Projekti

Vihreään siirtymään ratkaisuja tuhkan hyötykäytön ja tuhkalannoituksen lisäämisellä

Rahoitusohjelma

Lyhenne
Heleä
Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Biotalous
Toteutusaika
1.1.2024 - 28.2.2026
Yksikkö
Teknologia
Rahoitusohjelma
Oikeudenmukainen siirtymä (JTF)
Projektin kuvaus
Hanke keskittyy VTT:n koordinoiman Vastuullisella metsänlannoituksella ilmastohyötyjä (2021-2023) -hankkeessa havaittujen ongelmien ratkaisuun. Hankkeessa havaitut ongelmat ovat mm: tuhkan haitalliset aineet, pienistä hajallaan olevista määristä aiheutuvat logistiset
ongelmat, lannoituksen ympäristövaikutukset, tuhkan tuottajien ja metsänomistajien tiedonpuute ja markkinoinnin tehottomuus. Tuhkan käytön etujen takia valtakunnallisena tavoitteena
on kolminkertaistaa tuhkalannoituksen määrä 30 000 hehtaariin vuodessa. Voimakas tuhkalannoitusmäärien lisäys edellyttä Vastuullisella metsänlannoituksella ilmastohyötyjä (2021-2023) -hankkeessa havaittujen ongelmien ratkaisua.

Hankkeen tavoitteena on lisätä pienten ja keskisuurten yritysten (mm. tuhkaa tuottavien energialaitosten, tuhkaa kuljettavien kuljetusyritysten, metsäalan palveluja tuottavien yritysten) ja metsien elinvoimaa tuhkan hyötykäytön ja metsänlannoituksen kehittämisellä

Hankkeen työpaketit ja keskeiset tulokset ovat:
TP 1 Tuhkan saatavuuden ja käyttötapojen selvittämien (Suomen metsäkeskus)
Tulos: Nykyiset tuhkan haasteet saadaan selville. Ja ratkaisuesityksiä niihin. Arviot tuhkan saatavuudesta nyt ja tulevaisuudessa.

TP 2 Tuhkan laadun selvittämien ja parantaminen/rikastaminen (Jyväskylän Yliopiston kiertotalouden osaamiskeskittymä)
Tulos: Esityksiä uusista teknologioista tuhkan laadun parantammiseksi ja hyödyntämisasteen asteen lisäämiseksi

TP 3 Menetelmien, teknologian ja logistiikan kehittäminen yritysten toiminnan tueksi (Jyväskylän ammattikorkeakoulu)
Tulos: Esityksiä pienten tuhkaerien laadun valvonnan, mittausmenetelmien ja logistiikan kehittämiseen yritysten toiminnan tueksi
 
TP 4 Tuhkaan perustuvan liiketoiminnan kehittäminen yritysten toiminnan tueksi (Jyväskylän ammattikorkeakoulu)
Tulos: Uusien liiketoimintamahdollisuuksien kehittäminen yritysten toiminnan tueksi

TP 5 Metsänomistajien ja metsäammattilaisten aktivointi ja tuhkan käytön lisääminen suometsien metsänlannoituksessa (Suomen metsäkeskus)
Tulos: Tuhkalannoitusmäärä lisääntyy hankkeen toteutusaikana huomattavasti ja kolminkertaistuu 10 vuoden aikana

TP 6 Projektin viestintä, koulutusmateriaalit ja hallinto (Jyväskylän ammattikorkeakoulu) Tulos: Osaaminen ja tietoisuus tuhkasta lisääntyy. Hanke saavuttaa sille asetetut tavoitteet.

Projektin kohderyhmänä ovat etenkin keskisuomalaiset pienet ja keskisuuret tuhkaa tuottavat lämpölaitokset, tuhkaa raaka-aineena käyttävät lannoiteteollisuus, lannoituspalveluja tuottavat yritykset/aloittavat yritykset, koneita ja laitteita valmistavat yritykset, kuljetusala, tuhkan puhdistusta suunnittelevat aloittelevat yritykset, metsänomistajat ja metsäammattilaiset.

Hankkeen toteuttavat Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylän Yliopiston kiertotalouden osaamiskeskittymä ja Suomen metsäkeskus.

Hanke tukee Keski-Suomen siirtymäsuunnitelman, Keski-Suomen strategian, Hiilineutraali Keski-Suomen ja Keski-Suomen metsäohjelman tavoitteiden toteuttamista. Tuhkan hyötykäytön lisääminen suometsien tuhkalannoitteena edistää kiertotaloutta, hillitsee ilmastonmuutosta, auttaa tulevaisuuden metsäteollisuuden raaka-ainehuoltoa ja edistää metsäalan pk-yrittäjyyttä.
Osana Täsmäsuo -kokonaisuutta hankkeen tavoitteena on uudistaa suometsien hoitoa ja nostaa Keski-Suomen profiilia metsäalan TKI-osaajana.

Lisätietoja
Leena Turunen
etunimi.sukunimi ( at ) jamk.fi

Projektin tulokset

Työpakettien tavoiteet, tuotokset ja kytkeytyminen indikaattoreihin

TP 1 Tuhkan saatavuuden ja käyttötapojen selvittämien (Suomen metsäkeskus)
Työpaketin tavoitteena on saada entistä suurempi osuus keskisuomalaisista voimalaitostuhkista ohjautumaan turvemaametsien tuhkalannoituksiin sekä selvittää ja osoittaa käytössä
olevat ja käytön piiriin saatavissa olevat tuhkalähteet. Hankkeen tavoitteena on luoda työpaikka/työpaikkoja tuhkan levitysliiketoimintaan mahdollisesti jo hankeaikana lisääntyvän tuhkanlevitystoiminnan myötä. Tuotoksena on mm. raportti tuhkaatuottavien laitosten haasteista ja ratkaisuesityksiä niihin sekä arviot tulevaisuuden tuhkamääristä.

TP 2 Tuhkan laadun selvittämien ja parantaminen/rikastaminen (Jyväskylän Yliopiston kiertotalouden osaamiskeskittymä)
Tuotoksena esitys menetelmistä, joilla eri pisteistä syntyvän tuhkan laatu voidaan todeta ja monitoroida, ja menetelmistä, joilla tuhkan laatua voidaan muokata keskeisten käyttökohteiden tarpeiden mukaiseksi. 

TP 3 Menetelmien, teknologian ja logistiikan kehittäminen yritysten toiminnan tueksi (Jyväskylän ammattikorkeakoulu)
Tuotoksena on esitys logistisista ja teknisistä ratkaisuista, joiden avulla pääosa maakunnan tuhkan syntypisteistä voidaan liittää tuhkan hyötykäytön piiriin. 

TP 4 Tuhkaan perustuvan liiketoiminnan kehittäminen yritysten toiminnan tueksi (Jyväskylän ammattikorkeakoulu)
Työpaketin tuotoksena on mm. tuhkaliiketoiminnan mallintaminen, jonka avulla selvitetään uuden liiketoiminnan toimintamahdollisuudet etenkin pohjoisessa Keski-Suomessa.
Mallintaminen auttaa tunnistamaan liiketoiminnan kannalta kustannustehokkaimmat sekä kestävimmät ratkaisut ja mahdollisuudet. 

TP 5 Metsänomistajien ja metsäammattilaisten aktivointi ja tuhkan käytön lisääminen suometsien metsänlannoituksessa (Suomen metsäkeskus)
Tavoitteena on metsänomistajien ja metsäammattilaisten tietämyksen ja osaamisen nousu niin, että tuhkalannoituspinta-ala lisääntyy huomattavsti jo hankkeen totutusaikana ja kolminkertaistuu vuoden 2021 tasoon (noin 600 ha/a) verrattuna tulevan 10 vuoden aikan. Hankkeen tavoite on luoda työpaikka/työpaikkoja puunkorjuuseen, logistiikkaan
ja jalostukseen kasvaneiden puuvirtojen tuloksena mahdollisesti jo hankeaikana lisääntyvien puunkorjuumahdollisuuksien myötä . Tuotoksena on mm. koulutustilaisuuksia, viestintämateriaaleja, havaintokohteita. 

TP 6 Projektin viestintä, koulutusmateriaalit ja hallinto (Jyväskylän ammattikorkeakoulu) Tuotoksena on tuhkaan ja tuhkalannoitukseen liittyvän tiedon ja osaamisen lisääminen koko ketjussa niin, että hankkeen tavoitteet saavutetaan. Viestinnän osalta tuotoksena on
viestinämateriaaleja (mediaartikkeleita, someviestintää, podcasteja, julkaisuja). Hallinnon osalta tuotoksena on mm. ohjausryhmän yms kokouksia, kehittämisesityksiä jatkoon ja loppuraportti.

Hankkeen työpaketit ovat sidoksissa toisiinsa ja hankkeen toteutus edellyyttää osatoteuttajien tiivistä yhteistyötä. Tuotoksena on siis myös tuhkaan ja tuhkalannoitukseen liittyvän ammattilaisten verkoston alku Keski-Suomessa.