Hakuohjeet syksyn yhteishakuun
Lyhyet step-by-step ohjeet opiskelijaksi hakeutumiseen. Kokonaisvaltaiset hakuohjeet löydät täältä.
YAMK-tutkinto
Opi ennakoimaan biotalousalan kehitystä sekä kehittämään alan yritystoimintaa. Koulutuksessa perehdyt kestävän kehityksen teemoihin: ekologiseen, taloudelliseen, teknologiseen sekä kulttuurilliseen ja sosiaaliseen kestävyyteen. Koulutus soveltuu sekä luonnonvara-alan korkeakoulututkinnon suorittaneille että muilta aloilta korkeakoulusta valmistuneille, joilla on esimerkiksi soveltuva tekniikan ja talouden osaaminen sekä vahva kiinnostus biotalouteen. Hae syksyllä, aloita opinnot tammikuussa!
Biotalous on laaja kokonaisuus, jonka avulla pyritään siirtymään pois fossiilisten luonnonvarojen käytöstä. Biotaloudella tarkoitetaan puhdasta ruokaa ja vettä, moniarvoista metsää, uusiutuvaa energiaa ja hyvinvoivaa ympäristöä sekä niihin liittyvää kestävää liiketoimintaa. Biotalous on osin myös kiertotaloutta.
Biotalouden kehittämisen eli agrologin YAMK-koulutuksessa opit ennakoimaan biotalousalan kehitystä ja tunnistamaan alan yritystoiminnan edistämismahdollisuuksia. Lisäksi pääset pureutumaan kestävän kehityksen teemoihin: ekologiseen, taloudelliseen, teknologiseen sekä kulttuurilliseen ja sosiaaliseen kestävyyteen.
Koulutus soveltuu niin luonnonvara-alan korkeakoulututkinnon suorittaneille kuin muilta aloilta korkeakoulusta valmistuneille, joilla on soveltuvaa pohjaosaamista esimerkiksi tekniikasta tai taloustieteistä.
Biotalouden kehittämisen opinnot sisältävät syventäviä ammattiopintoja, vapaasti valittavia opintoja sekä opinnäytetyön.
Syventävät ammattiopinnot sekä tutkimus- ja kehittämisopinnot kasvattavat valmiuksiasi vahvistaa ja kehittää biotalouden moninaisia prosesseja. Opintojen myötä parannat valmiuksiasi synnyttää biotalousliiketoimintaa yhdistelemällä olemassa olevia prosesseja ja raaka-aineita uudella tavalla asiakkaiden tarpeiden mukaan. Vapaasti valittavien opintojen kautta voit vahvistaa osaamistasi yrittäjänä.
Opiskelu tutkinto-ohjelmassa pohjautuu tutkivan oppimisen ja tiimityöskentelyn periaatteisiin sekä opintojaksojen että opinnäytetöiden toteutuksen osalta. Opintoja toteutetaan sekä verkko- että lähikontaktiopetuksena. Lähiopetusta on kahtena perättäisenä päivänä 5 - 6 kertaa vuoden aikana, ja se toteutetaan pääsääntöisesti Saarijärvellä, Tarvaalan Biotalouskampuksella.
Agrologin YAMK-opinnot ovat laajuudeltaan 60 opintopistettä (op). Opinnot koostuvat seuraavista opintojaksoista:
Biotalouden kehittämisen tutkinto-ohjelmassa kehität asiantuntijuuttasi osana moniammatillista tutkivan oppimisen tiimiä. Perehdyt biotalousalan elinkeinotoiminnan muutosta ja kasvua edistävien palvelujen, prosessien ja toimintamallien kehittämisen ja uudistamisen menetelmiin. Valmistuttuasi osaat huomioida työssäsi niin ekologiset, teknologiset, taloudelliset kuin kulttuurilliset ja sosiaaliset näkökulmat.
Biotalousala on laaja kansallisesti ja kansainvälisesti kasvava ala, jonka kehitystä opit agrologin YAMK-opintojen myötä ennakoimaan. Kehität alan yritystoiminnan malleja oman organisaatiosi tarpeisiin pohjautuen. Biotalousalan asiantuntijana pystyt koordinoimaan kehittämistä sekä julkisissa että yksityisissä organisaatioissa.
Opinnäytetyö on työelämää palveleva tutkimus- ja/tai kehittämishanke, jolla on käytäntöön sovellettava luonne ja urakehitystäsi tukeva tehtävä. Opinnäytetyölläsi osoitat kykysi tuottaa sekä soveltaa tutkimustietoa ja käyttää valittuja menetelmiä biotalousalan elinkeinotoiminnan muutoksesta ja kasvusta syntyvien haasteiden tunnistamiseen ja ratkaisemiseen.
Itsenäiset opinnäytetyöt toteutetaan osana ohjaavan opettajan johtamaa tiettyyn biotalouden substanssiaihealueeseen keskittyvää tutkivan oppisen tiimiä. Vastuualueesi tutkivan oppimisen tiimissä määrittelet opiskelusi alussa henkilökohtaista opintosuunnitelmaa (HOPS) laatiessasi.
Biotalouden kehittämisen opinnäytetyöaiheina on ollut muun muassa puunjalostuksen sivutuotteiden hyödyntäminen, nautojen jalostuspalvelu ja sen kehittäminen, levämittaukset, viljelijöiden asenne ja jaksaminen, biokaasulaitoksen viestintäprosessi, kuvausdata-analyysin hyödyntäminen biomassan laadun tarkkailussa, koulutusten kehittäminen, puun kaasutus ja sen mahdollisuudet, biopohjaisten liikennepolttoaineiden mahdollisuudet sekä karitsan lihan hankinta ja markkinointiketjun uudistaminen.
Biotalousala kasvaa ja kehittyy nopeasti. Agrologin YAMK-tutkinto avaa mahdollisuudet työskennellä biotalousalan vaativissa asiantuntija-, johto- ja kehittämistehtävissä. Valmistuttuasi kykenet soveltamaan kokonaisvaltaista lähestymistapaa toimintaympäristön muutosten arviointiin sekä näiden muutosten mukana syntyvien yritystoimintamahdollisuuksien kartoittamiseen ja kehittämiseen.
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto (YAMK) on ylempi korkeakoulututkinto. Valmistuttuasi voit saada jatko-opintomahdollisuuden yliopistojen tieteellisiin tai taiteellisin jatko-opintoihin (37 §/558/2009). Opintoja voi jatkaa myös hakeutumalla esimerkiksi vastaaviin jatkokoulutusohjelmiin ulkomaisissa korkeakouluissa. Jamkissa voit täydentää osaamistasi tutkinnon jälkeen erilaisilla täydennyskoulutuksilla, kuten avoimen ammattikorkeakoulun opintojaksoilla ja korkeakouludiplomeilla.
Lyhyet step-by-step ohjeet opiskelijaksi hakeutumiseen. Kokonaisvaltaiset hakuohjeet löydät täältä.
Hae korkeakoulujen syksyn yhteishaussa 4. - 14.9.2023 klo 15 mennessä osoitteessa opintopolku.fi.
Tutkinto- ja työtodistukset tulee liittää Opintopolun sähköiselle hakemukselle 21.9.2023 klo 15 mennessä.
Tapauskohtaisesti käsiteltävien hakijoiden tulee liittää haussa käytettävän tutkinnon tutkintotodistuksen ja työtodistusten lisäksi myös tutkinnon opintosuoritusote sekä CV.
Valintakokeeseen kutsutaan kaikki hakukelpoiset hakijat.
Valintakoe sisältää haastattelun, josta on saatava vähintään 15 p./60 p. sekä kirjallisen tehtävän, josta on saatava vähintään 5 p./40 p.
Valintakokeen ajankohta ja paikka: 25.10.2023 klo 8 - 18 välisenä aikana verkossa
Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
Jos näillä kriteereillä ei saada eroa tasasijalla olevien välille, kaikki tasasijalla olevat hakijat valitaan.
Valintojen tulokset julkistetaan korkeakouluissa viimeistään 24.11.2023. Jamk tiedottaa valituksi tulleita sähköpostitse!
Tervetuloa Jamkiin!