Projekti
Sote-alan ammattilaisen jatkuvan oppimisen tiekartta
Rahoitusohjelma
Lyhenne
Projektityyppi
Vahvuusala
Toteutusaika
1.9.2019 - 31.12.2021
Yksikkö
Rahoitusohjelma
Euroopan sosiaalirahasto (ESR)
Projektin kotisivu
Projektin kotisivu 2
Projektin kuvaus
Hankkeen päätavoitteena on edistää sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten työelämän muutosten edellyttämän osaamisen päivittämistä ja uudistamista jatkuvan oppimisen tiekartan avulla.
Hankkeessa kehitettävä sote-alan ammattilaisille työelämälähtöinen kansallinen, joustava ja kustannustehokas jatkuvan oppimisen tiekartta ohjaa työelämässä jo toimivien ammattilaisten osaamisen arvioinnin ja sen pohjalta kohdennetun koulutustarjonnan yhteensovittamisen. Tiekartta sisältää
1) sote-alan yhteisen eli geneerisen osaamisen arvioinnin
2) niihin vastaavan korkeakoulujen opintojen tarjonnan yhteisellä oppimisalustalla (DigiCampus)
3) työelämän osaamistarpeeseen perustuvan sote-alan erikoistumiskoulutusten kehittämisen mallin sisältäen suunnittelun, joustavan toteutuksen ja arvioinnin kuvauksen korkeakoulun ja työelämän yhteistyönä.
Hankkeen osatavoitteina ovat:
- Määrittää sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille yhteisten osaamisten sisältökuvaukset. Luoda sote-alan yhteisen osaamisen arviointimenetelmiä yksilön ja työtyhteisön osaamisen arviointiin.
- Koota jo olemassa oelvasta sosiaali- ja terveysalan verkko-opintotarjonnasta ne opinnot, jotka vastaavat sote-alan ammttilaisten yhteisiin osaamisiin valtakunnalliselle digialustalle.
- Suunnitella ja pilotoida asiakas- ja palveluohjausosaamisen monialainen koulutuskokonaisuus huomioiden osaamistarpeet.
- Muodostaa sote-alan yhteisen osaamisen arvioinnin ja kootun korkeakoulujen OpenSoteStudies verkko-opintotarjonnasta sähköinen sote-ammattilaisten jatkuvan oppimisen tiekartta.
- Kehittää työelämälähtöinen sote-alan ammatillisten erikoistumiskoulutusten ketterän kehittämisen malli, jossa tunnistetaan työelämän osaamisen vajeet ja vastataan niihin.
Hanke etenee kuuden työpaketin kautta. JAMKin asiantuntijat ovat mukana työpaketissa 2 ja 3.
- Työpaketti 1 kehittää arviointimenetelmän sote-alan yhteisiin osaamisiin.
- Työpaketti 2 kartoittaa ja arvioi olemassa olevan korkeakoulujen yhteisen sote-osaamisen verkko-opintotarjonnan suhteessa aiempien hankkeiden tuottamaan osaamiseen ja kokoaa opinnot NQF osaamisen tasoille 6 ja 7.
- Työpaketti 3 määrittää asiakkaan palvelutarpeiden edellyttämät osaamiset, kartoittaa osaamisvajeet sekä suunnittelee täydennyskoulutuksen asiakas- ja palveluohjausosaamisen verkko-opintokokonaisuuden tasoille 6 ja 7 sekä pilotoi opintokokonaisuuden täydennyskoulutustarpeisiin.
- Työpaketti 4 vie yhteisiin sote-osaamisiin vastaavan verkko-opintotarjonnan opintopolkuun ja huolehtii tarjonnasta DigiCampus hankkeen kehittämässä oppimisympäristössä.
- Työpaketti 5 Arvioi sote-alan jo toteutuneiden erikoistumuskoulutusten suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin hyvät käytänteet ja työelämälähtöiset kehittämistarpeet sekä mallintaa erikoistumiskoulutuskonseptin.
- Työpaketti 6 laatii sähköisen sote-ammattilaisen jatkuvan oppimisen tiekartan.
Lisätietoja:
- Projektikoordinaattori Jaana Ritsilä, TtM, toimintaterapian lehtori, tutkintovastaava
- sähköposti: jaana.ritsila at jamk.fi p. 0400 989 456
Asiantuntijat:
- Tiina Kuukkanen, TtT, fysioterapian lehtori
- Anu Pelkonen, Kuntoutuksen ohjaaja (YAMK), lehtori