Kuoron nimi tulee latinasta ja tarkoittaa uutta laulua

Kamarikuoro Cantinovum on vuonna 1989 perustettu sekakuoro, jonka tavoitteena on tehdä taiteellisesti korkeatasoista musiikkia ja kehittää kuoron moni-ilmeistä sointia. Kuoron noin 35 laulajasta suurin osa opiskelee Jyväskylän ammattikorkeakoulussa tai Jyväskylän yliopistossa. Cantinovumia johtaa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa kuoronjohdon lehtorina toimiva Rita Varonen.

Cantinovumin ohjelmisto koostuu orkesteri- ja a cappella -teoksista, renessanssista aina moderniin musiikkiin. Kuoron nimi tulee latinasta ja tarkoittaa uutta laulua. Cantinovum onkin kantaesittänyt useita sille sävellettyjä teoksia. Cantinovum tekee usein yhteistyötä Jyväskylä Sinfonian ja muiden orkestereiden kanssa.

Cantinovum on julkaissut neljä levyä: Commissioned by Cantinovum (2000), Lauloa minä lupasin (2006), Suven henki (2012) sekä Joutuos jouluyö (2014). Kuoron ensimmäinen levy, Commissioned by Cantinovum, sisältää uutta suomalaista kuoromusiikkia, joka on Cantinovumin tilaamaa tai sille omistettua. Toisen levyn, Lauloa minä lupasin, laululyriikka perustuu suomalaiseen kansanrunouteen ja Kalevalaan. Suven henki -levyn kappaleista kolme on kuoron tilausteoksia ja neljä ensilevytyksiä. Joutuos jouluyö -levyllä kuullaan perinteisten joululaulujen lisäksi mielenkiintoisia uudempia teoksia, kuten ensilevytykset Jussi Chydeniuksen, Liisa Matveisen ja Mikko Sidoroffiin uusista joululauluista.

Cantinovum on tehnyt useita esiintymismatkoja ulkomaille ja vieraillut Liettuassa, Kreikassa, Unkarissa, Belgiassa, Alankomaissa, Virossa, Espanjassa, Yhdysvalloissa, Italiassa, Slovakiassa, Islannissa, Saksassa, Irlannissa ja Puolassa. Cantinovum oli  vuonna 2007 mukana piispa Simo Peuran ekumeenisella vierailulla Roomassa ja esiintyi muun muassa Pietarinkirkossa pidetyllä Paavin yleisvastaanotolla. Vuonna 2010 Cantinovum toimi Suomen laulajain ja soittajain liiton sekä Finlands svenska sång- och musikförbundin virallisena edustajana Nordic Baltic Choral -festivaaleilla Reykjavikissa Islannissa. Viimeisimmän ulkomaan konserttikiertueensa Cantinovum teki syksyllä 2015 Puolaan.

Historiansa aikana Cantinovum on osallistunut myös menestyksekkäästi niin kotimaisiin kuin kansainvälisiinkin kuorokilpailuihin. Kuoron saavutuksiin lukeutuvat muun muassa kaikkien sarjojen voittaja -palkinto akateemisten kuorojen kilpailusta Banská Bystricasta Slovakiasta 2009 sekä sekakuorosarjan ensimmäinen palkinto Flandersin kansainvälisiltä kuorofestivaaleilta Belgiasta 1999. Toukokuussa 2014 Cantinovum osallistui Corkissa, Irlannissa järjestettävään arvostettuun Fleischmann International Trophy Competition -kuorokilpailuun ja sijoittui kokonaiskilpailun kahdeksanneksi. Cantinovumille on myönnetty myös kaksi kultaleimaa Tampereen Sävelen kuorokatselmuksessa vuonna 2003 ja yksi kultaleima vuonna 2015. Kesäkuussa 2017 Cantinovum osallistuu Tampereen Sävelen kuorokatselmukseen kolmannen kerran.

Lue lisää