Innovative Village -partnerit

Keskisuomalaisten kanssa yhteistyötä ovat tehneet virolaiset ja pohjoisirlantilaiset kyläläiset ja kyläkehittäjät. Tavallaan hankkeessa on ollut kaksi osaa: kotimainen Kekseliäät kylät, jossa pyöritimme omia kyläpajoja, ja kansainvälinen Innovative Village, jossa vaihdoimme tietoa ja ideoita ja toteutimme yhteisiä opintomatkoja ja työpajoja.

Keski-Suomen Kekseliäät kylät -hanke

Keski-Suomessa hankkeesta muodostui melko ainutlaatuinen "Kolmen kimppa": ammattikorkeakoulu ja kaksi Leader-yhdistystä toimivat yhdessä niin, että niillä on yhteisen hankesuunnitelma, yhteinen budjetti ja yhteinen projektipäällikkö.

Hanketta hallinnoi ja sen kansainvälisenä koordinaattorina toimi JAMK:n Liiketoimintayksikkö.

Hankkeen projektipäällikkö Outi Raatikainen aloitti 1.9.2012. Keski-Suomen hankkeen rahoittajina on ollut kaksi Leader-yhdistystä, Maaseudun Kehittämisyhdistys Viisari ry ja JyväsRiihi ry. Ne ovat myös hankkeen partnereita yhdessä JAMK:n kanssa.

Kansainvälinen Leader-hanke Innovative Village

Innovative Villagen kansainväliset partnerit ovat olleet North East Rural Development Partnership Pohjois-Irlannista (Iso-Britannia) ja Tartumaa Arendusselts Virosta.

Kansainväliseen hankkeeseen ovat kuuluneet opintomatkat ja opintomatkojen isännöinti, yhteiset kokoukset ja työpajat, yhteinen ideoiden kerrytys ja kierrätys, yhteinen tiedottaminen ja lopulta myös yhteinen julkaisu hankkeen teemoista.

Pohjois-Irlanti

Pohjois-Irlanti kuuluu Iso-Britanniaan, mutta sillä on itsehallinto. Alue on pieni: Keski-Suomi on suurempi kuin koko Pohjois-Irlanti. Partnerimme North East Rural Development Partnership (NER) on Leader-toimintaryhmä, jonka alue on n. 2300 km2. Sen kehittämisen painopisteet ovat maanviljelyn monipuolistaminen, pienyritysten tukeminen, matkailun kehittäminen sekä kylien ja niiden peruspalvelujen tukeminen. Sen alueella Pohjois-Irlannin koillisosissa on paljon pieniä kyliä, joissa asuu yhteensä noin 95 000 ihmistä ja joista monella on hyvin aktiivista toimintaa.

Seutu on lampaiden paratiisia: laajat kumpuilevat ruohikkomaat kasvavat kosteassa ilmastossa heinää miltei vuoden ympäri. Seutu on myös kehittyvää matkailualuetta: Unescon maailmanperintökohde Giant's Causeway vetää puoleensa mahtavan määrän kävijöitä vuosittain. Teimme opintomatkan NER:n vieraaksi lokakuussa 2012 ja toisen helmi-maaliskuussa 2014.

Viro

Virossa partnerimme on Tartumaa Arendusselts TAS, Tarton maakunnan maaseutualueet käsittävä Leader-yhdistys. Tarton kaupunki on maan toiseksi suurin kaupunki ja iso yliopistokaupunki - sen asukasluvusta kolmannes on opiskelijoita. TAS:n alue on n. 2470 km2 ja sillä on noin 39 900 asukasta. Virossa Tarton seutu on hyvinvoivaa aluetta.

TAS:n tavoitteena on lisätä yritystoimintaa, kehittää ja markkinoida paikallisia tuotteita, kannustaa yhteistyöhön, vähentää nuorison maaltamuuttoa ja lisätä nuorison ja asuinyhteisön vuorovaikutusta, kasvattaa yhteisöjen yhteenkuuluvuutta sekä lisätä vapaa-ajanviettomahdollisuuksia ja ympäristön kestävää käyttöä.

Virolaisten partnerien vieraaksi teimme opintomatkan 22.-25.5.2013. Toinen opintomatka toteutettiin 10.-14.9.2014.

Innovative Village -hankepartnerien yhteystiedot

Hallinnoija, kansainvälinen koordinaattori
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Projektipäällikkö Outi Raatikainen
outi.raatikainen at jamk.fi, Rajakatu 35, 40200 Jyväskylä

Kansainvälinen pääpartneri
Maaseudun Kehittämisyhdistys Viisari ry
Toiminnanjohtaja Arja-Leena Peiponen
arja-leena.peiponen at saarijarvi.fi
Sivulantie 3, 40100 Saarijärvi
   
Partneri
JyväsRiihi ry
Toiminnanjohtaja Pirjo Ikäheimonen
pirjo.ikaheimonen at jyvasriihi.fi
Asekatu 3, 40100 Jyväskylä
Partneri
North-East Rural Development Partnership
Kehitysjohtaja Andrew McAlister
andrew.rdp at ballymena.gov.uk
Ecos Centre, Broughshane Rd, Ballymena, Co Antrim BT43 7QA
Northern Ireland
   
Partneri
Tartumaa Arendusselts
Projektipäällikkö Triin Lääne
triin at tas.ee
Vaksali 17A, 50410 Tartu
Estonia