Mieli liikkeelle -projektin koulutukset ja tapahtumat
Mieli liikkeelle -projekti järjestää koulutuksia ja tapahtumia oppilaitosten henkilökunnalle ja opiskelijoille.
Tehdään yhdessä Mielitekoja tiistaina 18.4.2023 klo 14-16

Opiskelija, oletko viimeisen kuukauden aikana ollut tilanteessa, jossa tekemistä on niin paljon, ettet tiedä mistä aloittaa tai et jaksa aloittaa lainkaan? Oletko huomannut vaativasti itseltäsi täydellisyyttä? Oletko kaivannut apua stressin ja kuormituksen purkamiseen? Oletko potenut syyllisyyttä koska tiedät, että pitäisi liikkua enemmän mutta aikaa tai jaksamista ei riitä?
Opettaja, kohtaatko työssäsi opiskelijoita, joita yllä olevat ajatukset mietityttävät?
Mieli liikkeelle -hanke ja Vastuullisen valmennuksen asiantuntijat kokosivat korkeakouluopiskelijoiden toiveiden pohjalta neljä puolen tunnin työpajaa sisältävän tapahtuman tukemaan erityisesti korkeakouluopiskelijoiden mielen hyvinvointia: Puhu itsellesi niin kuin ystävällesi, Opi toimimaan kaaoksen keskellä, Entä jos ei huvita, ehdi tai jaksa liikkua? ja Kehotietoisuus jaksamisen tukena. Voit osallistua kaikkiin neljään osioon tai valita kiinnostavimmat!
Työpajat sisältävät konkreettisia harjoitteita ja voit koko tapahtuman ajan esittää kysymyksiä ja osallistua keskusteluun chatissa. Osallistujat saavat myös käyttöönsä työkirjan, jonka avulla aiheita voi pohtia syvemmin myös itsenäisesti. Pakko ei kuitenkaan ole – voit osallistua täysin omalla tyylilläsi ja paineettomasti.
Tapahtuma on suunnattu erityisesti korkeakouluopiskelijoille, mutta sisällöt sopivat tukemaan ihan jokaisen hyvinvointia. Haastamme myös korkeakoulujen henkilöstön ottamaan mielen hyvinvoinnin tuntisisällöksi ja osallistumaan tapahtumaan opiskelijaryhmän kanssa. Jos haluat viedä tilaisuuden seuraavalle tasolle, järjestä koko oppilaitoksen väelle yhteinen kampuskatsomo!
Tapahtumasta tehdään tallenne, joka on katsottavissa kaksi viikkoa tapahtuman jälkeen. Tapahtuma järjestetään etäyhteydellä Zoomissa ja se on maksuton.
Mieli liikkeelle -ideapajat oppilaitosten henkilöstölle

Mielen hyvinvointia ja opiskelukykyä! Liikkumalla?
Tutkimusten mukaan liike vaikuttaa positiivisesti mielialaan, jaksamiseen ja oppimiseen. Liikkumisessa on se hyvä puoli, ettei vääriä tapoja ole, vaan jo pelkästään arjen aktiivisuuden lisääminen on eteenpäin.
Mieli liikkeelle -ideapajoissa korkeakoulujen ja toisen asteen oppilaitosten henkilöstö kuulevat käytännön esimerkkejä siitä, miten oppilaitoksissa on vastattu opiskelijoiden mielen hyvinvoinnin haasteisiin liikkumisen avulla. Mieli liikkeelle -pilottihankkeet esittelevät tapaamisissa teemaan liittyviä konkreettisia toimenpiteitä, joita he ovat oppilaitoksissaan kokeilleet opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Keskustelun ja yhdessä ideoinnin avulla etsitään ratkaisuja, joita osallistujat voivat viedä omaan oppilaitokseensa. Keskustelua ohjaavat Mieli liikkeelle -hankkeen projektipäällikkö Saara Koskinen ja asiantuntija Hanna-Mari Peotta.
Ideapajat keväällä 2023:
- Liikkumisen edistäminen osaksi opiskeluhuoltoa, 15.3.2023, klo 8.30–9.30
- Mukana ja osallisena!, 22.3.2023, klo 8.30–9.30
- Näkökulmia ja kokemuksia opiskelijoiden kohtaamiseen ja tavoittamiseen,
- 29.3.2023, klo 8.30–9.30
- Kehotietoisuus hyvinvointitaitona, 5.4.2023, klo 8.30–9.30
Ilmoittaudu kaikkiin tai valitse suosikkisi!
Ideapajat ovat maksuttomia. Pajat järjestetään etäyhteydellä. Tapaamisista ei tehdä tallenteita.
Liikkuva ja oppiva yhteisö 25.-26.4.2023

Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu ja Liikkuva opiskelu -ohjelmien yhteisseminaari Liikkuva ja oppiva yhteisö 2023 järjestetään 25.–26.4.2023 Lahden Sibeliustalossa.
Valitse oma seminaarisisältösi yli 80 työpajasta ja luennosta. Mieli liikkeelle -hanke järjestää seminaariin kahdeksan työpajaa: Oma tapa liikkua vahvuustyöskentelyn keinoin, Liikkuminen osaksi opiskeluhuollon rakenteita ja toimintaa, Oletko sinäkin normiliikkuja?, Vähemmän liikkuvien tavoittamisen paradoksi, Kuormittuneen opiskelijan kannustaminen ja motivointi liikkumiseen, Keholliset menetelmät vireystilan säätelyyn ja Mukana ulossuljettuna – liikkujien moninaisuus oppilaitoksissa. Työpajat on merkitty Mieli liikkeelle -tunnisteella.
Pääpuhujina seminaarissa ovat aivotutkija Katri Saarikivi, psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio sekä yliopistonlehtori Andrew Daly-Smith Bradfordin yliopistosta.
Hyvinvointitutor-koulutus
Hyvinvointitutor-koulutuksen tavoitteena on vertaistoiminnan avulla edistää opiskelijoiden hyvinvointia ja oppilaitoksen hyvää ilmapiiriä. Koulutuksessa perehdytään kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kulmakiviin, mielen hyvinvointiin ja jaksamiseen sekä opiskelijahyvinvointia edistävän ilmapiirin luomiseen. Hyvinvointitutor-koulutus on suunnattu oppilaitosten henkilöstölle eli opettajille ja opiskeluterveydenhuollon ammattilaisille, jotka vastaavat tutortoiminnasta ja edistävät opiskelijahyvinvointia osana työtään.
Hyvinvointitutor-koulutusta ja hyvinvointitutor-toimintamallia on kehitetty osana Likesin Hyvinvointia lukioon -hanketta (2019–2022).

Artikkeli
Hyvinvointitutor-koulutukset käynnistyvät toukokuussa

Artikkeli
Ilmoittautuminen kevään 2022 Hyvinvointitutor-koulutuksiin on alkanut
Iloliike-koulutus
Iloliike-koulutus järjestetään opiskelijoiden ja oppilaitosten henkilöstön hyvinvoinnin tueksi. Maksuton koulutus on suunnattu kaikille opettajille ja muille ammattilaisille, jotka kaipaavat perustietoa ja konkreettisia työkaluja hyvinvoinnin edistämiseen.