uutinen 4.11.2019

Uuden AMK-valintakokeen toteutus onnistui erinomaisesti

Ammattikorkeakoulujen uusi yhteinen AMK-valintakoe järjestettiin ensimmäisen kerran 29.10.-1.11.2019. Digitaaliseen AMK-valintakokeeseen osallistui 17 441 hakijaa ja osallistumisprosentti oli 70 %. JAMKin järjestämiin kokeisiin oli ilmoittautunut yhteensä 794 hakijaa, joista 559 (n.70%) saapui paikalle.

Valintakoetilaisuuksia oli tarjolla yhteensä 151, ja ne järjestettiin 20 ammattikorkeakoulussa 27 paikkakunnalla. JAMK järjesti kahdeksan koetilaisuutta. Yhteishaun yhteydessä hakijat saivat valita mieleisensä kokeen suorituspaikan ja -ajan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Samassa koetilaisuudessa hakija pystyi suorittamaan valintakokeen useiden eri alojen ja ammattikorkeakoulujen koulutuksiin.

Ammattikorkeakoulut olivat valmistautuneet AMK-valintakokeen järjestämiseen huolellisesti. Päivien aikana ilmeni muutamia yksittäisiä teknisiä ongelmatapauksia. Tapaukset onnistuttiin kuitenkin ratkaisemaan ja hakijat pystyivät suorittamaan kokeen. Esimerkiksi JAMKissa jokaiseen koetilaisuuteen varattiin lainaläppäreitä, joita saattoi käyttää tarvittaessa.

– Muutamalle hakijalle jouduttiin antamaan JAMKin lainaläppäri, kun oma kone ei suostunut menemään verkkoon tai tuli joku muu häiriö kesken kokeen, kertoo JAMKin opiskelijapalveluiden päällikkö Kristiina Korhonen.

Koejärjestelmään liittyvän käytettävyyskyselyn perusteella (n=7972) hakijat kokivat järjestelmän käytön helpoksi (ka 4.2, asteikolla 1-5, jossa 5=täysin samaa mieltä).

– Kyseessä on historiallisesti erittäin laaja ja merkittävä ammattikorkeakoulujen yhteistyö, jonka tuloksena AMK-valintakoe on syntynyt ja nyt onnistuneesti järjestetty ensimmäisen kerran, toteaa AMK-opiskelijavalinnat kehittämishankkeen projektipäällikkö Marko Borodavkin.

Ammattikorkeakouluissa on tarjolla syksyn yhteishaussa 6324 aloituspaikkaa ja AMK-valintakoe on pääasiallinen valintatapa koulutukseen syksyn yhteishaussa. AMK-valintakokeen tulokset julkaistaan 29.11.2019 mennessä. AMK-valintakokeen käyttöönotto on osa opiskelijavalintauudistusta, johon kuuluu myös yhteisen todistusvalinnan käyttöönotto kaikissa ammattikorkeakouluissa. Uudistukset on valmisteltu ammattikorkeakoulujen yhteistyönä.

JAMKissa valintakoejärjestelyihin osallistui kaikkiaan reilut 50 henkilökunnan jäsentä ja opiskelijaa.

– Meillä oli loistava, yhteen hiileen puhaltava projektiryhmä, joka teki kaikkensa, että valintakokeet sujuisivat hyvin. Kaikki järjestelyihin osallistuneet ansaitsevat lämpimät kiitokset, JAMKin Kristiina Korhonen kiittelee.

AMK-valintakoe järjestetään seuraavan kerran kevään 2020 toisessa yhteishaussa. Ammattikorkeakoulujen kevään 2020 toisen yhteishaun hakukohteet on julkaistu ammattikorkeakouluun.fi -sivustolla. AMK-valintakoetilaisuudet sijoittuvat ajalle 1.-5.6.2020. Tarkemmat ammattikorkeakoulujen tarjoamat koepaikat ja ajankohdat julkaistaan vuoden loppuun mennessä.

Lisätietoja ja yhteyshenkilöt:
Marko Borodavkin
Projektipäällikkö, AMK-opiskelijavalintojen kehittämishanke
Metropolia Ammattikorkeakoulu
040 662 5046
[email protected]

Tapio Rimpioja
Ohjausryhmän puheenjohtaja, AMK-opiskelijavalintojen kehittämishanke
Metropolia Ammattikorkeakoulu
050 376 4063
[email protected]

Petri Lempinen
Toiminnanjohtaja, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry
040 766 7805
[email protected]

Kristiina Korhonen
Opiskelijapalveluiden päällikkö, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
040 585 8604
[email protected]