Parisuhdemateriaalia

Uusia alkuja maaseudulla -loppuseminaarin esitysmateriaalit

Yksissä-hankkeen loppuseminaari toteutettiin verkossa marraskuussa 2020. Voit nyt ladata seminaaripäivän esitysmateriaalit itsellesi alta. 

Parisuhdeopas

Hyvinvoiva parisuhde kestää paremmin elämän vaikeuksia, ongelmia ja kriisejä. Parisuhteeseen panostaminen on suhteen vahvistamista ja sen hyvien asioiden näkyväksi tekemistä. Tätä tarvitaan jokaisessa parisuhteessa.

Joskus suhteen hyvät ja iloa tuottavat asiat ovat hautautuneet muiden asioiden alle. Kun näemme kirkkaammin suhteessa olevan hyvän, onnellisuutemme kasvaa.

Elämässä tulee myös vastaan vaiheita, kun emme jaksa tai pysty yksin vaikuttamaan omaan tai parisuhteemme hyvinvointiin. Näissä tilanteissa kannattaa rohkeasti kääntyä ammattilaisten puoleen. Tukea saa esimerkiksi oman kunnan tai kirkon palveluista, Maatalousyrittäjien eläkelaitokselta (Mela) tai Parisuhdekeskus Katajan kotisivuilta.

Tämä opas on osa Keski-Suomen ELY-keskuksen tukemaa Yksissä -hanketta, joka tukee ja vahvistaa maaseudun ihmissuhteiden hyvinvointia. Opas rohkaisee sinua vaikuttamaan parisuhteesi ja perheesi hyvinvointiin.

Lataa Parisuhdeopas ilmaiseksi tästä!

Parisuhteen tehtäväkirja

Läheisyys ja läsnäolo helpottuu kun ottaa aikaa toiselle. Parisuhde tarvitsee välillä päivittämistä ja huoltoa.

Tämä YKSISSÄ-hankkeen tuottama tehtäväkirja on tarkoitettu vahvistamaan parisuhdettanne.

Hyvää matkaa kohti läheisempää parisuhdetta!

Lataa ilmainen tehtäväkirja tästä!

Pieniä parisuhteen tehtäviä löydät tästä!

Parisuhdekortit

Yksissä -hankkeen terapeutit ovat luoneet 20 parisuhdekorttia, joissa on parisuhteen huoltamiseen liittyviä kysymyksiä.

Pääset lukemaan korttien kysymykset tästä linkistä!

Verkostotapaamisten materiaalia

Ammattilaisille materiaaleja parisuhdeaiheisten luentojen tai kurssien pitämiseen

Yksissä-hankkeessa on tehty yhteistyössä Parisuhdekeskus Kataja ry:n kanssa PariAsiaa -materiaalia. PariAsiaa -formaatin luennot ovat tehty hyvin havainnolliseksi ja käytännönläheiseksi. Erilaisten kuvien kautta havainnollisestaan eri teemoja ja diasarjoissa ei ole juurikaan tekstiä.

PariAsiaa -formaatti koostuu 6 eri teemasta; Virtaa parisuhteeseen; Avaimia parisuhteen vuorovaikutukseen; Oivalluksia parisuhteen tunnetaitoihin; Kipinöitä parisuhteen kosketukseen; Työkaluja parisuhteen ristiriitoihin; Syventäviä työkaluja parisuhteen ristiriitoihin. Materiaalit ovat kaikkien ladattavissa alta, mutta ne löytyvät myös Parisuhdekeskus Kataja ry:n nettisivuilta www.parisuhdekeskus.fi.

Kaikista teemoista on tuotettu diojen lisäksi ohjaajan materiaalit, jotka löytyvät myös Yksissä-hankkeen nettisivuilta. Luentomateriaaliin kuuluu lisäksi erilaisia tehtäviä yksin ja kumppanin kanssa yhdessä pohdittavaksi. Tehtävät löytyvät PariAsiaa -materiaalin diasarjoista. Yhden teeman käsittelyyn aikaa kuluu noin 1-1,5 tuntia.

Tilaisuudessa voi käsitellä kerralla vain yhtä teemaa tai jos on aikaa, niin useampia. Teemoista voi koota myös pidemmän kurssin, jonka aikana voi käsitellä vaikka kaikki kuusi teemaa. Ohjaajamateriaali auttaa diasarjojen läpikäymisessä. Ne sisältävät aina tarvittavan tiedon eri diojen käsittelyssä. Tilaisuuksien suunnittelussa ja toteutuksessa lähdetään ajatuksesta, että ketään ei pyydetä tekemään tehtäviä tai puhumaan suhteestaan muiden kuullen, jos niin ei halua. Toisaalta usein eri tilaisuuksissa ihmiset lämpenevät aiheelle ja rohkaistuvat puhumaan omista parisuhteensa toimivista, että haastavista asioista.

Virtaa parisuhteeseen -diat

Virtaa parisuhteeseen diojen selitykset 

Avaimia parisuhteen vuorovaikutukseen -diat

Avaimia parisuhteen vuorovaikutukseen diojen selitykset

Oivalluksia parisuhteen tunnetaitoihin -diat

Oivalluksia parisuhteen tunnetaitoihin diojen selitykset

Kipinöitä parisuhteen kosketukseen -diat

Kipinöitä parisuhteen kosketukseen diojen selitykset

Työkaluja parisuhteen ristiriitoihin -diat

Työkaluja parisuhteen ristiriitoihin diojen selitykset

Syventäviä työkaluja parisuhteen ristiriitoihin -diat

Syventäviä työkaluja parisuhteen ristiriitoihin diojen selitykset

Videoista vinkkejä parisuhteeseen ja vaikeisiin tilanteisiin

Yksissä-hankkeessa on tuotettu videoita parisuhteen ristiriitojen ja vaikeiden tilanteiden käsittelyn tueksi. Videoilla ovat äänessä projektipäällikkö Asta Suomi sekä hanketyöntekijä Hannu Piispanen. 

Video: Toiveikkuudesta ja voimavarojen kerryttämisestä

Video: Puhu niin, että toinen haluaa kuunnella. Kuuntele niin, että toinen haluaa puhua

Video: 4 perustyökalua parisuhteen ristiriitoihin

Video: Kipinöitä parisuhteen kosketukseen