Projekti
Luonnon monimuotoisuus elinvoiman lähteenä
Rahoitusohjelma
Lyhenne
Projektityyppi
Vahvuusala
Toteutusaika
1.4.2025 - 30.9.2026
Rahoitusohjelma
Euroopan maaseuturahasto 2023-2027
YK:n kestävän kehityksen tavoitteet



Projektin kuvaus
Lisäämme Keski-Suomen maaseutukuntien asukkaiden tietämystä lähiluonnon monimuotoisuudesta ja luonnon kulttuuripalveluista.
Monimuotoinen luonto takaa ihmisen aineellisen, henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin, ja luonnon ekosysteemipalvelut ovat kaiken elämän perusta. Luonnon ekosysteemipalveluiden kulttuuripalveluilla tarkoitetaan luonnosta saatavia aineettomia hyötyjä, kuten ulkoilua, virkistystä, tiedettä, maisemia ja paikalliskulttuuria.
Taajamien asukkaiden, kansalaisaktiivien ja yrittäjien on mahdollisuuksia omilla toimillaan edistää luonnon monimuotoisuutta ja turvata luonnon kulttuuripalveluita. Jamkin lähiLUMO-tiedonvälityshankkeen tavoitteena on lisätä keskisuomalaisissa maaseutukunnissa tietämystä lähiluonnon monimuotoisuudesta ja luonnon ekosysteemipalveluiden kulttuuripalveluista. Asukkaiden lisäksi hyödynsaajia ovat kunnat, päättäjät ja virkamiehet, järjestötoimijat, maaseudun yrittäjät sekä keskisuomalaiset matkailutoimijat. Toiminta-alueena on koko Keski-Suomi.
1. Tietämys. Kuntakohtaisina toimenpiteinä on tiedonvälitystoiminta, yleisesti luonto- ja ilmastotietoa ja erityisesti paikallisten luonnon kulttuuripalveluiden tunnistamista.
2. Osaaminen. Kuntakohtaisilla luontoretkillä tutustutaan taajamien lähiluontoon käytännössä, havainnoidaan luonnon monimuotoisuutta ja luonnon kulttuuripalveluita. Kuntalaiset keräävät luontotietoa digitaalisin lajintunnistussovelluksin ja dokumentoitua luontotietoa sekä oivalluksia käytetään lähiluonnon monimuotoisuutta sekä luonnon kulttuuripalveluita turvaavien ideoiden tukena.
3. Sosiaaliset innovaatiot. Tapahtumiin osallistuvien asukkaiden tietämys ja osaaminen luonto- ja ilmastoasioista syvenee. Lähiluonnon monimuotoisuutta todennetaan kansalaistieteen keinoin, kuntalaisten havaintojen tukena oleva tutkittu tieto on vahva perustelu luontopositiivisille kuntalaisaloitteille. Tavoitteena on lisätä myös asukkaiden elinympäristön viihtyisyyttä. Kunnat saavat luonnon kulttuuripalveluihin ja luontopositiivisuuteen liittyviä uusia ideoita ja elinvoimaa lisääviä kuntalaisaloitteita.
4. Viestintä on monikanavaista ja tavoittelemme mahdollisimman monia ihmisiä luonto- ja ilmastotiedolla. Paikallisuus ja omakohtaiset havainnot tukevat viestintää. Yhteistyö paikallislehtien kanssa lisää aktiivisuutta kunnissa, tapahtumat tukevat osallisuutta ja uuden oppimista ja lajintunnistussovellukset lisäävät yhteisöllisyyttä.
Projektipäällikkö
Janne Laitinen
HYVI/Likes
Projektikoordinaattori
Tiina Kivioja
HYVI/Terveysinstituutti
Projektin tulokset
Lisäämme Keski-Suomen maaseutukuntien asukkaiden tietämystä lähiluonnon monimuotoisuudesta ja luonnon kulttuuripalveluista.