Hakuohjeet kevään yhteishakuun
Lyhyet step-by-step ohjeet opiskelijaksi hakeutumiseen.
AMK-tutkinto
Kiinnostaako sinua energiamurros ja uusiutuvat energiaratkaisut? Haluatko olla mukana torjumassa ilmastonmuutosta? Opiskele energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi. Opit kehittämään tehokkaita ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja.
Energia- ja ympäristötekniikan tutkinnon suoritettuasi sinulla on vahva ja monipuolinen luonnontieteellinen, prosessi-, energia- sekä sähkö- ja automaatiotekninen osaaminen, jota osaat soveltaa energia- ja ympäristöteknisissä ratkaisuissa. Tunnet energiantuotannon ja -jakelun sekä teollisuuden ja kiinteistöjen teknisten prosessien toiminnan. Osaat arvioida, analysoida, suunnitella ja kehittää prosesseja ja monialaisia kokonaisuuksia huomioiden ratkaisujen koko elinkaaren aikaisen energia- ja resurssitehokkuuden sekä liiketaloudelliset vaikutukset.
Ymmärrät projektityöskentelyn ja projektien johtamisen perusteet ja osaa soveltaa niitä energia- ja ympäristöteknisiin ratkaisuihin sekä energiankäyttöön liittyvissä suunnittelu- ja kehittämistehtävissä.
Tärkeimmät osaamistavoitteet ovat:
Energia- ja ympäristötekniikan opinnoissasi keskeisiä sisältöjä ovat energiantuotantotekniikat, uusiutuvat energiaratkaisut, resurssitehokkuus ja kiertotalous, energiantuotannon, -jakelun ja -käytön tehokkuus sekä ympäristövaikutusten, kuten päästöjen hallinta, energiatalous ja energiamarkkinat, prosessitekniikka sekä sähkö- ja automaatiotekniikka.
Opintojen keskeisiä aihealueita ovat
Kaikille yhteisten opintojen rinnalla voit suuntautua joko energiantuotantoon tai kiinteistöjen energiatehokkuuteen. Lisäksi täydennät osaamistasi monialaisilla opinnoilla.
Syvennyt eri voimalaitostyyppien prosesseihin, niiden ohjaustapoihin, painelaitteiden suunnitteluun sekä palamiseen ja päästöjen hallintaan. Opit myös voimalaitoksen pääsäädöistä, automaatiojärjestelmistä, vaara- ja riskianalyyseistä, kattilasuojasta, TLJ-proseduurista ja FAT- ja SAT-testauksesta.
Syvennyt talotekniikan prosessien mitoitukseen, rakennusautomaatioon sekä kiinteistöjen energiankäyttöön ja -laskentaan.
Näiden valinnaisten opintojen lisäksi voit hankkia itsellesi monialaista osaamista metsäteollisuudesta, kunnossapidosta sekä kehittämis- ja turvallisuustekniikasta.
Opintosi sisältävät luentoja, laskuharjoituksia, laboratoriotöitä, ryhmätöitä sekä tenttejä. Osan ryhmätöistä teet alan yrityksille projektitöinä. Yritykset osallistuvat koulutukseen myös pitämällä asiantuntijaluentoja ja tarjoamalla tutustumiskäyntejä erilaisiin teknisiin kohteisiin.
Opiskeluusi sisältyy viisi (5) kuukautta kestävä työharjoittelu, jonka voit suorittaa yhdessä tai kahdessa jaksossa.
Opinnäytetyösi laajuus on 15 opintopistettä, ja työ tehdään itsenäisesti alan yrityksille. Opinnäytetyön suorittamiseksi laadit opinnäytetyöraportin, pidät aloitus- ja päätösseminaarin sekä kuuntelet viisi muuta seminaariesitystä.
Opinnäytetyö vastaa noin 410 tuntia työtä. Opinnäytetyön valmistuttua osaat soveltaa hankittuja tietoja ja taitoja energiatekniikan ammattiopintoihin liittyvissä asiantuntijatehtävissä. Kykenet työskentelemään itsenäisesti ja päämäärätietoisesti sekä omaat kriittisyyttä, luovuutta ja kykyä ratkaista ongelmia.
Valmistuttuasi sinulla on valmiudet toimia energia- ja ympäristötekniikkaa soveltavissa tehtävissä prosessien kehittämisessä, tuotekehityksessä sekä asiantuntijatehtävissä. Tyypillisesti tällaisia tehtäviä on prosessi- ja teknologiateollisuuden sekä energiantuotannon, -jakelun ja -myynnin yrityksissä. Koulutus antaa sinulle myös hyvät valmiudet toimia kiinteistöjen tai teollisuuden energiatehokkuuteen liittyvissä kehitystehtävissä, suunnittelu- ja konsulttitoimistoissa sekä tutkimusorganisaatioissa.
Energia- ja ympäristötekniikan koulutuksen suoritettuasi sekä kahden vuoden työkokemuksen jälkeen olet hankkinut teoreettiset valmiudet, jotka vaaditaan painelaitteiden käytönvalvojalta.
Energia- ja ympäristötekniikan AMK-insinöörinä ja työkokemuksesi kartuttua voit hankkia kiinteistöjen energiatodistuksen laatijan sekä energiakatselmoijan pätevyydet.
Ammattikorkeakoulututkinnon suoritettuasi ja vähintään kaksi vuotta työkokemusta kerättyäsi voit hakeutua ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Opintoja voit jatkaa myös hakeutumalla esimerkiksi yliopistojen maisterikoulutuksiin tai vastaaviin tai ammatilliseen opettajankoulutukseen. Ammattikorkeakoulututkinnon jälkeen sinun on luonnollisestikin mahdollista jatkaa myös ulkomaisissa korkeakouluissa Master-tason koulutusohjelmissa. Ammattikorkeakoulu tarjoaa myös täydennyskoulutusmahdollisuuksia erikoistumiskoulutuksissa, avoimessa ammattikorkeakoulussa, verkko-opintoportaalissa (CampusOnline) ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.
Jos suoritat ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon, voit hakeutua yliopistojen tieteellisiin tai taiteellisiin jatko-opintoihin (37 §/558/2009).
Kalle ja Sakari opiskelevat Jamkissa energia- ja ympäristötekniikan insinööreiksi. Videolla Kalle ja Sakari kertovat tarkemmin opinnoistaan.
Lyhyet step-by-step ohjeet opiskelijaksi hakeutumiseen.
Tähän AMK-tutkinto-ohjelmaan voit hakea, jos olet suorittanut lukion oppimäärän, lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon. Myös keväällä valmistuvat voivat hakea.
Hae kevään yhteishaussa 15. - 30.3.2023 klo 15 mennessä osoitteessa opintopolku.fi.
Vaadittavat liitteet tulee liittää hakemuksen ohjeiden mukaisesti opintopolun sähköiselle hakemukselle 6.4.2023 klo 15 mennessä.
Opiskelijat valitaan Jamkin insinööri (AMK) päivätoteutuksiin seuraavasti:
Valintatapa | Opiskelupaikoista | Ensikertalaisten osuus |
---|---|---|
Ylioppilastutkintotodistus |
31% |
90% |
Ammatillinen perustutkinto (1.8.2015 tai sen jälkeen valmistuneet) | 20% | 90% |
Valtakunnallinen AMK-valintakoe | 49% | 70% |
Todistusvalinnat julkaistaan aikaisintaan 19.5. ja viimeistään 29.5.2023.
Mikäli tulet valituksi todistusvalinnan kautta, sinun ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Jos kuitenkin haluat vielä tavoitella mahdollista ylemmän hakutoiveesi opiskelupaikkaa, sinun tulee osallistua valintakokeeseen.
Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeella itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Valtakunnallinen AMK-valintakoe järjestetään 29.5. - 2.6.2023 välisenä aikana. Hakija osallistuu kokeeseen yhtenä päivänä joko aamu- tai iltapäivän kokeeseen.
Tulokset julkaistaan viimeistään 7.7.2023 mennessä. Jamk tiedottaa valituksi tulleilta sähköpostitse.
Tervetuloa Jamkiin!