Ulla Seppälä, 37, matkailu- ja palveluliiketoiminta

Opintohaaveiden toteuttamista aikuisiällä

"Olen äiti sekä matkailu- ja palveluliiketoiminnan AMK-opiskelija. Työhistoriani on värikäs. Olen toiminut kanttorina ja yrittäjänä kolmella alalla: ensin maatalousyrittäjänä, sitten kaupan alalla ja lopulta rakennusalalla. Olen joutunut kokemaan myös yhden konkurssin. Matkailu on kuitenkin aina kiehtonut minua ja lopulta opiskelin matkailupalveluiden tuottajan perustutkinnon. Opinnoissa tuli selväksi, että haluan myös AMK-tutkinnon matkailupuolelta. Huomasin kuitenkin olevani myöhässä hausta ja edessä siinsi välivuosi, mitä en halunnut missään nimessä. Hoksasin mahdollisuuden opiskella samoja opintoja avoimessa AMK:ssa ja täytin heti ilmoittautumisen alettua ilmoittautumislomakkeen. Polkuopintoihin otettiin neljä opiskelijaa ja olin ilmoittautumisjärjestyksessä kolmas eli pääsin mukaan!"

Paluu yrittäjyyden äärelle

Tein opintoja avoimessa vuoden aikana noin 75 opintopistettä. Olimme Palvelujen perusteet -kurssin puitteissa hommissa KasvuOpen-tapahtumassa ja innostuin siitä valtavasti. Entisenä yrittäjänä minulle tuli fiilis kuin olisin tullut kotiin. Soitin heti tapahtuman jälkeen kauppakamarille ja kysyin, pääsisinkö tekemään seuraavan vuoden tapahtumaa harjoittelijana. Pääsin töihin harjoittelijana ja nyt näyttää siltä, että ensi vuoden tapahtumaa pääsen mahdollisesti järjestelemään varsinaisena työntekijänä.

Avoimen väylä palkitsi

Keväällä hain avoimen väylän kautta tutkintokoulutukseen. Piti täyttää vain lomake ja paikka oli selvä. Meidän tutkinto-ohjelmaan oli enemmän kiintiöpaikkoja kuin oli hakijoita avoimen väylän kautta, joten mitään vertailua ei tehty. Muussa tapauksessa avoimen opintojen keskiarvoa olisi katsottu. Tämäkään ei olisi haitannut, sillä keskiarvoni on pysytellyt hyvänä. Tuntui kuitenkin älyttömän hyvältä, että väylän kautta huomioitiin se työ, jota olin vuoden ajan tehnyt.

Perhearkea, työtä ja opiskelua

Opintojen ja työn ohessa on kovasti tohinaa. Minulla on kahdeksan lasta ja arjen pyörittämisessä on tekemistä. Tämä aika opiskelujen, työn ja perheen paletissa on kiireistä, mutta samalla elämäntäyteistä ja mukavaa.

Olen pystynyt opiskelemaan työttömyysetuudella tuettuna. Tuki riittää vielä vuodeksi, mutta sen jälkeen opinnot täytyy viedä loppuun opintotuella. Tällä hetkellä tavoitteissani on ensinnä tehdä harjoittelu loppuun. Joulun ajaksi lähdemme koko perheen voimin Espanjaan kuudeksi viikoksi. Sen jälkeen luvassa on lisää opintoja ja työ kauppakamarilla. Opintojen myötä yhden sortin unelmani on toteutunut. Minusta tuntuu, että olen oikeassa paikassa. Myös JAMKin myönteisyys yrittäjyydelle tuntuu hyvältä.

Haaveissani on jonakin päivänä muuttaa aurinkorannikolle pysyvämmin. Leipä voisi mahdollisesti tulla omasta matkailuun liittyvästä yrityksestä, mutta mieli on avoin kaikelle.

Avoimen opinnoista sisältöä ja uusia näkökulmia

Avoimen väylä on mieletön juttu ja on hienoa, että avoimeen ei vaadita mitään erityistä pohjakoulutusta. Avoimen AMK:n opintoja pidän sopivana kaikille, jotka haluavat kehittää itseään ja saada uusia näkökulmia työelämään. Parhaimmillaan opiskelu voi tuoda mielettömästi elämän sisältöä ja verkostoitumista. Palat voivat loksahdella hyvin yhteen, kuten oma esimerkkini on osoittanut. Nyt otan tästä ajasta kaiken hyödyn irti.

Lue lisää restonomi (AMK) -koulutuksesta

Tutustu avoimen AMK:n tarjontaan

Takaisin