Projekti

Innovative Village - Kekseliäät kylät

Rahoitusohjelma

Lyhenne
IV
Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Muu ala
Toteutusaika
1.2.2012 - 31.12.2014
Yksikkö
Liiketoimintayksikkö
Rahoitusohjelma
Leader
Projektin kuvaus

Innovative Village - Kekseliäät kylät -hanke on etsinyt uusia lähestymistapoja kehittää kylälähtöisiä, innovatiivisia ja kestäviä paikallisia palveluita maaseudulle. Osallistujat ovat vaihtaneet parhaita käytäntöjä työpajoissa ja opintomatkoilla, kartoittaneet palvelutarpeita, pilotoineet ja testanneet palveluideoita sekä jakaneet tuloksia keskenään, asiantuntijoiden ja yleisön kanssa.

Hanke toimii JyväsRiihi ry:n alueella Säynätsalossa, Vesangassa ja Uuraisilla sekä Maaseudun Kehittämisyhdistys Viisari ry:n alueella Pylkönmäellä, Konginkankaalla ja Sumiaisissa.

Hankkeen tuloksena kohdeyhteisöissä toimii uusia, testattuja palveluita. Hankkeen työpajoissa ja opintomatkoilla mukana olleet ihmiset ovat oppineet innovoinnista, palvelujen tuottamisesta ja kansainvälisistä kontakteista jotain uutta, jota voi soveltaa kylän kehittämistyössä myös hankkeen jälkeen. Kohdeyhteisöt ovat elinvoimaisempia, aktiivisempia ja kansainvälisempiä.

Partnerit: Maaseudun Kehittämisyhdistys Viisari ry, JyväsRiihi ry, Jyväskylän Ammattikorkeakoulu, North East Region Rural Development Partnership (NER) Pohjois-Irlannissa ja Tartumaa Arendusselts (TAS) Virossa. Kansainvälisen hankkeen pääpartnerina toimii Viisari ry ja koordinaattorina JAMK. Kansallisen hankkeen hakija ja pääpartneri on JAMK.

Hankkeen kaikkien partnerien yhteinen kirjamuotoinen raportti Innovative Village julkaistaan marraskuussa 2014. 

Yhteyshenkilö Outi Raatikainen
Projektipäällikkö
Innovative Village – Kekseliäät kylät
Puh. 050 4120491
Email outi.raatikainen@jamk.fi
www.jamk.fi/innovative-village

 

Projektin tulokset

Osallistujat rohkaistuivat kokeilemaan uusia toimintatapoja. Hanke avasi erilaisia näkökulmia palveluiden tuottamiseen kylillä.

Hanke toteuttu yli 70 tapahtumaa. Luvussa eivät ole mukana spesifit työryhmät, opiskelijapalaverit, kyläyhdistysten hallitusten kokoukset ym. pienemmät hankkeen tapahtumat. Hanke järjesti 4 kansainvälistä opintomatkaa ulkomaille ja 3 kotimaassa, minkä lisäksi hanke järjesti kaksi kotimaan opintoretkeä.

Kehitetyt/Testatut/Toteutetut palvelut:

Säynätsalo: Säynätsalon löytöretki. Säynätsalo-päivien markkinoinnin kehittäminen. Säynätsalon joulunavaus. Nettisivujen uudistaminen.
Vesanka: Vesangan käsityökerho. Kyläkahvilat. Kylätalon uusi varausjärjestelmä ja nettisivujen uusiminen. FB:n virkistys.
Kangashäkki: Lasten ja nuorten vapaa-ajan toiminta.
Pylkönmäki: Uusi logo ja sen käyttö eri tuotteissa ja kanavissa. Ulukomaan passi. Ent. kunnantalon vaihtoehtokäytöt. Palveluesite ja palvelupuhelin. Frisbeegolf-rata. Kylänraitin komistussuunnitelma.
Sumiainen: Matkailullinen käyntikohde. Retkipaketti bussiryhmille. Sumiaisnäyttely. Valokuvakartta. Tiedottamisen kehittäminen mm. kylän nettisivujen sisällöntuotanto ja Aittatorin FB.
Konginkangas: Sataman kehittäminen. Kesäpäivien ja niiden tiedotuksen kehittäminen. Vanhojen kyläkoululaisten luokkakokous. Konginkankaan 'mainoselokuvat' iPadeillä. Konginkankaan hankepuu.

Hankkeen avulla luotiin turvallinen oppimisympäristö tutustua kansainväliseen yhteistyöhön. Uudet näkemykset opintomatkoilta ja opintovieraiden isännöinti avasivat omaa kylää uusista näkökulmista.