www.kannonkoski.fi

 

 

 

Kannonjärvi.JPG

Kannonjärven kylä sijaitsee Kannonkosken eteläosassa, noin 13 km keskustasta. Asukkaita Kannonjärvellä on noin 200 ja loma-asuntoja noin 90 kpl. Kesäisin asukasluku moninkertaistuu lomalaisten saapuessa mökeillensä kesän viettoon.

Kannonjärveläiset ovat aktiivisesti mm. kunnostaneet uimarantaa, rakentaneet grillikodan ja remontoineet yhteiseen käyttöön Kylätalo Toimelan. Toimelan omistaa Kannonkosken työväenyhdistys ja hallinnoi Kannonjärven kylätoimikunta.

Kylällä toimi jo ennen hankkeen alkua Kannonjärven Kyläyhdistys. Kokoontumispaikkana toimii kyläyhdistyksen vuokraama kylätalo Toimela. Kylällä on toiminut jo vuosia Virtapiiri. Kannonjärven kylän avajaistapahtuma pidettiin marraskuussa 2016 ja Kannonjärvi onkin yksi ensimmäisenä hankkeeseen mukaan tulleita kyliä. Avajaiset keräsivät paikalle paljon väkeä. Vertaisohjaa- jatoiminnasta kiinnostuneita oli paikalla avajaisissa ja toiminnan suunnittelu lähti hyvin käyntiin.

Säännöllinen toiminta kylällä käynnistyi helmikuussa 2017. Kalenterissa oli mm. vertaisohjaajan vetämänä koko kylän käsityöpiiri sekä osittain vertaisohjaaja vetoisesti (hanke apuna) liikunta- ja peli -illat. SYKEtupailtoja pidettiin hankkeen toimesta noin kerran kuukaudessa. Aiheina niissä mm. Saarikan sähköiset palvelut, maallikkoensiapu sekä sydän terveyden edistäminen ja sydänterveys. Muita tapahtumia olivat mm. karaoke, pilkkikilpailut, pääsiäiskokko ja yhteislaulajaiset sekä hyvinvointi-ilta (alueen yrittäjät).

Toiminta jatkui säännöllisenä koko kesän 2017. Viikoittain ohjelmassa oli vaihtelevasti tupailtaa, käsityökerhoa, liikuntaa, eri teemoilla tapahtumia, lauluiltaa sekä retki teatteriin. Toimintaan pyrittiin saamaan mukaan myös kesäasukkaat. Hankkeen myötä kyläyhdistyksen toiminta jämäköityi ja mukaan saatiin uusia toimintamuotoja. Hanke auttoi tapahtumien tiedottamisessa sekä mainonnassa. Vertaisohjaajia kylällä oli vain kaksi.

Syksyllä 2017 kyläläisten toimesta todettiin, että säännölliset kerhot eivät vedä osallistujia. Sen sijaan että järjestetään säännöllisiä viikoittaisia kerhoja, on parempi keskittyä kertaluontoisiin tapahtumiin. Syksyllä järjestettiin mm. sieniretki, lauluilta, halloween -juhla, terveysilta (alueen yrittäjät mukana) sekä Pop Up -hoitola (ei onnistunut). Käsityökerho kokoontui kerran kuukaudessa.

Toimintaa järjestettiin hankkeen tukemana keväällä 2018. Hanke auttoi tiedottamisessa ja järjesti tapahtumia. Käsityöpiiri (vertaisohjaaja) ja Lavis- lavatanssijumppa (kansalaisopisto) olivat ainoita säännöllisiä tapahtumia. Lisäksi järjestettiin kertaluonteisia tapahtumia kyläläisten toiveiden mukaan. Ohjelmassa oli mm. Kylähullun pähkäilyt-motivoiva monodialogi (Keski-Suomen Kylät ry), Aivoterveysilta (K-S Muistiyhdistys), Talvinen ulkoilutapahtuma (kyläyhdistys), Hygieniapassikoulutus sekä suuren suosion saanut Äijä-ilta (miesten hyvinvointi-ilta).

Kyläyhdistyksen järjestämiä tapahtumia haluttiin lisätä syksyllä 2018. Hankkeen roolia pyrittiin vähentämään ja kyläyhdistyksen toimintaa vahvistamaan. Syksyllä kylällä järjestettiin hankkeen toimesta Turvallisuuspäivä, Digitaidot haltuun -kurssi sekä toistamiseen suosittu Äijäilta.

Kyläyhdistyksen toimintaan on jo ennen hankkeen alkua kuulunut vahvasti bingon pitäminen. Se tulee jatkumaan myös hankkeen jälkeen. Hankkeen myötä kylälle jäävät elämään toivottavasti myös muut tapahtumat.