BioPaavo by JAMK toteuttaa Siparila Oy:n toimeksiannosta innovaatiokilpailun - hackathonin, jolla haetaan ekologisesti kestäviä ratkaisuja puun teolliseen pintakäsittelyyn.
Kestävän rakentamisen tavoitteisiin kuluu, että vähennämme ympäristölle aiheutuvia haitallisia vaikutuksia, uusiutumattoman energian käyttöä sekä huolehdimme rakennuksien käyttäjien terveydestä ja hyvinvoinnista. Rakentamisessa on tärkeää käyttää materiaaleja, jotka ovat turvallisia. CE-merkityt tuotteet varmistavat niiden turvallisen käytettävyyden.
Siparilan toiminnassa korostuvat ekologisuus, turvallisuus ja edelläkävijyys tuotekehittelyssä. Tämän vuoksi Siparila lähtee hakemaan ekologisia ratkaisuja puun pintakäsittelyyn yhdessä BioPaavon ja Kasvu Openin kanssa.
Tervetuloa ratkaisemaan haastetta!


Mikä on SiparilaHack?
Vuonna 2003 perustettu puualan kasvuyritys Siparila Oy on erikoistunut ulkoverhoukseen, sisustuspaneeleihin ja -listoihin. Siparilan tähänastisen historian suurin yksittäinen hanke liittyi Helsingin olympiastadionin remonttiin. Uudistetun kansallismonumentin julkisivun materiaali ja asennus ovat jyväskyläläisyhtiön käsialaa.
Suomalaiset luottavat puuhun rakennusmateriaalina. Puu on ympäristöystävällinen, kierrätettävä ja uusiutuva materiaali. Se on myös tehokas hiilinielu. Rakennusalan vastuullisena suunnannäyttäjänä yritys etsii aktiivisesti ympäristön ja ihmisten hyvinvointia edistäviä toimintatapoja.
- Yrityksellemme on tärkeää tuotteiden pitkäikäisyys, kierrätettävyys ja ekologisuus, sekä se, etteivät ne sisällä muovia tai muita luonnossa hajoamattomia ainesosia. Monien nykyisten raaka-aineiden, esimerkiksi öljyn, korvaaminen biopohjaisilla raaka-aineilla ja valmistusprosessin energiatehokkuus ovat esimerkkejä kriteereistä, joihin toivomme osallistujien tarttuvan, kertoo Siparilan toimitusjohtaja Juha Sojakka.
- Puun kestävyyden parantamiseen ja sen värjäämiseen käytetään tuotteita, jotka saattavat sisältää muovin lisäksi kuparia, sinkkiä ja titaania. Näille haemme korvaavia, ekologisia ja ihmisten hyvinvointia parantavia raaka-aineita. Tiedämme, että Suomessa on tehty viime vuosina runsaasti tutkimustyötä luonnonvärien testaamisessa ja kehittämisessä tekstiilipuolella, meitä kiinnostaisi niiden tuominen myös puun teolliseen pintakäsittelyyn, toteaa Sojakka.
Titaanidioksidi on valkoisen pigmentti. Sitä tarvitaan, kun tehdään valkoisia sävyjä eri tuotteisiin. Vuonna 2015 titaanidioksidin maailmanmarkkinat jakautuivat 56 % maaleihin ja muihin pinnoitteisiin, 25 % muoveihin, 10 % paperiin ja selluun, 6 % kosmetiikkaan ja 3 % muuhun käyttöön. Näyttää todennäköiseltä, että EU tulee kieltämään titaanioksidin käytön seuraavan vuosikymmenen aikana. Sinkkiä on käytetty puunkäsittelyssä tehoaineena mm. lahoa ja hometta vastaan.
Osallistujat
Hackathon on avoin kaikille kiinnostuneille: yrityksille, tutkimuslaitoksille, koulutusorganisaatioille ja opiskelijoille sekä muille toimijoille. Tiimisi voi koostua oman organisaatiosi edustajista tai voit muodostaa organisaatiorajat ylittävän joukkueen juuri tätä haastetta varten!
Tuomaristo
Tuomaristoon kuuluvat edustajat Siparilasta, BioPaavo by JAMK:sta, Kasvu Openista sekä edustajat kahdesta asiantuntijaorganisaatiosta.
Miksi kannattaa osallistua?
- Löydät uusia liiketoimintamahdollisuuksia
- Pääset verkostoitumaan muiden osallistujien kanssa
- Finalistina saat asiantuntijat sparraajiksesi ratkaisujen hiomisessa ja yhteistyön rakentamisessa
- Sinulla on mahdollisuus liiketoimintayhteistyöhön toimeksiantajayritysten kanssa
Aikataulu
- Ilmoita ideasi ja tiimisi mukaan viimeistään ma 15.3.2021 Alustavan ehdotuksen tulee kuvata ratkaisu pääpirteissään sekä arvio sen toteutettavuudesta ja siihen tarvittavista yhteistyökumppaneista ja resursseista.
- Jatkoon valitut julkaistaan pe 19.3.2021
- Kickoff -tilaisuus järjestetään to 25.3.2021 klo 12-15, jolloin osallistujatiimit tapaavat toisensa ja toimeksiantajayritysten edustajat. Tilaisuus toteutetaan verkon kautta.
- Hackathon-haaste huipentuu ke 14.4.2021 klo 9-18, jolloin valitaan voittaja tai useampi voittajaehdotus. Tapahtuma toteutetaan verkon kautta.