Essi Määttä, terveyden edistäminen (YAMK)

Opiskelua ruuhkavuosina

"Minulla on tyypilliset kiireiset ruuhkavuodet menossa. Lapsiperhe-elämän lisäksi teen töitä terveydenhoitajana ja tammikuussa aloitin opinnot avoimessa AMK:ssa terveyden edistämisen YAMK-opinnoissa. Vaikka minulla on monta juttua menossa, koen opiskelut voimaa antavana."

1. Mistä arkesi koostuu tällä hetkellä?

Minulla on tyypilliset kiireiset ruuhkavuodet menossa: työ, perhe-elämä, talonrakennusprojekti ja siihen päälle opinnot. Olen töissä Kyllön äitiys- ja lastenneuvolassa sekä keskitetyssä ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolassa. Lapsia minulla on kolme: 9-, 6- ja 4-vuotiaat. Tammikuussa aloitin opinnot avoimessa AMK:ssa terveyden edistämisen YAMK-opinnoissa. Vaikka minulla on monta juttua menossa, koen opiskelut voimaa antavana.

2. Minkälainen opiskelu- ja työtausta sinulla on?

Olen valmistunut JAMKista terveydenhoitajaksi vuonna 2011. Aikaisemmalta koulutukselta olen media-assistentti, mutta aika nopeasti vaihdoin alaa. Terveydenhoitajan opinnot houkuttelivat, sillä pidän työn vastuullisuudesta ja itsenäisyydestä. Neuvolatyö on kiinnostanut alusta saakka. Ensimmäinen lapsemme syntyi opintojeni aikana ja sen myötä kasvoi lisää myös kiinnostukseni työskennellä raskaana olevien ja lapsiperheiden kanssa.

Opiskeluaikana tein sairaanhoitajan töitä muun muassa terveysaseman vastaanotolla, mutta valmistumisen jälkeen olen työskennellyt neuvolassa nyt kolmisen vuotta. Muutaman vuoden olen ollut välillä kotona hoitovapaalla lasten kanssa.

3. Miten päädyit avoimen AMKin opintoihin? Mitä tavoitteita sinulla on?

Olen aina ollut nytäkkiäkaikkimulle-tyyppi. Olen tehnyt nyt puolikasta työaikaa ja mietin loppusyksystä, tekisinkö jotain opintoja. Huomasin, että terveyden edistämisen YAMK-opintojen ryhmä on alkamassa avoimessa ja ajattelin, että nyt on hyvä hetki lähteä kokeilemaan. En olisi jaksanut odottaa seuraavaan syksyyn.

En itse asiassa ollut edes pidempään miettinyt YAMK-tutkinnon tekemistä. Työssä olen kyllä ajatellut, että olisi mukava saada oman innostuksen lisäksi työvälineitä erityisesti kehittämistyöhön. Kun löytyi tämä vaihtoehto, ratkaisu tuntui selkeältä. Ajattelin ensin, että kokeilen vain, mutta kyllä nyt tarkoitukseni on hakea jatkamaan tutkintokoulutuksen puolelle heti keväällä.

4. Miltä opiskelu tuntuu?

On ollut ehdottomasti oikea valinta lähteä opintoihin. Itse asiassa otin pari lisäkurssiakin peruspolun lisäksi: Laadullinen tutkimus sekä Projektijohtaminen ja palvelumuotoilu. Mietin, tuleeko opintoja jo liikaa, mutta nyt tuntuu, että ehdin ne kyllä tekemään.

Opinnot on saanut yhdistettyä muun elämän kanssa yllättävänkin hyvin. On aina järjestelykysymys, jos haluaa saada aikaa opinnoille. Periaatteeni on ollut, että opiskelut eivät saa olla lapsilta pois. Yritänkin tehdä opintoja aina silloin, kun on rauhallista, mutta välttää jaksamisen kannalta myös myöhäisillan opiskeluja.

5. Mitä olet saanut opinnoista?

Opinnot antavat paljon itselleni. Ajattelen, että kun minulla on oma juttu, olen myös parempi vanhempi. Opinnoista tulee hyvä fiilis, vaikka välillä väsyttääkin. Olen jo tässä parissa kuukaudessa oppinut valtavasti uutta ja kehittynyt tiedonhaussa. Opin samalla itsestänikin uutta koko ajan.

Imetysohjaus neuvolatyössä on lähellä sydäntäni, ja olenkin yksi Jyten imetysvalmennusten vetäjistä. Opintojen myötä olen suunnannutkin kaikki tehtävät tähän teemaan, haalinut ajankohtaista tietoa myös kansainvälisistä julkaisuista. Opinnot pitävät itseäni vielä enemmän kartalla ajankohtaisesta tiedosta. Opinnoissa on ollut myös ihana kuulla muidenkin ryhmäläisten tarinoita ja kokemuksia kehittämistyöstä, innostaa itseäkin eri tavalla.

6. Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi?

Olen huomannut kiinnostuneeni koko ajan enemmän koulutus- ja opetustyöstä, mahdollisesti myös esimiestyöstä. Haen nyt ensin tutkintokoulutuksen puolelle ja kun YAMK-opinnot ovat kasassa, täytyy miettiä, jatkaisinko vielä pedagogisiin opintoihin. Aika näyttää!

Takaisin