerryttää opintoja niin paljon, että voit hakea avoimen väylän kautta ja päästä tutkintokoulutukseen jopa ilman valintakokeita (sekä AMK- että YAMK-tutkinto-ohjelmat). Lue lisää avoimen väylästä.
 2. Tekemäsi opinnot hyväksiluetaan JAMKiin, mikäli myöhemmin haet ja pääset tutkinto-opiskelijaksi. Pääset hyppäämään suoraan seuraavaan opintovuoteen!
 3. Voit testata, tuntuuko ala ja ammattikorkeakouluopiskelu omalta.
 4. Mikäli sinulla ei ole muutoin hakukelpoisuutta hakea ammattikorkeakouluun, saat sen suorittamalla avoimen väylän edellyttämät opinnot.
 5. Opintojen avulla valmistaudut mahdollisiin valintakokeisiin. Opinnot kertovat myös motivaatiostasi ja opiskelutaidoistasi, joten ne kannattaa tuoda esiin mahdollisessa haastattelussa.

 HUOM! Avoimen opinnot eivät vaikuta ensikertalaisuuteen korkeakouluhaussa.

Suunnitteletko polkuopintoja? Huomioi nämä!

 1. Polkuopinnot vaativat sitoutumista - löytyykö sinulta sitä? Polkuopinnot edellyttävät usein mahdollisuutta opiskella päiväsaikaan arkisin (tarkista oman polkusi aikataulu). Polkuopinnot ovat myös laajoja kokonaisuuksia ja vaativat aikaa (1 opintopiste tarkoittaa keskimäärin 27 tuntia opiskelijan työtä).
 2. Varmista, että sinulla on riittävät opiskeluvalmiudet ja että sosiaali- ja terveysalalle erityisvaatimukset täyttyvät. Tarkista vaatimukset ennen ilmoittautumista.
 3. Selvitä mahdolliset työttömänä opiskelun kysymykset aina oman TE-toimistosi kanssa hyvissä ajoin ennen opintoihin hakeutumista! Opiskelu lasketaan päätoimiseksi, mikäli opintoja on keskimäärin yli 5 op / kk. Tällöin et ole oikeutettu työttömyysetuuteen. Sen sijaan sinulla voi olla mahdollisuus opiskella työttömyysetuudella tuettuna (yli 25-vuotiaat). 
 4. Avoimen ammattikorkeakoulun opiskeluun et voi saada valtion myöntämää opintotukea tai opiskelija-alennuksia, ellet ole muiden opintojesi perusteella siihen oikeutettu.
 5. Useissa poluissa on vain muutama opiskelupaikka ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, joten kannattaa toimia heti ilmoittautumisen alkaessa. Myös varasijalle kannattaa ilmoittautua! Katso ohjeet ilmoittautumiseen.
 6. Tee suunnitelma, milloin aiot hakea tutkintokoulutukseen. Kun on aika, muista tehdä hakemus.

Mikko Salmio ja Jani Tuppurainen, liiketalous

"Kannattaa opiskella, vaikka just näin niinkuin mekin, avoimen kautta pisteitä kerryttäen. Inspiraatio voi siinä herätä ja kiinnostuu opiskelemaan enemmän."

Lue lisää
Inka Åkerlund

Inka Åkerlund, rakennustekniikan opiskelija

"Arkeeni kuuluu tällä hetkellä kouluhommia ja koriksen peluuta. Opiskelen JAMKissa rakennustekniikkaa nyt toista vuotta. Aloitin opinnot avoimen polkuopinnoissa, nyt olen tutkinto-opiskelijana. Urheilu JBA:n riveissä onnistuu mainiosti opintojen ohella."

Lue lisää
 

Polulta tutkinto-opintoihin väylän kautta

 
87 %
sai tutkintopaikan

Vuonna 2020 avoimen väylän kautta hakeneista 87 % sai AMK-tutkintopaikan. Ensisijaisia hakukelpoisia hakijoita oli 221, hyväksyttyjä 198.

Mikä väylä? Mikä polku?

Avoimen väylä on tapa hakea tutkinto-opintoihin, kun sinulla on tehtynä 55 op AMK-opintoja tai 20-30 op YAMK-opintoja. Kyseiset opinnot voivat koostua polkuopinnoista, opintokokonaisuuksista tai yksittäisistä opintojaksoista - kunhan ne ovat tutkinto-ohjelmaan soveltuvia. Lyhyesti sanottuna: polku on matka, väylä on hakutapa ja portti tutkintokoulutukseen.


avoimen_opinnot_kaavio_2020.png

"Hienoa on se, että pystyn avoimen kautta pääsemään tutkinto-opiskelijaksi."

Opiskelijapalaute

Vaihtoehto polkuopinnoille Mikäli et pääse polkuopintoihin, voit aloittaa matkasi kohti tutkintokoulutusta myös yksittäisillä opintojaksoilla. Katso koko tarjonta