Project

Food Chain Cyber Resilience

Project sponsors

Kasvien päällä kyberturvallisuuteen liittyviä kuvakkeita
Abbreviation
FCCR
Project type
Development project
Focus area
Applied Cybersecurity
Implementation time
1.8.2021 - 31.8.2023
Project unit
School of Technology
Financing program
European Regional Development Fund (ERDF)

Project results

Elintarvikearvoketjun toimijoiden tietojärjestelmät kehittyvät kasvavalla vauhdilla maatalouden digitalisaation ja yleisen teknisen kehityksen myötä. Elintarviketuotanto ja -jakelu ovat huoltovarmuuden kannalta kriittinen kokonaisuus ja täten tieto- ja kyberturvallisuuden varmistaminen on avainasemassa. 


Elintarvikeketjun kyberturvallisuus -hankkeessa rakennettiin elintarvikearvoketjun digitaalista kokonaisuutta mallintava kyberharjoitusympäristö ja testattiin se pilottiharjoituksessa. Hankkeen perustana oli Jamkissa toimiva, Suomen johtava riippumaton kyberturvallisuuden tutkimus-, kehitys- ja koulutuskeskus JYVSECTEC. Elintarviketuotannon ja -jakelun järjestelmillä ja prosesseilla laajennettu RGCE (Realistic Global Cyber Range) harjoitusympäristö mahdollistaa alan kyberturvallisuusharjoitusten järjestämisen turvallisessa ja realistisessa ympäristössä. Teknisen ympäristön hyödyntämisen myötä kehittyneen osaamisen avulla kyetään vastaamaan jatkuvasti muuttuviin kyberturvallisuuden vaatimuksiin elintarviketuotannon ja –jakelun osalta. Ottamalla kyberturvallisuuden varmistamisen osaksi alkutuotannon, elintarvikkeiden jalostajien, logistiikan toimijoiden ja kaupan alojen normaalia toimintaa ja laadunvarmistusta, organisaatiot voivat turvata kyberresilienssinsä kehittymistä vastaamaan muuttuvia tarpeita. 

Elintarvikeketjun kyberturvallisuus -hanke oli kahdesta osahankkeesta; kehityshankkeesta ja siihen välittömästi liittyvästä ja samanaikaisesti alkavasta investointihankkeesta muodostuva hankekokonaisuus.

Kehittämishankkeessa rakennettiin tekninen kyberharjoitusympäristö, johon mallinnettiin elintarviketuotannon ja -jakelun toimialan olennaiset järjestelmät ja toiminteet. Ympäristössä voidaan turvallisesti harjoitella kyberuhkatilanteita sekä laajamittaisia kyberhyökkäyksiä teknistoiminnallisissa kyberharjoituksissa. Ympäristön hyödyntäminen tukee alan kyberturvallisuuden johtamisen, suunnittelun ja varautumisen parempaa koordinaationa (Suomen kyberturvallisuusstrategia strateginen linjaus 2.).

Kehittämishankkeessa suunniteltua ja toteutettua harjoitusympäristöä testattiin kaksipäiväisessä Elintarvikeketjun kyberturvallisuuden pilottiharjoituksessa Jyväskylässä, Jamkin Dynamon tiloissa maaliskuussa 2023. Harjoituksen osallistui alan yrityksiä, alalle palveluita tarjoavia yrityksiä sekä alan yrityksiä tukevia organisaatioita. Ympäristön hyödyntämistä tullaan jatkamaan myös hankkeen jälkeen. Kyberturvallisuuden harjoitus- ja koulutustoiminnan avulla lisätään useiden toimijoiden osaamista sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Kyberturvallisuusosaamisen, -tietoisuuden ja -yhteistyön vaikutuksesta saavutetaan alueellisen osaamistason nousua ja vahvistetaan Jyvässeudun asemaa kyberturvallisuuden osaamiskeskittymänä.

Kansallisten ja kansainvälisten yhteistyöverkostojen kehittyminen ja laajeneminen hankkeen aikana ovat mahdollistaneet yhteistyön määrällisen ja laadullisen kehittymisen (Suomen kyberturvallisuusstrategia strateginen linjaus 1). Hankkeen aikana osallistuttiin lukuisiin kansallisiin ja joihinkin kansainvälisiin seminaareihin ja yhteistyöryhmiin, sekä verkostoiduttiin alan toimijoiden kanssa.

Hankeen aikana julkaistiin artikkeleita ammattimedioissa ja tieteellisissä arvostetuissa julkaisuissa. Tämä mahdollisti tutkimustyön kehittymisen elintarvikeketjun kyberturvallisuuteen liittyen. 

Hankkeen johtaminen toteutettiin laadukkaasti ja systemaattisesti siten, että hankkeen tavoitteisiin päästiin ja vaikutukset saavutettiin aikataulu ja budjetti huomioiden.

Hankkeella tuettiin strategioiden ja direktiivien (EU:n kyberturvallisuusstrategia, Direktiivi kriittisten yksiköiden häiriönsietokyvystä, Pellolta pöytään -strategia, Kyberturvallisuuden kehittämisohjelma 2021 sekä Suomen kyberturvallisuusstrategia 2019) tavoitteiden saavuttamista kehittämällä elintarvikeketjun toimijoiden kyberturvallisuusharjoittelua, -osaamista, -tietoisuutta ja -yhteistyötä sekä alan tutkimustyötä.

Investointihankkeessa suunniteltiin ja toteutettiin investoinnit, joiden perusteella rakennettiin elintarviketuotannon ja –jakelun digitaalista kokonaisuutta mallintava ympäristö.

Hankkeen tulokset on koottu sivustolle jyvsectec.fi/elintarvikeketju