Voimavarat ja palautuminen

Poimi arkeesi ideoita, joiden avulla voit kehittää työn arkea toimintatapojen muutoksella. Kuormitusta ja stressiä mahtuu arkeen, kunhan huolehditaan myös riittävästä palautumisesta. Jotta työhyvinvointia lisäävät keinot pysyisivät osana arkirutiinia, kannattaa prosessille antaa aikaa.

Piirroskuvitus, jossa nainen istuu risti-istunnassa meditoimassa ja ympärillä on erilaisia liike-elämään liittyviä esineitä, kuten tietokone, puhelin, kaaviokuvia.

Työpäivän aikainen palautuminen

Työn hyvällä ja omaan tilanteeseen soveltuvalla organisoinnilla voi tehokkaasti edistää työpäivän aikaista palautumista. Arjen pyörittämisen keskellä voi joskus olla haastavaa nähdä asioita, joita muuttamalla voisi parhaimmillaan saada itselleen merkittävää helpotusta työn kuormitukseen. Tässä voi toimia hyvänä apuna vaikkapa toinen yrittäjä, jonka kanssa asiaa voi tarkastella hieman etäämmältä ja myös jakaa ideoita hyviksi todetuista käytännöistä. 

Työstä saatava palaute ja oman työn kokeminen mielekkääksi ovat tärkeitä työhön liittyviä voimavaroja. Tässä tulee hyvin esille se, miten paljon suhde omaan työhön on kytköksissä työhyvinvointiin. Ehkä yrittäjät kokevat keskimäärin enemmän työn merkityksellisyyttä ja mielekkyyttä, jolloin juuri työhön itseensä liittyvät voimavarat ovat heille tärkeitä, kun taas yksinyrittäjän mahdollisuus hyödyntää työyhteisön tarjoamia sosiaalisia voimavaroja on hyvin rajallista. 

Miten Maijan toimintatapojen muutokset johtivat parempaan työelämään? 

Työhyvinvointia lisäävät keinot eivät välttämättä heti muodostu työpäiviin sisältyviksi rutiineiksi. Prosessille kannattaa antaa aikaa ja luottaa siihen, että asian mielessä pitäminen kuitenkin tuottaa tulosta.

Maija kuvaa hyvin ja realistisesti sitä, miten itse voi edistää uusien käytäntöjen kehittymistä.

Se oli aika pitkä työstäminen omassa päässä, että mä voin tehdä näin. Tavallaan se, ettei siitä tarvitse kokea huonoa omaatuntoa - että mun pitäisi käyttää tää työaika asiakkaisiin ja niihin mun työjuttuihin - mut sitten mä vaan tajusin, että ei ole koskaan sitä aikaa sitten, jos mä en sitä järjestä sitä.

Videolla yrittäjä Maija Tuomainen ja MUTKA-hankkeen asiantuntija Kristiina Makkonen keskustelevat palautumisesta työpäivän aikana. 

Palautuminen työpäivän aikana tuottaa nopeasti hyviä vaikutuksia

Se voi auttaa myös tietoisemmin havainnoimaan omia valintoja, pohtimaan omia kokemuksia ja tuntemuksia. 

No se on vaikuttanut niin, että ensinnäkin mä oon paljon pirteämpi ja paremmalla mielellä. Ainahan päivässä tulee muutoksia - joku myöhästyy, joku jää liikenneruuhkaan, jollakin venyy palaveri - ja sit mä en tavallaan ehkä hermostu niistäkään. Kun mun oma mieli on rauhallisempi, niin mä pystyn suhtautumaan niihinkin rauhallisemmin.

Palautuminen, Joni Jaakkola:

Hyvinvointialan yrittäjä Joni Jaakkola kertoo palautumisesta. Palautuminen on monitahoinen asia, jonka eri osa-alueet vaikuttavat toinen toisiinsa yllättävänkin paljon. Jaakkola korostaa erityisesti hyvän unen merkitystä. 

Pieniä arjen tekoja

Työhyvinvoinnista huolehtiminen on arkisia pieniä tekoja, joiden säännöllinen toteutuminen on tärkeää sekä niiden hyvinvointivaikutusten että oman työnhallinnan kokemuksen näkökulmasta.

Omasta työhyvinvoinnista huolehtimisesta voi saada arvokkaita onnistumisen kokemuksia. Tämä hyvä palaute itselle voi olla omiaan kannustamaan tekemään itseä koskevia, laajemminkin terveyttä ja hyvinvointia lisääviä valintoja ja tekoja.

Tutustu muihin materiaaleihin: