Yritysesimerkki: Rotomon Oy

Salaojaputket kierrätysmateriaalista

Rotomon Oy on 2001 perustettu nuorekas ja kasvava muovialan yritys, jonka tuotevalikoimaan kuuluvat rumpuputket, sadevesi- ja salaojaputket, jätevesijärjestelmät ja kaivot. Putki- ja kaivotehdas sijaitsee Kangasniemellä. Kotimaisen myynnin lisäksi tuotteita toimitetaan Ruotsin ja Venäjän markkinoille.

Lataa esimerkki pdf -muodossa

Ekoputkia uusiomuovista 

Yritys haluaa kehittää tuotteiden ympäristöystävällisyyttä ja vähentää neitseellisen raaka-aineen kulutusta tuotannossaan. Kierrätysraaka-aineen käyttö EKO-salaojaputkien ja asennusputkien valmistuksessa aloitettiin 2018. Uusiomuovin osuus putkista on jopa 60 %. Rotomon Oy on ensimmäinen ulkopuolelta hankittua kierrätysmuovia tuotannossaan käyttävä salaojaputkien valmistaja Suomessa.

Myös tuotannossa syntyvä muovijäte käytetään uudelleen. Muovijäte toimitetaan Lassila & Tilanoja OYj Muoviporttiin Petäjävedelle granuloitavaksi, josta se palautuu tuotantoon raaka-aineena.

Uusiomuovi ei heikennä kestävyyttä 

Uusiomuovimateriaali (HDPE) ei heikennä peltosalaojaputkille asetettuja lujuusvaatimuksia. Putkille on teetetty EN ISO 9969 rengasjäykkyystesti, SFS –EN 1411 mukainen iskulujuudenmääritystesti ja ISO 9967 pitkäaikainen virumiskertoimenmääritystesti. Putket täyttävät vaaditut arvot ja SN8 lujuusluokkavaatimukset. Polyeteenistä tehdyt salaojaputket ovat iskunkestäviä, eivätkä haurastu tai lasitu.

Tehostamisen mahdollisuus 

Yrityksen tavoitteena on lisätä kierrätysmuovin osuutta edelleen. Kierrätysmuovin käyttömahdollisuuksia tutkitaan ja kehitetään jatkuvasti. Nykyisin kierrätysmuovi tulee Euroopasta, mutta tulevaisuudessa toive on käyttää suomalaista kierrätysmuovia. Valitettavasti laatustandardit täyttävää suomalaista kierrätysmuovia ei ole vielä saatavilla. Myös käytetyt salaojaputket (HDPE) olisi mahdollista hyödyntää kierrätettynä tuotannossa, mikäli putket saataisiin kustannustehokkaasti koottua lajitteluun ja sitä kautta kierrätykseen.

Lisätietoja:

Rotomon Oy, 015 343340 Hallitie 26. 51200 Kangasniemi
rotomon(at)rotomon.fi, www.rotomon.fi