Podcastit

Tervetuloa kuuntelemaan Tuettu osuuskunta -hankkeen Huikea skene -podcast-sarjaa. Sarjassa käsitellään kehitysvammaisten ihmisten työllistymistä ja ansaintamahdollisuuksia.

Sarjan jaksojen teemat ensimmäisellä tuotantokaudella ovat: kehitysvammaisten ihmisten työllisyys, työtoiminta, osuuskunnat, osallisuus ja tukea tarvitseva ihminen yhteiskunnassa sekä, mitä ovat avotyö, tuettu työ ja palkkatyö.

Sarjan toisen tuotantokauden jaksoissa käsitellään seuraavia teemoja: kehitysvammaisten ihmisten työllistymisen erilaiset käsitteet ja kehykset, osuuskunnassa toimiminen, kehitysvammaiset ihmiset työntekijöinä sekä vastuullinen yrittäminen.

1. tuotantokausi

1. jakso

Ensimmäisessä jaksossa keskustellaan aiheesta kehitysvammaisten työllisyys yhteiskunnallisena kysymyksenä. Vieraina ovat työelämän asiantuntija Kari Vuorenpää Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:stä ja tutkija Hannu Vesala Kehitysvammaliitosta. Haastattelijoina toimivat Liisa Ansio ja Maria Koivuvirta Tuettu osuuskunta -hankkeesta.

> Kuuntele jakso
> Jakson tekstivastine (pdf)

2. jakso

Toisessa jaksossa pohditaan, miksi osuuskunnat sopivat erityisen hyvin vaikeasti työllistyvien ja osatyökykyisten työllistämiseen ja ansaintamahdollisuuksien monipuolistamiseen. Aiheesta keskustelevat koulutuspäällikkö Kirsi Ek Kiipulan ammattiopistosta ja Tuettu osuuskunta -hankkeen projektipäällikkö Jyrki Vihriälä Jamkista. Haastattelijoina ovat Liisa Ansio ja Maria Koivuvirta Tuettu osuuskunta -hankkeesta.

> Kuuntele jakso
> Jakson tekstivastine (pdf)

3. jakso

Kolmannessa jaksossa keskustellaan aiheesta työvalmennus polkuna työelämään. Jotta osatyökykyinen voisi olla mukana työelämässä, tarvitaan hänen oma halunsa tai unelmansa tehdä työtä, sopiva työpaikka ja näitä yhdistämään työvalmennusta. Työvalmennuksen toteutumisesta Jyväskylän kaupungin työvalmennuspalvelu Kätevässä on kertomassa ohjaaja Juha Hurmerinta. Hurmerinnan mukaan, jos on työ ja on työntekijä, niin siitä työstä pitää maksaa palkkaa. Haastattelijoina jaksossa toimivat Liisa Ansio ja Maria Koivuvirta Tuettu osuuskunta -hankkeesta.

> Kuuntele jakso
> Jakson tekstivastine (pdf)

4. jakso

Neljännessä jaksossa keskustellaan kokemuksista ja unelmista työelämässä. Tuettu osuuskunta -hankkeen aikana on vierailtu eri toimintakeskuksissa ja tehty unelmakarttoja, joissa on pohdittu työhön liittyviä unelmia ja mahdollisuuksia. Unelmien kartoitus on tärkeä osa yksilöllisen osaamisen tuotteistamista ja siksi se on myös tärkeä osa hanketta.

Omista työelämään liittyvistä unelmistaan ja kokemuksistaan jaksossa kertovat Jyväskylän työvalmennuspalvelu Kätevän työvalmennuksessa olevat Sara Ristimäki, Henriikka Pärssinen ja Kati Massinen. Haastattelijoina jaksossa ovat Liisa Ansio ja Maria Koivuvirta Tuettu osuuskunta -hankkeesta.

> Kuuntele jakso
> Jakson tekstivastine (pdf)

2. tuotantokausi

5. jakso

Toisen tuotantokauden avaavassa 5. jaksossa kootaan yhteen Huikea skene -podcastin keskeisimpiä käsitteitä. Niitä avaamassa on tutkija Hannu Vesala Kehitysvammaliitosta. Haastattelijana toimii Liisa Ansio Tuettu osuuskunta -hankkeesta. Jakso on nauhoitettu 7.11.2022.

> Kuuntele jakso
> Jakson tekstivastine (pdf)

6. jakso

Kuudennessa jaksossa keskustellaan kokemuksista osuuskunnan kautta työllistymisestä ja työllistämisestä. Kuinka osuuskunnat ja kehitysvammaisten ihmisten työllistyminen käytännössä yhdistyvät? Aiheesta on kertomassa Pia Reipas, joka pyörittää Saarijärvellä Osuuskunta Värkkäystä. Haastattelijana on Liisa Ansio Tuettu osuuskunta -hankkeesta. Jakso on nauhoitettu 25.10.2022.

> Kuuntele jakso
> Jakson tekstivastine (pdf)

7. jakso

Seitsemännessä jaksossa jutellaan toimitusjohtajan työtehtävistä osuuskunnassa ja sen syntymisestä sekä siitä, kenelle osuuskunnan tuki on tarkoitettu. Jaksossa keskustelemassa Riku Seppälä Omillaan osuuskunnasta. Haastattelijana Liisa Ansio Tuettu osuuskunta -hankkeesta. Jakso on nauhoitettu 20.2.2023.

> Kuuntele jakso
> Jakson tekstivastine (pdf)