Kierrätysalustoja

Mitä ovat kierrätysalusta ja mistä niitä löytää? Netti on pullollaan erilaisia mahdollisuuksia myös kierrätykseen.

Tori.fi

Suomen laajuinen ostetaan, myydään ja annetaan –vaihdanta-alusta. Osastoista löytyy mm. Rakentaminen ja remontointi. Alaosastoja Kylpyhuoneet, WC:t ja saunat; Sähkötarvikkeet; Työkalut, tikkaat ja laitteet; Lämmityslaitteet ja takat; Keittiöt; Eristys ja katot; LVI ja putket; Ikkunat, ovet ja lattiat; Muu rakentaminen ja remontointi

Kiertonet.fi

Julkisen sektorin verkkohuutokauppa, jossa julkiset organisaatiot, kuten kunnat, kaupungit, seurakunnat, koululutuskuntayhtymät, pelastuslaitokset, kuntien osakeyhtiöt yms. voivat myydä tuottamatonta tai muuten tarpeettomaksi käynyttä omaisuuttaan markkinahintaan. Myös yritykset, joiden omistuspohja on yli 50 prosenttisesti julkisella sektorilla, esim. kunta tai kaupunki voivat myydä omaisuutta kiertonetissä. 

Kiertonet on perustettu vuonna 2015. Palvelun tarjoaja on Kiertoa Oy Pekka Kallunki 050 540 1609 julkisten hankintojen asiantuntija ja kiertotalouden vauhdittaja.

Huuto.net

Vuonna 1999 perustettu verkkohuutokauppa, jossa voidaan myydä itsellesi tarpeettomat tavarat ja tehdä ostoksia muilta käyttäjiltä. Huuto.netissä voidaan myydä ja ostaa mm. rakennustarvikkeita- ja materiaaleja. Tuotteet voidaan myydä joko kiinteällä hinnalla tai huutokauppana. Tavallisille käyttäjille myyminen on ilmaista. Tehomyyjät (vähintään 50 tehtyä kauppaa 12 kuukauden aikana) ja yritykset joutuvat maksamaan välityspalkkion toteutuneen myynnin perusteella. Vuonna 2018 välityspalkkio on 4,9 % lopullisesta kauppahinnasta, ja se peritään jokaisesta toteutuneesta kaupasta (kuitenkin enintään 9,90 € / toteutunut kauppa). Yrityksillä on lisäksi mahdollisuus avata Huuto.netiin oma kauppa.

Facebook sivustoja

Rakennustarvikkeet Jyväskylä
Julkinen Facebook ryhmä, jossa myydään, ostetaan ja vaihdetaan sisustustarvikkeita, rakennustarvikkeita ja -koneita. Muun tyyppisistä materiaaleista ilmoittelu ei ole sallittua.

Roskalava ryhmät
Roskalava Facebook ryhmissä lahjoitetaan erityyppisiä tarvikkeita. Ryhmiä on ympäri Suomea ja suurin osa niistä ovat suljettuja, mutta julkisiakin löytyy. Lahjoituksesta ei saa ottaa vastaan rahaa eikä vastalahjaa. Tarkemmat säännöt ovat kyseisen ryhmän Facebook sivustolla.

Roskalavaryhmät löytyvät Keski-Suomessa seuraavista kunnista tai paikkakunnilta: Joutsa, Jyväskylä, Jämsä, Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kivijärvi, Korpilahti, Kuhmoinen, Laukaa, Leppävesi, Multia, Muurame, Petäjävesi, Pihtipudas + lähialueet, Saarijärvi, Toivakka, Uurainen, Äänekoski + lähialueet. Hankasalmen ryhmän nimi on Roskislava Hankasalmi.

Materiaalitori yritysjätteiden ja – sivuvirtojen vaihdanta-alusta

Materiaalitori on yritysten ja organisaatioiden jätteiden ja tuotannon sivuvirtojen ammattimainen vaihdanta-alusta. Materiaalitorissa voi myös etsiä ja tarjota näihin liittyviä palveluja, kuten jätehuolto- ja asiantuntijapalveluja. Materiaalitorin käyttäminen on maksutonta ja avointa alan toimijoille. Palvelu on avattu 8.4.2019 ja se on pilotointivaiheessa. Vuoden 2020 alusta voimaan tuleva jätelain uudistus velvoittaa Materiaalitorin käyttöön sellaiset jätteen haltijat, jotka tarvitsevat kunnan toissijaista jätehuoltopalvelua vuodessa yli 2000 euron arvosta. Julkisia jätteen haltijoita eli hankintayksiköitä velvollisuus koskee 1.1.2021 alkaen. Palvelun tuottaja on Ympäristöministeriö ja ylläpitäjä Motiva Oy.

Lisätietoja: www.materiaalitori.fi

KiertoaSuomesta osto ja myyntipaikka maatalouden sivuvirroille

Kiertoasuomesta.fi on markkinapaikka sivuvirroille ja kiertotalousmateriaaleille. Alkuvaiheessa myytäväksi ja ostettavaksi voi tarjota maatalouden sivuvirtoja. Kiertoasuomesta.fi:n avulla maatilat voivat tehostaa materiaaliensa käyttöä sekä saada uusia tuloja myymällä sivuvirtoja muiden hyödynnettäväksi. Myös materiaalien ostajat voivat löytää tarjolla olevia materiaaleja sekä jättää ilmoituksia tarvitsemistaan raaka-aineista.

Kiertoasuomesta.fi on luultavasti maailman ensimmäinen maatalouslähtöinen markkinapaikka sivuvirroille ja antaa mahdollisuuden kiertotalouden edelleen kehittämiksi. Palvelun tuottaja on MTK ja teknisestä toteutuksesta vastaa CoReorient Oy.

Lisätietoja: www.kiertoasuomesta.fi