Tekoäly ja data-analytiikka

Tekoälyn ja data-analytiikan mahdollisuudet käden ulottuvilla - Sovellamme mm. tekoälyn ja data-analytiikan avoimeen lähdekoodiin perustuvia tuotteita todellisiin yrityselämän haasteisiin sekä muihin mielenkiintoisiin toimeksiantoihin.

violetti abstrakti verkosto

Tekoälyn ja data-analytiikan toteutukset

Jamkissa panostetaan tekoälyn ja data-analytiikan osaamisen kehittämiseen ja soveltamiseen erilaisissa käyttötarkoituksissa. Aihealueen parissa työskentelee henkilökunnan edustajia eri aloilta sekä opiskelijoita projekti- tai opinnäytetyöntekijöinä ja harjoittelijoina. Tutustu mitä kaikkea Jamkissa tehdään aihealueen parissa sekä jo tehtyihin toteutuksiin!

Ajankohtaista

Kaikki työt

AI

Tekoäly, Artificial Intelligence, keinoäly
Koneen suorittamaa toimintaa, joka ihmisen tekemänä olisi älykästä. Tekoäly ei kuitenkaan rajoitu ihmisen tasoon. Toimintoja ovat esimerkiksi päättely, oppiminen, ennakointi, päätöksenteko, näkö ja kuulo.

Koneoppiminen

Koneoppiminen on tekoälyn (AI) osajoukko, joka tarjoaa järjestelmille mahdollisuuden oppia ja kehittyä automaattisesti kokemuksesta/tiedosta ilman, että niitä on erikseen ohjelmoitu. Koneoppiminen keskittyy sellaisten tietokoneohjelmien kehittämiseen, jotka pääsevät käsiksi dataan ja käyttävät sitä oppimiseen.

Syväoppiminen

Syväoppiminen on koneoppimisen osajoukko, joka on pohjimmiltaan hermoverkko, jossa on kolme tai useampia kerroksia. Nämä hermoverkot yrittävät simuloida ihmisaivojen käyttäytymistä, vaikkakin kaukana sen kyvystä, jolloin ne voivat "oppia" suurista tietomääristä.

Kiinnostuitko?

Yritykset

Jos yritykselläsi on tarvetta saada tietoa tekoälyn tai data-analytiikan mahdollisuuksista omassa liiketoiminnassa tai selkeä tarve tekoälyn ja data-analytiikan soveltamiselle, otathan yhteyttä! 

Opiskelijat

Tavoitteena on ottaa jatkuvasti uusia opiskelijoita mukaan projekteihin harjoittelijoiksi tai opinnäytetyöntekijöiksi. Jos kiinnostuit asiasta, niin laita vapaamuotoinen hakemus. Yhteystiedot sivun lopussa.

Ota yhteyttä!

Olemme valmiita ottamaan haasteita ilman toimialarajoja ja löytämään kanssanne uutta liiketoimintaa ja tekoälyn ja data-analytiikan sovelluskohteita. 

Mika Rantonen

Yliopettaja, Principal Lecturer
IT, Institute of Information Technology
Teknologia, School of Technology
+358407167269

Aiheeseen liittyvää

Laaja opintokokonaisuus

Opi hyödyntämään data-analytiikkaa ja tekoälyä

Hakuaika: 12.9.2022 - 11.12.2022

Koulutustyyppi:

Verkko-opiskelu

Koulutus alkaa: 9.1.2023

Hinta: Maksuton

YAMK-tutkinto

Insinööri (ylempi AMK), robotiikka

Hakuaika: 15.3.2023 - 30.3.2023

Koulutustyyppi:

Monimuoto-opiskelu

Koulutus alkaa: 21.8.2023

YAMK-tutkinto

Master of Engineering, Artificial Intelligence and Data Analytics

Hakuaika: 4.1.2023 - 18.1.2023

Koulutustyyppi:

Part-time studies

Koulutus alkaa: 26.8.2022

Blogeja

Laskentatehoa tekoälyn ja data-analytiikan kehittämiseen

JAMKin IT-Instituutissa on käynnissä data-analytiikkaan liittyviä hankkeita, joissa on investoitu ja kehitetty tietoturvallinen laskentapalvelin. Laskentapalvelin mahdollistaa suurten datamäärien käsittelyn ja paljon laskentatehoa vaativien data-analytiikan, koneoppiminen ja syväoppimisen tutkimuksen ja kehittämisen.

Datan avulla uutta tietoa: Autotalli.comin leasing-autodata

Digitalisaation seurauksena tiedon määrän kasvu on viimeisinä vuosina ollut eksponentiaalisen nopeaa, mitä voitaisiin kuvata tiedon tai tietomäärän tsunamiksi. Useissa yrityksissä dataa kerätään ja varastoidaan huomattavia määriä päivittäin, mutta se voi jäädä hyödyntämättä.

Näkyvyyden arviointi neuroverkon avulla kelikamerakuvasta

Kehitimme yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen (FMI) tekoälyyn pohjautuvan teiden näkyvyyden arviointityökalun kelikameroiden kuvia hyödyntäen. Arviointiin käytettiin esimerkiksi pysäytyskuvia tiesääasemasta tai kelikameroista sekä videokuvaa auton kojelaudan kamerasta.

Tekoälyn ja Data-analytiikan hypessä

Tekoäly on viimeisen vuoden aikana esiintynyt lehtien otsikoissa ja voidaan jo puhe hypestä. Tekoäly terminä on usein väärin ymmärretty, koska se on eräänlainen sateenvarjotermi. Tekoäly termi sisältää perinteiset asiantuntijajärjestelmät, koneoppisen ja syväoppisen.