Projekti

OsaavaPK - Tuottavuutta pk-yritysten rekrytointia, osaamista ja uudistumiskyvykkyyttä kehittämällä

Rahoitusohjelma

Lyhenne
OsaavaPK
Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Muu ala
Toteutusaika
1.3.2017 - 31.12.2019
Yksikkö
Liiketoimintayksikkö
Rahoitusohjelma
Euroopan sosiaalirahasto (ESR)
Projektin kuvaus
Tavoitteena on tuottaa käytännön ratkaisuja siihen, kuinka pk-yritykset voivat hyödyntää uusia ja tuottavampia rekrytointikäytäntöjä sekä osaamisen ja oppimisen kehittämisen malleja. Nämä ratkaisut kehittävät yrityksen tuloksellisuutta, tuottavuutta ja hyvinvointia. Käytännön ratkaisuja tavoitteen saavuttamiseksi kehitetään 55 kohderyhmään kuuluvassa pilottiyrityksessä. Avaintoimenpiteitä ovat yrityskohtaiset alkukartoitukset ja niiden pohjalta toteutettavat ryhmäkohtaiset kehittämistyöpajat: rekrytoinnin väylät ja välineet, urakehitys ja osaamisen kehittäminen sekä uudistumiskyvykkyys. Lisäksi toteutetaan yritysklinikoita, joiden tarkoituksena on varmistaa ryhmäkohtaisten kehittämistyöpajojen sisältöjen vieminen yritysten arkeen. 

Hankkeen tuloksena mikro- ja pk-yritysten rekrytointivalmiudet sekä oppimis- ja uudistumiskyvykkyys paranevat. Tämä luo yrityksiin kasvun mahdollisuuksia sekä yritykset oppivat tunnistamaan tulevaisuuden osaamistarpeita ja toimimaan ketterästi niitä ennakoiden. Lisäksi yritykset saavat käyttöönsä uusia rekrytointiin ja työnantajakuvaan liittyviä toimintamalleja. 

Toteutusaika 1.3.2017-31.12.2019 yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Työterveyslaitoksen ja LUT- yliopiston sekä mikro- ja pk-yritysten kanssa. 

Lisätietoja: Projektipäällikkö Henna-Riikka Markkio, [email protected], puh. 040 662 3244

Muokattu 15.1.2020.

Projektin tulokset

Valtakunnallisen OsaavaPK-hankkeen alkuperäisenä tavoitteena oli tuottaa käytännön ratkaisuja siihen, kuinka pk-yritykset voivat hyödyntää uusia ja tuottavampia rekrytointikäytäntöjä sekä osaamisen ja oppimisen kehittämisen malleja. Näillä ratkaisuilla oli tarkoitus parantaa yritysten tuloksellisuutta, tuottavuutta ja hyvinvointia. Hyvin pian hankkeen käynnistyttyä huomattiin, ettei pk-yrityksissä ollut tarvetta rekrytointikäytäntöjen kehittämiseen, vaan ennemminkin uudistumiskyvyn edistämiseen.

Käytännön ratkaisuja tavoitteen saavuttamiseksi kehitettiin 49 kohderyhmään kuuluvassa pilottiyrityksessä. Avaintoimenpiteitä olivat yrityskohtaiset alkukartoitukset ja niiden pohjalta toteutetut valmennusohjelmat, jotka sisälsivät yritysryhmäkohtaisia työpajoja ja yrityskohtaisia johdon sparrauksia. Työpajojen teemat olivat:

1. Johtajuus ja uudistumiskyky
2. Henkilöstön osallistuminen uudistumiseen
3. Yrityksen uudistaminen sidosryhmien kanssa
4. Uudistumiskyvyn kehittämissuunnitelma.

Sparrausten sisällöt suunniteltiin räätälöiden yritysten omien kehittymistavoitteiden ympärille. Valmennusohjelman lopuksi yrityksille tehtiin vielä loppukyselyt. Alku- ja loppukyselyt olivat kysymyksiltään samat, jolloin niiden tuloksista saatiin yhteismitallista tietoa yritysten kehittymisestä tiettyjen teemojen osalta.

OsaavaPK:n tuotoksena julkaistiin Onnistutaan yhdessä - kohti yrityksen uudistumiskykyä -työkirja suomen- ja englanninkielisenä. Työkirjassa esiteltiin muun muassa hankkeessa kehitetty uudistumiskyvykkyyden arviointimalli sekä niitä työkaluja, joita yritysten kanssa käytetiin valmennusohjelmassa. Työkirjan lisäksi hankkeessa tuotettiin 9 videota, joissa yrittäjät ja hankkeen asiantuntijat kertovat, miten OsaavaPK:n valmennusohjelmaan osallistuminen on edistänyt yritysten toimintaa. Hankkeen asiantuntijat julkaisivat myös runsaasti blogi- ja lehtiartikkeleita sekä kokeilumielessä yhden podcastin. Hankkeen tuotokset ovat koottu OsaavaPK:n nettisivuille: www.jamk.fi/osaavapk.

OsaavaPK oli mukana kolmessa valtakunnallisessa tapahtumassa esittelemässä toimintaa ja tuloksia. Tallinnaan suuntautuneella Yrittäjäristeilyllä kesällä 2019 OsaavaPK:n asianatuntijat järjestivät yrittäjille työpajoja, joissa osallistujat pääsivät kokeilemaan yhdessä hankkeessa käytettyjä työkaluja -ja menetelmiä. Yrittäjänpäivänä 5.9.2019 OsaavaPK oli mukana SYKE-työelämätapahtumassa Mikkelissä ja lokakuun lopulla 2019 KasvuOpen Karnevaalissa Jyväskylässä. Näiden lisäksi OsaavaPK näkyi alueellisissa yrittäjille suunnatuissa tilaisuuksissa.

Hankkeen tuloksena valmiudet suunnitella ja toteuttaa omaa työtä koskevia parannuksia kehittyivät valmennusohjelmaan osallistuneissa yrityksissä. Toimintatapojen uudistamisen koettiin menneen parempaan suuntaan sekä keskustelevuuden ja avoimuuden lisääntyneen valmennusohjelman myötä. Näillä kaikilla on positiivinen vaikutus tuottavuuteen ja työhyvinvointiin, mikä luo yrityksille kasvun mahdollisuuksia. Yrityksissä opittiin myös tunnistamaan tulevaisuuden osaamistarpeita ja toimimaan ketterästi niitä ennakoiden. Lisäksi yritykset saivat käyttöönsä uusia työkaluja ja toimintamalleja.

OsaavaPK-hanke toteutettiin 1.3.2017-31.12.2019 välisenä aikana yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Työterveyslaitoksen ja LUT- yliopiston sekä mikro- ja pk-yritysten kanssa. Hanketta rahoitti toteuttajien lisäksi Hämeen ELY/ESR.

15.1.2020 Projektipäällikkö Henna-Riikka Markkio, [email protected], puh. 040 662 3244