Katso kylät kartalta: 


Näytä Innovative Village Leader Project suuremmalla kartalla

 

1. Konginkangas

Konginkangas

Konginkangas, Keski-Suomen Vuoden Kylä 2011, liittyi Äänekosken kaupunkiin 1993. Konginkankaan alueella asuu 1480 asukasta, joista kirkonkylässä 520. Kesällä loma-asukkaat tuplaavat asukasluvun. Noin 50 pientä yritystä. Konginkankaan kuusi kylää ovat muodostaneet yhteisen kyläyhdistyksen, Konginkankaan kyläyhdistys ry:n, joka mm. ylläpitää alueen yhteisiä kotisivuja. Viisari ry:n toiminta-aluetta.

Hankkeessa on ajettu mm. sataman ja Lintulahden alueen kehittämistä. Testattavana on ollut uusia ideoita Konginkankaan kesäpäiville, mm. kakkumaisterikisa ja Entisten kyläkoululaisten luokkakokous sekä iPadeillä kuvattujen kylävideoiden tuotanto.  

Innovative Village -hankkeessa tuotettu Konginkankaan hankepuu on tehnyt suuren vaikutuksen partnereihimme. 

www.konginkangas.fi

 

2. Sumiainen

Sumiainen

Sumiainen liittyi Äänekosken kaupunkiin 2007. Alueella on noin 1270 asukasta, joista 440 kirkonkylällä. Lisäksi paljon loma-asukkaita. Noin 60 pientä yritystä. Idyllinen kirkonkylä sijaitsee kauniilla, suojellulla harjualueella ja Sumiaisraitti, kylän pääkatu, on suojeltu kulttuurikohde. Kyläläisillä on "sopivasti hullun" maine - kaikki vanhemmat suomalaiset muistavat poikamiespankin! Viisari ry:n toiminta-aluetta.

Hankkeessa on kehitetty ja testattu Sumiaisten joulukylä. Lisäksi hankkeessa rakennetaan Sumiaisnäyttelyä ja kehitetään matkailua. 

www.sumiainen.fi

 

3. Pylkönmäki

Pylkönmäki liittyi Saarijärven maaseutukaupunkiin 2009. Vanhat Pylkönmäen kylät ovat perustaneet yhteisen kyläyhdistyksen, Pylkön Ääni ry:n. 850 asukasta, noin 60 pientä yritystä ja 400 loma-asuntoa. Viisari ry:n toiminta-aluetta. 

Pylkonmaki- PylkönmäkiHankkeessa lähdettiin nostamaan Pylkönmäen aktiivisuutta ja mainetta. Kesällä 2014 on testattu Pylkönmäen palveluesite ja palvelupuhelin sekä uusi frisbee-golfrata. Hankkeessa on myös tuotettu mm. Pylkönmäki-passi, etiketit Pylkönmäki-tuotteille ja Pylkönmäki-postikorttisarja sekä frisbeegolf-radan opastetaulu. 

www.pylkonmaki.fi

 

4. Hirvaskankaan alue: Kangashäkki ja Koivisto

Hirvaskankaan alue

Hirvaskangas oli aikanaan pieni kylä Jyväskylän ja Äänekosken välissä. Sitten tuli Nelostie, bensa-asema josta kasvoi palvelukeskus, ja kuntien suuret suunnitelmat. Nyt alueelle kaavoitetaan koko ajan lisää tontteja ja uusia perheitä muuttaa seudulle. Naapurit Kangashäkki (asukkaita 580) Uuraisten kunnan puolella ja Koivisto (asukkaita 520) Äänekosken kaupungin puolella eivät juuri tunne toisiaan, mutta ovat päättäneet ryhtyä yhteistyöhön lapsien ja nuorten puuttuvien palveluiden kehittämiseksi.

Hankkeessa on selvitetty nuorten harrastuksia ja tarjontaa nuorille. Kyläläiset suunnittelevat skeittiramppia ja kesällä 2014 pyöri aikuisten ja lasten yhteinen urheilukoulu.

Kangashäkki https://sites.google.com/site/kangashakinkyla ja
Koivisto https://sites.google.com/site/koivistonkylayhdistys

 

5. Vesanka

Vesanka

Vesangan kylä kuului Jyväskylän maalaiskuntaan, joka liittyi Jyväskylän kaupunkiin 2009. Muutos perinteikkäästä 450-vuotiaasta kylästä Jyväskylän "lähiöksi" on ollut nopeaa. Nykyään Vesangassa on noin 1300 asukasta. Kylällä on myös aktiivinen kyläyhdistys, jolla on ollut useita omia Leader-hankkeita. JyväsRiihi ry:n aluetta.

Vesangassa koettiin tärkeäksi ratkaista tiedonkulun ja tapaamispaikkojen puute. Kylällä on kehitetty uudenlaista kyläkahvilakonseptia. Lisäksi päivitettiin vanhentuneet nettisivut, joita oli käytännössä mahdoton ylläpitää.

www.vesanka.fi

 

6. Säynätsalo

Säynätsalo

Saaristokaupunginosa Säynätsalo Päijänteen sylissä syntyi saha- ja vaneriteollisuuden ympärille 1800-luvun lopussa. Nykyään alueella asuu noin 3500 asukasta. Säynätsalo oli itsenäinen kunta vuodesta 1924 vuoteen 1993, jolloin se liittyi Jyväskylän kaupunkiin. Säynätsalo on tunnettu arkkitehtuuristaan, erityisesti arkkitehti Alvar Aallon töistä. Alvar Aallon mukaan Säynätsalo oli "Päijänteen Tahiti". Aktiivinen Säynätsalo-seuran uusin julkaisu käsittelee kuntaliitosta ja sen vaikutuksia.

Hankkeessa on kehitetty Säynätsalon löytöretki. Löytöretki löytyy uusilta nettisivuilta ja myös paperiversiona. Löytöretki on tarkoitettu sekä kyläläisten että matkailijoiden käyttöön. Lisäksi hanke on ollut mukana kehittämässä Säynätsalo-päiviä ja Säynätsalon joulunavausta 2014.

www.saynatsaloseura.fi