jamk.fi

Rinnakkaistallentamiseen ja sen aikatauluun vaikuttavat kustantajien lupaehdot. JAMKin julkaisupalvelut tarkistaa kustantajan ohjeet ja hoitaa varsinaisen rinnakkaistallentamisen.

Rinnakkaistallentaminen JAMKissa

Rinnakkaistallentaminen tarkoittaa, että tieteellisessä aikakauslehdessä julkaistun artikkelin final draft -versio tallennetaan avoimeen julkaisuarkistoon (JAMKissa Theseus), jossa rinnakkaistallenteet ovat kaikkien avoimesti saatavilla joko heti tai kustantajan määräämän julkaisuviiveen (embargo) jälkeen.

JAMKissa tuotettujen tieteellisten julkaisujen rinnakkaistallentamista edellytetään aina kustantajan sen salliessa (Toimitusjohtajan päätös 10/2016). Rinnakkaistallentamisen velvoite koskee ensisijaisesti JAMKin henkilökunnan tieteellisiä julkaisuja (myös Open Access julkaistuja).

JAMKissa Julkaisupalvelut hoitaa rinnakkaistallentamisen kirjoittajan puolesta.

Artikkelin kirjoittajan tehtävät ennen artikkelin rinnakkaistallentamista

1) Julkaista artikkeli valitsemassaan julkaisussa. Kustannussopimusta tehtäessä kirjoittajan tulee pyrkiä säilyttämään artikkelinsa rinnakkaistallennusoikeus ja sopia siitä ainakin suullisesti myös artikkelin muiden tekijöiden kanssa.

2) Lähettää JAMKin Julkaisupalveluille artikkelinsa final draft -versio sähköpostitse samassa yhteydessä kun ilmoittaa julkaisunsa OKM-tiedonkeruuseen.

Final draft

Yleensä kustantajan artikkelin rinnakkaistallennettavaksi sallimasta versiosta käytetään nimitystä final draft. Versiosta käytetään myös nimityksiä Accepted Manuscript (AM), Authors Accepted Manuscript (AAM), post print tai post-refereeing. Se on sisällöltään viimeinen, mahdollisen vertaisarvioinnin läpikäynyt versio artikkelista, jossa kuitenkaan kustantajan taittotyö kuten esimerkiksi logot ja sivunumerot eivät vielä näy.

SIINÄ KAIKKI - tämän jälkeen JAMKin Julkaisupalvelut selvittää kustantajan rinnakkaistallennusehdot ja hoitaa tiedoston rinnakkaistallennuksen.

Tarvitsetko apua - kysy lisää!

Räisänen Hanna

Räisänen Hanna

Julkaisukoordinaattori, Publications Coordinator
Kirjasto, Library
Hallinto, Administration
+358408650801
Näytä lisää