Tekijä(t): Sanna Löytöjärvi ja Tarja Stenman

Julkaisun esittely

Ravinnekriisi on tulevaisuudessa energiakriisiäkin vakavampi asia, koska fosforia ei voida korvata millään muulla aineella. Louhittavan fosforin varannot alkavat olla vähissä, sillä ihmiskunta on hyvää vauhtia kuluttamassa miljoonien vuosien kuluessa kertyneet fosforivarat runsaassa sadassa vuodessa. Karjanlannan peltolevitys on käytännössä ainoa ravinnevirta, joka kertaalleen käytettynä palautuu takaisin hyötykäyttöön. Karjanlanta onkin maaseudun ”ruskeaa kultaa”, jonka avulla kallisarvoisia ravinteita voidaan kierrättää.

Tämä julkaisu selvittää Saarijärven vesistöreitin kuntakohtaiset lantataseet eli lannan typpi- ja fosforisisällön peltoalaa kohden. Taseet kertovat, onko alueella puutetta ravinteista vai onko ravinteita liikaa. Selvitys on osa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Luonnonvarainstituutin Maatalouden vesiensuojelun kehittäminen Saarijärven vesistöreitin varrella (MAISA) -hanketta.

Julkaisu on tarkoitettu maatilayrittäjille, viranomaisille, päätöksentekijöille sekä kaikille ravinteiden kierrätyksestä kiinnostuneille.

Sarja: Jyväskylän ammattikorkeakoulun julkaisuja 115
Koulutusyksikkö: Teknologiayksikkö
ISSN: 1456-2332
ISBN: 978-951-830-218-9 (PDF)
Julkaisuvuosi: 2012 (2.painos)
Laajuus: 39 s.
Lisätiedot: vain verkkojulkaisu

Lataa ilmainen pdf-verkkojulkaisu

Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.