Tutkinto-opiskelija

Säännöt ja periaatteet

Tälle sivulle on koottu tärkeimmät opintojasi tai opiskelijaelämääsi ohjaavat säännöt ja periaatteet. Tutustu niihin.

Tutkintosääntö

Jyväskylän ammattikorkeakoulun tutkintosääntö on opintoasioiden lautakunnan hyväksymä sääntö, jossa säädetään opiskelun ja ohjauksen tärkeimmät periaatteet ja käytännöt. Siinä määritellään muun muassa seuraavia asioita:

  • opiskeluoikeus: opiskelijaksi hyväksyminen, läsnä- ja poissaoloilmoittautuminen, opiskeluoikeusaika, opiskeluoikeuden menettäminen ja palauttaminen
  • opinnot: opintojen ohjaus, opetussuunnitelma, henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS), opintojen suorittaminen, opintojen hyväksilukeminen, arviointikäytänteet, opinnäytetyö ja kypsyysnäyte
  • valmistuminen: tutkintotodistus
  • huumausainetestaus
  • kurinpitomenettely
  • muutoksenhaku ammattikorkeakoulun päätöksiin.

Pedagogiset periaatteet

Jyväskylän ammattikorkeakoulun toimintaa ohjaavat pedagogiset periaatteet tarjoavat kolme yhteisesti tärkeäksi koettua näkökulmaa, joiden viitoittamana toimimme oppivana yhteisönä monialaisissa toimintaympäristöissä.  

Pedagogiset periaatteet linjaavat yhdessä eettisten periaatteiden kanssa Jamkin strategian ja tutkintosäännön mukaiset toimintamme lähtökohdat. Pedagogiset periaatteet ja niiden laadukas toteuttaminen konkretisoituvat muissa ohjaavissa asiakirjoissamme kuten Jamkin laatukäsikirjassa, OPS-perusteissa ja ohjauksen periaatteissa.

Periaatteissa kuvataan, millaista pedagogiikkaa toteutamme Jamkissa opiskelun, oppimisen ohjaamisen ja kehittämistoiminnan mahdollistamiseksi. Periaatteet auttavat priorisoimaan sekä tekemään perusteltuja valintoja ja päätöksiä arjen toimintatavoissa. 

Laadukas pedagogiikka mahdollistaa oppijalähtöiset ja joustavat oppimisprosessit

Pedagogisessa toiminnassamme oppija on aidosti keskiössä, häntä ohjataan ja tuetaan aktiiviseen sekä itseohjautuvaan toimijuuteen. Suunnittelemme ja toteutamme opiskelukykyä edistävää pedagogiikkaa, jossa hyödynnämme liikettä ja liikkumista osana oppimista. 

Rakennamme joustavia ja jatkuvaa oppimista tukevia oppimispolkuja tunnistamalla oppijan aiempaa osaamista ja kokemusta. Valitsemme pedagogisia ratkaisuja, jotka tukevat oppimista, vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyden rakentumista. Suunnittelemme ja tuemme oppijoiden oppimisprosesseja panostaen ohjaavaan palautteeseen ja jatkuvaan arviointiin.  

Rakenteet ja toiminta vahvistavat hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä

Pedagogisen toimintamme keskiössä on kunnioittava kohtaaminen ja välittävä yhdessä tekeminen. Luomme osallisuutta ja hyvinvointia tukevia rakenteita, jotka huomioivat monimuotoisuuden sekä mahdollistavat yhdenvertaisuuden ja saavutettavuuden. 

Mahdollistamme sujuvan oppimisen moninaisissa ympäristöissä hyödyntäen digitaalisia ratkaisuja. Otamme pedagogisessa toiminnassamme huomioon kestävän tulevaisuuden rakentamisen. 

Työelämäläheinen ja tutkimusperustainen pedagogiikka varmistaa tulevaisuuden osaamisen

Ammattikorkeakouluna keskitymme osaavan työvoiman ja alueelliseen työelämän kehittämiseen. Pedagogiikkamme perustuu tutkittuun tietoon, ennakoi tulevaisuuden osaamistarpeita ja painottaa vahvaa työelämäläheisyyttä. Toimimme aktiivisessa vuorovaikutuksessa työelämäkumppaneiden kanssa ja hyödynnämme moninaisia kansallisia ja kansainvälisiä verkostojamme. 

Eettiset periaatteet

Eettinen osaaminen on nostettu ammattikorkeakoulun opiskelijoiden yhteiseksi osaamisalueeksi. Jamkin eettisissä periaatteissa kuvataan mm. opiskelijan ja henkilökunnan toiminnan eettiset periaatteet, miten hyvää tieteellistä käytäntöä ja tutkimusetiikkaa edistetään eri toiminnoissa sekä menettelytavat, jos opiskelijan tai henkilöstön epäillään syyllistyneen vilppiin tai piittaamattomuuteen (mm. plagiointi, lunttaus). Jyväskylän ammattikorkeakoulun eettinen toimikunta edistää eettisten periaatteiden toteutumista ammattikorkeakoulun toiminnassa.

Ohjauksen periaatteet

Jyväskylän ammattikorkeakoulusta saatava ohjaus tukee opiskelijaa tutkinnon suorittamisessa, työllistymisessä ja elinikäisten urataitojen kehittymisessä. Ohjauksen periaatteita noudatetaan kaikissa Jamkin yksiköissä ja koulutuksissa, ja ne koskevat kaikkia opiskelijoita ja koko henkilöstöä.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Opiskelijakunta JAMKO auttaa yhdenvertaisuuteen, tasa-arvoon ja eettisiin periaatteisiin liittyvissä ongelmissa ja varmistaa, että opiskelijoita kohdellaan yhdenvertaisesti. Jos koet tulleesi kohdelluksi epätasa-arvoisesti, kannattaa asia ottaa ensin reilusti esille asianosaisen kanssa. Yhdenvertaisuuteen ja esteettömyyteen liittyvissä kysymyksissä tukenasi on JAMKOn edunvalvontatiimin sosiaalipoliittinen vastaava.

JAMKOn sosiaalipoliittinen vastaava: sopo(a)jamko.fi

Turvallisemman tilan periaatteet

Jamkin turvallisemman tilan periaatteiden tavoitteena on mahdollistaa yhteisön jäsenten osallistuminen ja yhdessä tekeminen osallistujien taustoista riippumatta kaikessa Jamkin toiminnassa. 

Digipedagogiset laatukriteerit

Jamkin digipedagogiset laatukriteerit määrittelevät verkko-opetuksen toimintaperiaatteita ja laatua.

ECTS ja opiskelijan työmäärä

ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System) on eurooppalainen opintosuoritusten ja arvosanojen siirto- ja kertymisjärjestelmä.

Taustalla on ollut tavoite luoda yhtenäinen eurooppalainen korkeakoulutusalue. ECTS:n on tarkoitus mm. lisätä eurooppalaisen korkeakoulutuksen kilpailukykyä ja vetovoimaa muihin maanosiin verrattuna sekä helpottaa eri korkeakoulujen opinto-ohjelmien vertaamista ja vaihto-opiskelua. ECTS:n lähtökohtana on opiskelijan työmäärä, joka tarvitaan tutkinto-ohjelman osaamistavoitteiden saavuttamiseen.

Opiskelijan työmäärä

Kokoaikaisen opiskelijan lukuvuoden kokonaiskuormitus on 1600 tuntia, joka vastaa 60 opintopistettä. 40 viikolle jaettuna se vastaa 40-tuntisia työviikkoja. Vastaavasti lukukauden kokonaiskuormittavuus on 800 tuntia opiskelijan työtä (30 opintopistettä). Yksi opintopiste vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Tämä voi koostua lähi- tai verkko-opiskelusta, ryhmätöistä, itsenäisestä työskentelystä, tenttiin valmistautumisesta, tentistä, jne.