Projekti
Keski-Suomen e-urheilun osaamiskeskittymä
Rahoitusohjelma
Lyhenne
Projektityyppi
Vahvuusala
Toteutusaika
1.2.2023 - 30.4.2025
Yksikkö
Rahoitusohjelma
Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) 2021-2027
YK:n kestävän kehityksen tavoitteet

Projektin kuvaus
Keski-Suomella on potentiaalia olla paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnettu e-urheilun maakunta. Alueellinen e-urheilun kehittäminen vaatii järjestäytynyttä, koordinoitua ja säännöllistä verkostotoimintaa, joka palvelee monipuolisesti ja kattavasti e-urheilualasta kiinnostuneita toimijoita koko maakunnassa. Tähän tarpeeseen vastataan Keski-Suomen e-urheilun osaamiskeskittymä -hankkeella.
Hankkeen päätavoitteena on luoda osaamiskeskittymä, joka kokoaa yhteen avaintoimijat, joiden avulla voidaan kehittää ja lisätä e-urheilualaan liittyvää osaamista, liiketoimintaedellytyksiä ja TKI:tä yhdessä tutkimus- ja oppilaitosten ja elinkeinoelämän kanssa e-urheilualan kasvun vauhdittamiseksi. Hankkeen avulla luodaan Keski-Suomen e-urheilun osaamiskeskittymälle toimintamalli ja periaatteet. Osaamiskeskittymä toimii ja näkyy konkreettisesti verkostotilaisuuksina, tapahtumina sekä avoimena verkkosivustona, jossa on koottuna kaikki Keski-Suomen e-urheilutoimijat sekä kuvaukset heidän toiminnastansa ja palveluista. Suuntaa sivulle coesports.gg.
Tarkennettuna osaamiskeskittymä;
- lisää Keski-Suomen e-urheiluosaamista ja tietoa toimialasta sekä elinkeinoelämän ja tutkimus- ja oppilaitosten yhteistyötä ja TKI-toimintaa
- parantaa e-urheiluun liittyviä liiketoimintaedellytyksiä sekä elinkeinoelämän kanssa tehtävää yhteistyötä toimialan kasvun vauhdittamiseksi
- aktivoi e-urheilualan toimijoita ja siitä kiinnostuneita verkostotilaisuuksien, tapahtumien, verkkosivuston ja näkyvyyden avulla sekä ennen kaikkea
- turvaa keskisuomalaisen e-urheilun osaamisen ja liiketoiminnan kehittymisen sekä alan keskeisten toimijoiden toimintaedellytykset maakunnassa.
Hanketta toteutetaan kolmen työpaketin avulla:
TP1 E-urheiluosaamisen vahvistaminen Keski-Suomessa
TP 2 Keski-Suomen e-urheilun kokeiluympäristöistä vetovoimatekijä
TP 3 Keski-Suomen alueen e-urheiluun liittyvän elinkeinoelämän ja tutkimuksen yhteistyön edistäminen ja tiedon lisääminen
Osaamiskeskittymän pitkän aikavälin tavoitteena on se, että Keski-Suomi on tulevaisuudessa osaavin ja vetovoimaisin e-urheilun innovaatio- ja kokeiluympäristö sisältäen esimerkiksi e-urheilun tutkimus- ja yrityskentän yhteiset uudet rohkeat kokeilut, eri toimijoiden osaamisen jatkuvan kehittymisen, uusien liiketoiminta-, investointi- ja rahoitusmahdollisuuksien ennakoivan tunnistamisen sekä täysin uusien työpaikkojen ja innovatiivisten tuotteiden luomisen.
Hanke toteuttaa Keski-Suomen älykkään erikoistumisen strategian ja kasvun kärkien painopisteitä, erityisesti tavoitetta edistyneestä digitaalisesta osaamisesta sekä maakunnan vahvasta liikunta- ja urheiluprofiilista.
Hanketta toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulu (päätoteuttaja), Jyväskylän yliopiston Kauppakorkeakoulu ja Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia ja Huippu-urheilun instituutti KIHU 1.2.2023-30.4.2025 yhteistyössä Keski-Suomen e-urheiluun linkittyvien ja keskittyneiden TKI-toimijoiden sekä alueella toimivien pk-yritysten kanssa.
Lisätietoja:
Tuomas Rauhansalo
Projektipäällikkö
tuomas.rauhansalo(at)jamk.fi
+358 50 597 5473
Rahoitusohjelma: Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)
Rahoittava viranomainen: Keski-Suomen liitto
Jamk - kokonaisrahoitus yhteensä: 239 492€, josta EAKR-rahoitus 191 593€.
Projektin tulokset
Hankkeen keskeisimmät toimenpiteet ovat olleet monipuolisia ja kattavia. Toimenpiteet ovat sisältyneet kolmen työpaketin sisään.
Työpaketti 1: E-URHEILUOSAAMISEN VAHVISTAMINEN KESKI-SUOMESSA
T1.1 E-urheilun osaamiskeskittymän luominen (vastuullinen: Jamk)
Ensimmäisenä toimenpiteenä oli e-urheilun osaamiskeskittymän luominen, jossa kartoitettiin ja rekrytoitiin Keski-Suomen alueen kohdeyrityksiä ja muita sidosryhmiä mukaan hankkeen toimintaan. Hankesuunnitelman mukaisesti tavoitteena oli toimia ja aktivoida kohderyhmiä koko Keski-Suomen alueella ja tässä onnistuttiin erinomaisesti. Suunnitelmassa lueteltuihin kunta-alueisiin tuli muutamia muutoksia hankkeen aikana aktiivisuudesta ja yhteistyökiinnostuksesta johtuen. Hankkeen toimenpiteitä suoritettiin seuraavissa kunnissa/kaupungeissa: Jyväskylä, Karstula, Laukaa, Saarijärvi, Viitasaari, Pihtipudas, Äänekoski, Joutsa sekä Jämsä. Hankkeen toimintavuosien aikana rekrytoitiin mukaan yhteensä 31 sitoutunutta ja aktiivista yritystä (tarkentuu vielä kevätkaudelta 2025), joiden kanssa tehtiin onnistuneita kokeiluita, tutkimusavauksia sekä edistettiin yhteistyötä e-urheilun ja pelaamisen ilmiöiden parissa. Lisäksi osaamiskeskittymän tutkimus- ja oppilaitokset eli koordinaattorit kokoontuivat säännöllisesti edistääkseen verkoston toimintaa ja konkreettisia aktiviteetteja kohderyhmille.
T1.2 E-urheilun elinkeinoelämään linkittyvä urheilijapolku ja osaamisen kehittäminen (vastuullinen: Gradia)
Hankkeen toinen keskeinen toimenpide oli e-urheilun elinkeinoelämään linkittyvän urheilijapolun ja osaamisen kehittäminen. Hankkeessa kehitettiin elinkeinoelämän väliseen yhteistyöhön soveltuva kokeilualusta, www.coesports.gg-sivusto, jonka kautta otettiin, ja otetaan jatkossakin, vastaan yritysten toimeksiantoja e-urheiluun liittyen. Sivuston kautta osallistetaan ja liitetään tutkimus- ja oppilaitosten osaamista yritysten tarpeisiin muun muassa tapahtumat, palvelumuotoilu, uusien osaajien rekrytointi ja tutkimus. Coesports.gg -sivusto on toiminut myös hankkeessa tehtyjen kokeilujen, yritysyhteistöiden sekä uusien tutkimus- ja koulutusavausten vaikuttavana viestintäkanavana, joka palvelee valtakunnallisesti e-urheiluun liittyvän tiedon ja ymmärryksen lisäämisessä. Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia mallinsi e-urheilussa toimimisen tutkinnonosan, joka tarjoaa lähitulevaisuudessa eväitä alueella uuden osaamisen luomiseksi sekä yritysyhteistöiden edistämiseksi oppilaitoksen kanssa. Hankkeen aikana tehtiin runsaasti yhteistyöavauksia liittyen tutkimukseen sekä uusien tuotteiden, tapahtumien tai palveluiden kehittämiseen. Tämä toimenpide on edistänyt oppilaitosten ja elinkeinoelämän välistä yhteistyötä merkittävästi Keski-Suomen alueella.
Työpaketti 2: KESKI-SUOMEN E-URHEILUN KOKEILUYMPÄRISTÖISTÄ VETOVOIMATEKIJÄT
2.1 E-urheilun testaus- ja asiantuntijakonseptin mallintaminen (vastuullinen: KIHU)
Tuloksena e-urheilun testaus- ja harjoittelutilan mallinnus, johon pääsee tutustumaan täältä.
T2.2 E-urheilun tapahtumaympäristöjen pilotointi (vastuullinen: kukin hanketoteuttaja)
Hanke osallistui aktiivisesti erilaisiin alueellisiin ja valtakunnallisiin tapahtumiin, joissa edistettiin hankkeen näkyvyyttä ja verkostotyötä. Hankkeen aikana järjestettiin tai oltiin osallisena yhteensä yli 25 tapahtumassa. Hankkeessa itsejärjestettyihin tilaisuuksiin ja tapahtumiin osallistui lähes 300 kävijää sekä yritysedustajaa. Hankkeen myötävaikutuksella alueelle syntyi kolme uutta yleisötapahtumakonseptia; Kankaan kisakatsomo (CS2-peli), Rally of the Kankaan Sauna ja Esport Nexus Jyväskylä -tapahtuma. Myös isommat peli- ja e-urheilutapahtumat, kuten Elisa Masters Espoo ja Assembly-tapahtumat ovat olleet luontevia paikkoja edistää hankkeen näkyvyyttä ja sitouttaa yrityksiä sekä muita sidosryhmiä mukaan hankkeeseen. Tapahtumissa markkinoitiin Keski-Suomen e-urheilun osaamiskeskittymää ja kerättiin tietoa isomman e-urheilutapahtuman mahdollisuuksista ja mielikuvista Keski-Suomessa, sekä verkostoiduttiin alan toimijoiden kanssa.
Työpaketti 3: KESKI-SUOMEN E-URHEILUUN LIITTYVÄN ELINKEINOELÄMÄN JA TUTKIMUKSEN YHTEISTYÖN KEHITTÄMINEN JA TIEDON LISÄÄMINEN
T3.1 Osaamiskeskittymän verkostotilaisuudet elinkeinoelämän ja tutkimuksen yhteistyön kehittämiseksi (vastuullinen: Jamk)
Osaamiskeskittymälle luotiin verkostotilaisuuksien käytäntö, sekä vuonna 2024 lanseerattiin AfterWorkit. Verkostotilaisuuksien tavoitteena oli, että verkosto kokoontuu yhteen ja tutustuu alueella toimiviin yrityksiin sekä lisätään ymmärrystä palveluista, tapahtumista ja e-urheilun mahdollisuuksista. Tilaisuuksien kautta on edistetty elinkeinoelämän ja tutkimus- ja oppilaitosten välistä yhteistyötä, TKI-avauksia ja osaamisen jakamista. Hankkeen aikana järjestettiin yhteensä 6 verkostotilaisuutta, sekä tämän lisäksi toteutettiin yksittäisiä yritysvierailuja sekä yhteistyöhön tähtääviä kartoituskäyntejä hanketoimijoiden toimesta. Osaamiskeskittymän verkostotoiminnasta ja mallinnuksesta on tuotettu loppujulkaisu, joka löytyy täältä.
T3.2 E-urheilutapahtumien impaktiselvitys (vastuullinen: Jamk)
Hankkeessa tuotettiin Assembly Winter '25 -tapahtumalle impaktiselvitys, jonka tuloksia hyödynnetään tulevaisuuden tapahtumien kehittämiseksi. Toteutettu impaktiselvitys mahdollistaa myös soveltuvuus -raportin tekemisen Jyväskylän ja Keski-Suomen alueelle vastaavanlaisten isojen peli- ja e-urheilutapahtumien näkökulmasta.
T3.3 E-urheilutoimijoiden liiketoimintaedellytysten kehittäminen (vastuullinen: JYU)
Tulossa
T3.4E-urheiluun liittyvän TKI-toiminnan ja palveluliiketoiminnan edistäminen (vastuullinen: JYU)
Tulossa
Kokonaisuutena ryhmähankkeen toteutumisesta
Hankkeen tavoitteet ovat saavutettu erinomaisesti. Alueellinen e-urheiluosaaminen ja tieto toimialasta ovat lisääntyneet merkittävästi, ja elinkeinoelämän ja tutkimus- ja oppilaitosten yhteistyö on vahvistunut. Liiketoimintaedellytykset ovat parantuneet, ja elinkeinoelämän kanssa tehtävä yhteistyö on edistänyt e-urheilualan kasvua. E-urheilualan toimijat, sekä alasta kiinnostuneet ovat aktivoituneet verkostotilaisuuksien, tapahtumien ja verkkosivuston avulla. Lisäksi uuden osaamisen ja liiketoiminnan kehittyminen sekä alan keskeisten toimijoiden toimintaedellytykset ovat turvattu maakunnassa, kun hankkeessa luotua aktiivista yhteistoimintaa jatketaan myös rahoituksen päätyttyä.
Päivitetty 28.4.2025